Hopp til innhold

Kvensk delegasjon deltok på presentasjon med Arktisk råd

Kai Petter Johansen, leder for Norske kveners forbund, håper at kvenene får en større rolle i det viktigste internasjonale forumet for arktiske spørsmål.

Kai Petter Johansen, leder for Norske kveners forbund, deltok på møtet til Arktisk råd.

Kai Petter Johansen er leder for Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto.

Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo / NRK

I dag presenterte regjeringen Norges prioriteringer for formannskapet i Arktisk råd fra 2023 til 2025.

Norge overtar formannskapet den 11. mai, og i dag la utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) fram hvilke områder som skal prioriteres mens Norge har formannskapet.

Kai Petter Johansen, leder for Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto deltok også på presentasjonen som ble holdt på Framsenteret i Tromsø.

Det var også første gang en kvensk organisasjon har vært representert på et fysisk møte i regi av Arktisk råd.

– Det er en milepæl at kvenene var invitert med, sier Johansen.

Les også Utenriksministeren: – Ikke sikkert vi klarer å bevare Arktisk råd

Arktis råd 2023

Viktig å ha kvenfolket med

Arktisk råd er det viktigste internasjonale forumet for arktiske spørsmål, og består av de åtte arktiske statene: Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Russland, Sverige og USA.

Målet til rådet er å utvikle og bevare det arktiske området. Når Norge tar over formannskapet, skal rådet har fire hovedprioriteringer:

– Vi skal sette våre saker på dagsorden. Hav, klima og miljø, bærekraftig økonomisk utvikling, og folk i nord, sa Huitfeldt under presentasjonen.

Derfor syns Kai Petter Johansen det var viktig at kvenene også ble invitert på presentasjonen. Vi er også et folk i nord, sier han.

Kai Petter Johansen foran Framsenteret i Tromsø.

Kai Petter Johansen deltok på presentasjonen om Norges prioriteringer for lederskapet i Arktisk råd fra 2023 til 2025.

Foto: Tomi Vaara / NRK

– Vi håper at dette er starten på en epoke hvor kvenene får større plass i rådets arbeid, og kanskje en plass som permanente deltakere.

I dag er hverken kvenforbundet eller andre nasjonale minoritetsorganisasjoner representert Arktisk råd, og Johansen fikk kun en personlig invitasjon til å se presentasjonen.

Urfolk fra det arktiske området har lenge hatt en viktig stemme i rådet, og seks urfolksorganisasjoner har permanent deltakelse i rådet. Blant annet Samerådet.

– Som Huitfelft sa, er ikke Nord-Norge et museum eller en utstillingsplass. Det er et hjem for folk. Og blant de folkene er også kvenene. Man kan ikke drive en politikk i vårt hjem uten at vi selv er med, sier Johansen.

Arktisk Råd Kvensk

Kvenene er også et folk i nord, sier Kai Petter Johansen.

Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo / NRK

Johansen mener at kvenene har mye å tilby.

– I vårt miljø ligger det mye kunnskap, spesielt i språk og kultur, men også i næring, natur og klima. Vi har bodd her i lang tid, og kjenner området og mekanismene.

– Praktisk umulig

Rasmus Gjedssø Bertelsen, professor i nordområdestudier ved UiT Norges arktiske universitet, sier at kvenforbundets invitasjonen gjenspeiler norsk urfolks- og minoritetspolitikk.

– Det gir god mening i nordnorsk sammenheng å inkludere kvener. Det gir nok også god mening på tvers av Nord-Norge, Sverige og Finland, sier professoren.

Rasmus Gjedssø Bertelsen, professor i Nordområdestudier ved UiT Norges arktiske universitet.

Rasmus Gjedssø Bertelsen, professor i nordområdestudier ved UiT Norges arktiske universitet.

Foto: Stina Guldbrandsen / UiT

Han tror allikevel ikke at en kvensk organisasjon, som Norske kveners forbund, kan bli et permanent medlem i rådet.

– Strukturen til Arktisk råd med åtte medlemsland og seks urfolksorganisasjoner er fast, og det vil praktisk talt være umulig å endre, spesielt nå med utelukkelse av Russland, sier Gjedssø Bertelsen

– Men Norge kan selvsagt velge og inkludere kvener i sin nasjonale delegasjon til Arktisk råd, fortsetter han.

Må ha plass til kvenene

Johansen innerømmer at siden dette er første gang forbundet deltok fysisk på et arrangement i regi av Arktisk råd, har forbundet ikke stor kjennskap til hvordan rådets interne system fungerer.

Han tenker imidlertid at det er like naturlig at kvenene er med i rådet som alle andre. Om systemet hindrer oss i å være med, må systemet endres, sier lederen.

Kai Petter Johansen deltok på presentasjonen med mange andre.

Kai Petter Johansen deltok på presentasjonen med mange andre.

Foto: Tomi Vaara / NRK

– Det er jo litt som vi har snakket om her. Vi må endre oss i forhold til klima, og gjøre de tilpassinger som trengs. Og det samme gjelder for å inkludere folk i rådet. Det er også vårt hjem, sier Johansen.

– Men om vi kan være med i Norges nasjonale delegasjon, hadde det også vært fint. Det viktigste er at vi får være med, og at vi får en stemme.