Hopp til innhold

– En flott anerkjennelse for vårt folk

Statsminister Erna Solberg skaper historie når hun i dag møter Alta Kvenforening og Norske Kveners Forbund (NKF), og åpner tjæremile-utstillingen til Alta Museum.

Erna Solberg

– Kvenene i nord er de som har vært her lengst av nasjonale minoritetene, sa statsminister Erna Solberg da hun gjestet Kvenfolkets dag i Alta.

Foto: JAN HARALD TOMASSEN/NRK

Kvenfolkets dag – Kväänikansan päivä feires i dag den 16.mars for femte gang, men det er første gang en statsminister deltar.

– En utrolig flott anerkjennelse for vårt folk, sier Hilja Huru, leder i NKF.

Det tok tid før kvenene ble anerkjent av norske myndigheter, selv om kvenene har bodd på norsk territorium over flere hundre år. I 1998 fikk kvenene nasjonal minoritetsstatus, og i 2005 ble kvensk anerkjent som eget språk i Norge.

– Likevel har det vært overraskende vanskelig å få synlighet og offentlig støtte for kvensk språk og kultur. At statsministeren nå ønsker å møte kvenene her i Alta, er helt utrolig! Det har en stor symbolsk betydning, sier Huru.

Solberg gleder seg til å lære mer om kvener

– Det er viktig å huske at vi har flere nasjonale minoriteter i Norge. De har eget språk, egen kultur og har bidratt til til utviklingen av Norge. Kvenene i nord er de som har vært her lengst av de nasjonale minoritetene. Jeg har tidligere besøkt senteret i Porsanger når jeg var kommunalminister, og har fulgt disse spørsmålene ganske nøye, sa statsminister Erna Solberg.

– Det kvenske språket er truet, hva burde gjøres for å redde språket og den kvenske kulturen?

– Det viktigste er å finne måter å bruke språket på, for eksempel at det skrives på det, at det utgis tekster. Og i dag med mulighetene til å bruke elektroniske løsninger, er det kanskje ennå lettere til å få til dette, sier Solberg.

– Det blir åpning av utstillingen «Fururøtter» og Altas kvenske røtter i kveld ved Alta Museum, og fotografering sammen med kvener?

– Ja, jeg ser frem til det. Det er spennende å få med hva som er bakgrunnen, til alle de folkene som bor i det norske samfunnet i dag, avslutter statsminister Erna Solberg.

Hilja Huru med kvenflagget

Leder i Norske Kveners Forbund, Hilja Huru, med det populære Kvevnflagget.

Foto: Pressebilde / Norske Kveners Forbund

Kvenflagg selger så det suser

Kvenfolkets dag er blitt mer synlig takket være eget flagg som vaier i det ganske land, ikke bare nordpå. Utallige kommuner og organisasjoner har valgt å flagge for kvenfolket som i april 2017, endelig fikk sitt eget flagg etter mange års modningsarbeid.

Salget har tatt helt av, sier Grete Alisa Nilima Monsen, leder for Alta Kvenforening. Hun har pakket og sendt flaggpost fortløpende de siste ukene.

– Det er første gang at vi driver med organisert flaggsalg fra Alta Kvenstua, og vi har fått henvendelser fra hele landet. Jeg har sendt 125 kvenflagg til nå, så det har vært rimelig hektisk. Kvenfolkets dag er ikke en offentlig flaggdag, men det er fritt frem å heise flagget hvis man føler for det, sier Monsen.