Hopp til innhold

ÁGY flytta hjem til Nordreisa: – Her får jeg inspirasjon

Nå vil hun bruke mer av sin identitet i musikken hun lager. – Det føles veldig riktig å ta i bruk både det samiske og det kvenske i musikken, sier Nordreisajenta Agnete Båtnes Braaten som har flytta hjem fra Oslo.

Agnete Båtnes Braaten eller Agy

Agnete Båtnes Braaten alias ÁGY prøver å flette kvenske tekster inn i sine sanger i tillegg til samisk.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Jeg får mest inspirasjon her hjemme. Det er her jeg har røttene mine, det er her identiteten min er. Så jeg får veldig mye av å være i Nordreisa, av naturen og av folkene, sier artisten som har prøvd bylivet i både Oslo og Tromsø.

Det er tre år siden hun valgte å flytte hjem var fra Oslo, Agnete Båtnes Braaten, også kjent som popartisten ÁGY. Det var et jobbtilbud som trakk henne hjem, som daglig leder i Kultnett som driver med salg og markedsføring av kulturaktører i Nord-Troms.

Og hun angrer ikke. På det tidspunktet var hun «ganske ferdig med Oslo» som hun sier. Så det var lett å takke ja.

– Den første fjellturen jeg gikk, da kjente jeg at jeg endelig klart å puste helt nederst i magen. Da kjente jeg at dette var riktig, det var rette avgjørelse for meg, sier hun.

En av ti nominerte til Årets urørt

I 2015 var ÁGY «Ukas Urørt» og blei valgt ut til å være én av ti nominerte til «Årets urørt» året etter. Det var stort og ga en fart på karrieren.

– Jeg fikk holde konsert på Sentrum Scene i Oslo, og det dukket opp 600 mennesker, noe som var utrolig stort. Rapperen Cezinando vant det året.

Hun ble også spilt på P3 i flere uker.

– Det å bli «hypa» av NRK P3 i ukevis betydde selvfølgelig en del for at jeg fikk lyttere flere steder i landet og bidro sikkert til at jeg fikk reist enda lenger med musikken min.

Hun er fornøyd med at hun fortsatt spilles på P3, og andre kanaler i ny og ne.

Agy - Agnete Båtnes Braaten
Foto: Kristina Båtnes Hestdahl

Samisk og kvensk inn i musikken

Etter at ÁGY valgte å satse på musikken for alvor, har hun tatt inn samisk språk i noen av tekstene. Et eksempel er låta Arvedávgi som var hennes første singel. Nå tar hun også inn det kvenske.

Hun er et ekte produkt av «tre stammers møte», hun er både norsk, samisk og kvensk, sier hun. På sin instagramside profilerer hun seg med ordene:

𝕄𝕦𝕤𝕚𝕔. ℕ𝕒𝕥𝕦𝕣𝕖. 𝕃𝕠𝕧𝕖.
𝕊𝕒𝕒𝕞𝕚. 𝕂𝕧𝕖𝕟. 𝕄𝕖.

– Det kvenske er kommet mer med etter at jeg flytta hjem. Jeg er blitt mer oppmerksom på det og har lært mer om den kvenske kulturen, så det føles veldig riktig. Flere biter faller på plass, sier hun.

– Hvordan tenker du at du kan bruke også det kvenske i musikken din?

– Jeg tenker at er du same eller kven så har du det med deg uansett i musikken din, for det er den du er. Selv om du ikke nødvendigvis behersker språket så godt.

Hun har begynte å leke litt med kvenske tekster i det hun nå jobber med.

Agnete gir honnør til Kvääninuoret (Kvenungdommen) for jobben de gjør.

– De er en stor pådriver for den kvenske revitaliseringen nå. De følger med i tiden, lærer folk om det kvenske, og gjør det kvenske spennende.

Tror på å bruke kunst og kultur i revitaliseringsarbeidet

Sjøl har hun tro på å bruke kunst og kulturliv som en faktor i den kvenske revitaliseringen. Hun har vært involvert i Landsbyspel – Kyläpeli, helaftensforestillingen som hver høst går av stabelen fra Storslett og helt øverst i Reisadalen, med unntak av koronaåret 2020. Spelet er bygd opp rundt «tre stammers møte», møte mellom kvener, samer og nordmenn på marked.

Agnete Båtnes Braaten som samejenta Risten Anna i Kyläpeli

I Lansbyspel – Kyläpeli kommer samejenta Risten Anna til marked og det oppstår søt musikk mellom henne og predikanten Erkki som spilles av Øystein Fredriksen.

Foto: / Jørn Holm photos

Hun har hatt en av hovedrollene, som samejenta Risten Anna. Her har hun lært mye om den kvenske historien og kulturen. Og hun har fått nye utfordringer. Hun er vant til å stå på en scene og synge, men i spelet har hun også måttet være med på skuespill.

– Jeg har fått veldig mye ut av det. Og jeg har fått lov å utfordre meg på andre kunstneriske måter.

Spiller og synger med samboer Karl-Petter

Agnete har mye nytte av samboer Karl-Petter Yeong som også er musikkinteressert. Han har innreda et musikkrom i eneboligen de bor i utafor Storslett, og han har bygd sin egen gitar.

Agnete Båtnes Braaten og Karl Petter Young i musikkrommet i Nordreisa

Musikkrommet som Karl-Petter har bygd er ofte brukt når de to spiller sammen.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Den er ikke helt finjustert enda, sier han når han tar fram gitaren og prøver noen akkorder.

Men lyden høres fin ut for en amatør i hvert fall.
For Agnete er det inspirerende å ha en å spille ball med.

– Vi sitter noen ganger i timevis på kveldene og bare spiller og klimprer på gitaren. Da spiller vi coverlåter og lager litt nye låter. Han lager jo nye låter i ett og sier: Hør på den her, hør på den her! flirer hun.

Karl-Petter syns det er morsomt å hjelpe Agnete.

– Det er veldig artig å få lov å være en del av det Agnete produserer og kunne være inspirasjon og ikke minst så lærer jeg vanvittig mye sjøl om musikk. Jeg har jo kun vært «gutteromsgitarist» i alle år.

Agnete Båtnes Braaten og Karl Petter Yeong

Agnete og samboer Karl-Petter på tur i Reisadalen, en lidenskap de har sammen.

Foto: privat

Kan gjøre videre karriere fra Nordreisa

Aktiviteten det siste året har, for Agnete som for alle andre artister, vært prega av koronapandemien. Mye er avlyst.

– Før korona hadde jeg en del konserter planlagt. Nå begynner heldigvis landet å åpne seg litt etter litt, så vi får håpe jeg kommer meg ut på veien igjen snart. Jeg bruker tida nå i hjemmestudio hvor jeg skriver en del og prøver å finne neste steg.

Og det at Agnete har flytta hjem til Nordreisa betyr ikke at hun har gitt opp karrieren.

– Jeg kan jo fortsatt gjøre karriere fra Nordreisa. I musikkbransjen er alt blitt så teknologisk, man trenger ikke å sitte i storbyene for å få til noe, for å bli noe stort, det kan man like godt gjøre hjemmefra.

Agnete Båtnes Braaten i Nordreisa

Agnete og Karl-Petter bor noen kilometer utafor Storslett, «på landet på landet», som hun selv sier, med utsikt over Reisafjorden.

Foto: Laila Lanes / NRK