Hopp til innhold

– Stor økning i salget av kvenske bøker

Det forteller blant annet bokhandler Martin Antonsen. Han og ulike forlag, som utgir slike bøker, har opplevd en klar økning i interessen for bøker som omhandler det kvenske.

Martin Ansonsen viser de meste solgte kvenske bøker.

Martin Antonsen er en av de som har opplevd en stor økning i salget av kvenske/norskfinske bøker. I hånden har han bokhandelens mest solgte bøker for 2022.

Foto: Tomi Vaara / NRK

Les denne saken på kvensk.

I fjor kom det ut en roman som tok leseren med til 1800-tallets Øst-Finnmark og begynte å fortelle historien om en ung kven/norskfinn, Brita Kaisa. Ingeborg Arvolas Kniven i ilden ble en av årets mest populære bøker, og vant blant annet Brageprisen for årets beste norske roman.

Ifølge Bokhandlerforeningen sin statistikk var den også den 13. mest solgte boken for året.

Arvolas bok er imidlertid ikke den eneste boken om tematikken, som var populær i 2022. Martin Antonsen, bokhandler og daglig leder for Norli Bokhuset Tromsø, har generelt opplevd en stor økning i salget av litteratur som handler om det kvenske og samiske.

– Årsaken er nok sammensatt av at det både er utgitt gode bøker innenfor temaet og at det har vært mer fokus på det i samfunnet, sier bokhandleren.

Les også Skrev roman om kvensk innvandring – overvelda over gode kritikker

Ingeborg Arvola

– Et sug i markedet

I 2022 kom det ut seks bøker som handlet om det kvenske. Året startet med Åshild Karlstrøm Rundhaug sin oppskriftsbok Baktradisjoner i Kvenland og fortsatte senere blant annet med to diktsamlinger, Hjerteskog / Syđänmettä av M. Seppola Simonsen og Tanker om et tapt språk / Ajatuksii menetetystä kielestä av Marie Konstanse Skogstad.

Selv om Kniven i ilden også ble solgt mest på bokhandelen i Tromsø, har Antonsen oppdaget at folk generelt har blitt mer interessert i bøker, som på en eller annen måte handler om emnet. Det er et tydelig sug i markedet, mener han.

Martin Antonsen er bokhandler og daglig leder for Norli Bokhuset Tromsø.

Martin Antonsen kaller seg bokhandler, men er også eier og daglig leder for Norli Bokhuset Tromsø.

Foto: Tomi Vaara / NRK

– Når kunder i dag kjøper en bok som et kvensk bakteppe, kjøper de ofte en eller to til.

Ifølge Antonsen kan årsaken til dette rett og slett være at det finnes flere gode bøker innenfor temaet. Slik har det ikke vært før, men mengden av kvenske bøker har økt de siste årene. Han tror at en annen grunn kan være at det generelt er et større fokus på urfolk og nasjonale minoriteter i samfunnet.

– Jeg er ikke noen ekspert på dette, men jeg tror nok det er sammensatt. I tillegg har flere blitt mer interessert i sin egen bakgrunn og arv, og vil vite mer.

Det har Antonsen også opplevd blant sine egne kunder.

– Jeg har flere ganger blitt stående med kundene, og snakket om hvordan de selv har oppdaget sine kvenske aner. Det er ganske mange kunder i Tromsø som har kvenske aner.

Norli Bokhuset Tromsø har flere kvenske bøker i utvalget.

Kvenene – Et folk ved ishavet er en oversettelse av den finske boken, Ruijan Suomalaisia, som opprinnelig kom ut på finsk i 1928.

Foto: Tomi Vaara / NRK

Etter Arvolas roman har Bokhuset solgt mest av boken To prosent norsk av Laila Lanes og Marie Konstanse Skogstad sin diktsamling. Kvenene – Et folk ved ishavet av Samuli Paulaharju, som i 2020 ble oversatt til norsk, har også holdt sin popularitet gjennom årene. Antonsen forteller at bokhandelen nå har bokens tredje opptrykk på for salg, og at den også nesten er utsolgt.

– Det er jo vanvittig. Det er ganske imponerende at en slik bok har solgt så godt.

Les også – Minoritetsspråkene må inn i den nye bokloven

Alf Nilsen-Børsskogs romaner

– Gledelig

I tillegg til bokhandelen i Tromsø har også forlagene, som utgir kvenske bøker, oppdaget økningen i salget. Orkana Forlag, som blant annet har gitt ut Kvenene – Et folk ved ishavet og Minun pikku laulukirja. Min lille sangbok av Mari Keränen, har også opplevd økningen, skriver forlegger Elisabeth Johansen i en epost.

Ruija Forlag, som kun gir ut bøker med kvenske og norskfinske emner, kan også bekrefte det.

Hilde Skanke

Hilde Skanke er styremelder i Ruija Forlag sammen med Trygg Jakola. Forlagets leder er Erlend Skjetne.

Foto: Annikken Pedersen / Kvensk institutt/Kainun institutti

Forlaget trykket i 2022 300 eksemplarer av Skogstads diktsamling og 569 eksemplarer av Kvenungdommens Fraasikirja. Over halvparten av begge opplagene har blitt solgt så langt. Reidun Mellems bok Kvenfolket 500 år ved ishavetskysten har over flere år solgt jevnt og trutt, avslører Hilde skanke fra forlaget.

– Så vi kan trygt si at vi merker økningen, og det er ingenting som er mer gledelig enn det, skriver hun i en e-post til NRK Kvensk.

NRK opplyser at forfatter Laila Lanes også er ansatt som journalist i NRK.