Hopp til innhold

En annerledes feiring av Kvenfolkets dag

– Det er spesielt, men det er nødvendig å gjøre det på den måten, sier leder i Norske Kveners Forbund, Hilja Huru om dagens feiring av Kvenfolkets dag som i all hovedsak foregår på sosiale medier.

Ordfører i Oslo Marianne Borgen og Nils-Einar Ørnebakk fra Kven Østlandet.

Ordfører i Oslo Marianne Borgen var til stede da kvenflagget blei heist for første gang i Oslo, her sammen med Nils-Einar Ørnebakk fra Kven Østlandet.

Foto: privat

Men noen mindre arrangementer er det likevel rundt omkring, så helt upåakta hen har ikke dagen gått i «det virkelige liv».

Kvenflagget heist for første gang

I Oslo var sju personer samla kl. åtte i morrest da kvenflagget blei heist for aller første gang. Også ordfører Marianne Borgen (SV) var tilstede.

– Initiativet til heising av kvenflagget kom fra ordførerens kontor. De ville ha lokallaget i tale for å høre om vårt syn på saken, sier Nils-Einar Ørnebakk fra Kven Østlandet som forteller at de blei innkalt til et møte tidligere i vinter.

Og det sa de selvsagt ikke nei til.

Han sier de er svært glade for at ordfører Borgen ville være sammen med dem når flagget ble heist i ellers travel hverdag.

– Det var historisk sus over flaggheisinga. Dette var utrolig viktig for alle kvener. Nå synes vi i hovedstaden. Da gjenstår det å forklare Oslos befolkning hva slags flagg dette er, sier han.

Fra kvenfolkets dag i Oslo

De forsto å stå spredt, kvenene som var samla i Oslo. Fra ve. Anne Wilhelmsen, Ivar Dervo, Terje André Wollmann, Mary Kristiansen og Jan Daleng.

Foto: privat

Og Hilja Huru setter stor pris på det.

– Det hektiske tider for landets ledere rundt omkring, men blant anna ordfører i Oslo Marianne Borgen har tatt seg tid til å sende hilsning til kvenene og rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Anne Husebekk, sier hun.

Feiring i sosiale medier

Men den store feiringa i dag har vært på sosiale medier.

– Folk har delt det som har skjedd rundt omkring i sosiale medier og det er veldig bra å sier, sier Huru.

– Hvordan er det å ta den markeringa på en så spesiell måte?

– Som du sier, det er spesielt, men det er nødvendig å gjøre det på den måten.

Flere steder er kvenflagget heist for første gang. Det har skjedd blant anna i Tana, i Oslo og i Trondheim. Huru sier det er bra å se at det kommer nye kommuner til.

I en hilsen på Facebook sier Huru:

– I dag skal vi feire oss, det kvenske folket. Så feir der dere er med venner og familie, i hus og hjem. Feir digitalt og del din feiring på sosiale medier og vis hvordan du feirer, oppfordrer hun.

Fra heising av kvenflagg i Oslo

Fra heising av kvenflagget i Oslo.

Foto: privat

Hilsninger fra mange hold

Og hilsninger til kvenene er det mange av.

Troms og Finnmark fylkeskommune har heist flagg for å anerkjenne betydninga kvensk kultur har for regionen vår, sier fylkesråd for plan, økonomi og kultur Anne Toril Eriksen Balto (Sp). Hun lover å arbeide for at kvensk kultur og språk skal revitaliseres og videreutvikles.

I en pressemelding skriver hun:

«Fylkesrådet har i sin politiske plattform viet mye plass til arbeidet med samisk og kvensk. Det er et viktig signal og ei anerkjennelse av den betydninga som kvensk og norskfinsk kultur har hatt og fremdeles har i vår region. Ikke minst er det en synliggjøring av at kvensk språk- og kulturkompetanse er viktig og relevant også for framtida».

Hun beklager at koronaviruset gjør at dagen ikke kan markeres slik det har vært planlagt.

«Vi markerer likevel dagen gjennom å gjøre oss noen tanker om den positive utviklinga for kvensk språk og kultur, og hva vi kan gjøre videre for å styrke utviklingen. »

Kvenflagget ved NRK

Kvenflagget vaia i sterk vind mange steder, her ved NRKs kontor i Tromsø.

Foto: Laila Lanes / NRK

Fra Sannhets- og forsoningskommisjonens sekretariat kommer følgende hilsen fra leder Liss-Ellen Ramstad:

«Jeg benytter anledningen til å gratulere med Kvenfolkets dag. Kommisjonen har selv satt inn tiltak og frastår fra reisevirksomhet og deltakelse på fysiske møter i tiden framover. Kommisjonsarbeidet fortsetter og sekretariatet vil være tilgjengelig på mail og telefon.»