Hopp til innhold

Fersk teater med nytt medlemskap: – Det er en viktig dag for kvensk kunst

Norges ferskeste teater, Kvääniteatteri, er formidlere og utviklere av den kvenske kulturen. Med medlemskap i NTO vil veien videre kanskje bli noe lettere.

Kvääniteatteri - Det usynlige folket

Skuespillerne av Kvääniteatteri under forestillingen Det usynlige folket.

Foto: Laila Lanes

– Det var en viktig dag for kvensk kunst, språk og kultur, sier teatersjef Frank Jørstad til NTO.

Teateret sparket seg i gang høsten 2022 med urpremiere på sin egenproduserte forestilling Det usynlige folket, men det er jobbet med etableringen av teateret siden 2018.

Les også Trampeklapp og latter og gråt for Kvääniteatteri i Oslo

Reidar Harju og May Britt Stormoen

Kvääniteatteri beskriver seg selv som en kontinuerlig kunstnerisk samtale om hva det kvenske kan være.

Det var under Norsk Teater- og Orkesterforenings (NTOs) årsmøte 20. mars at de kunne presentere gladnyheten om teaterets medlemskap, og ønsket de en varm velkomst inn i foreningen.

– NTO er glad og stolt over å få Kvääniteatteri som medlem, en ny og viktig virksomhet med en sterk og særegen stemme som utvider mangfoldet i det norske scenekunstlandskapet, sier NTOs direktør Morten Gjelten.

NTO er en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for profesjonelle, offentlige støttede virksomheter innen musikk og scenekunst.

De arbeider for medlemmenes politiske og økonomiske rammevilkår og kunstneriske handlingsrom.

– Vi møter og utfordrer politikere og embetsverk, bidrar med bransjeinnsikt, utvikler argumentasjon og driver med påvirkningsarbeid gjennom høringsuttalelser, innspill til stortingsmeldinger og statsbudsjett, kronikker med mer, heter det på deres nettside.

Kvääniteatteri turnerte i 2022 nasjonalt med hovedfokus på kvenske områder, men de sikter også internasjonalt.

Les også Det kvenske teateret deltar i nytt EU-prosjekt

Syv minoritetsteatre fra Europa kom til Nord-Norges største by for å starte et felles EU-prosjekt sammen med Kvääniteatteri.