Hopp til innhold

– Jeg vil være mer med i debattene

I helgen holdt den kvenske ungdomsorganisasjonen Kvääninuoret – Kvenungdommen et årsmøte der Kristine Jonas blant annet ble valgt til ny leder.

Kristine Jonas, Kvenungdommen

Nestleder Kristine Jonas går inn som fungerende leder.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Jeg vil øke vår synlighet på et nasjonalt nivå.

Det sier Kristine Jonas, som søndag ble valgt til ny leder i Kvenungdommen – Kvääninuoret. Hun etterfølger Åsne Kummeneje Mellem, som ikke valgte til å stille til gjenvalg etter to år som leder.

Jonas forteller at Kvääninuoret skal fortsette å fokusere på det kvenske språket, men at hun selv vil ta en annen type rolle som leder i den kvenske ungdomsorganisasjonen enn Kummeneje Mellem.

– Vi kan godt være litt mer aktiv i debattene og vise hva vi mener, sier Jonas og tar pågående Fosen-saken som et eksempel.

Valget skjedde på ungdomsorganisasjonens årsmøte som i år ble holdt digitalt.

Store sko og fylle

Ifølge Jonas hadde hun og Kummeneje Mellem en veldig åpent dialog om at Kummeneje Mellem skulle gå av. Hun var selv også tydelig på at hun ønsker å stille som lederkandidat.

Kristine Jonas er ungdomsmedarbeider i Kvääninuoret.

Kristine Jonas var tidligere ungdomsorganisasjonens ungdomsmedarbeider og nestleder.

Foto: Tomi Vaara / NRK

– Så styret har vært veldig forberedt på dette. Og det var sikkert veldig fint for de og vite dette på forhånd.

Selv om det lenge hadde vært klart for Jonas at hun ville bli Kvenungdommens nye leder, må hun innrømme at lederskoene er store å fylle. Før Åsne Kummeneje Mellem var Nora Marie Ollila Sandmo organisasjonens leder, og om man skal opprettholde det samme aktivitetsnivået og få til de samme tingene som de, er det mye ansvar å ta på seg, sier Jonas.

Les også – Jeg følte en god energi som var varm og viktig

Fra ungdomssamlingen Kolme

– Men samtidig vet jeg at jeg har et veldig godt styre i ryggen, og at vi kan få til veldig mye sammen. Så jeg er ikke kjempebekymret, sier hun allikevel.

I en pressemeldingen, som Kvääninuoret har sendt til NRK Kvensk, står det at Vebjørn Vinjar Karvonen og Kaisa Nicolaysen Sundelin skal lede organisasjonen sammen med Jonas som varaledere. Sofie Kampen og Henrik Madsen ble valgt som styremedlemmer.

Frasebok kvensk ungdom kvenungdom Åsne Kummenelje Mellem Kristine Jonas

Kristine Jonas og Åsne Kummeneje Mellem hadde en åpen dialog om at Kummeneje Mellem skulle gå av.

Foto: Johan Niska / NRK

Vil være mer i offentligheten

Frem til i dag har Kvääninuoret fått mye til. I fjor kom de eksempelvis ut med den første kvenske fraseboken for ungdom, og i 2021 fikk de Språkrådets «Kvenske Språkpris» for å spre kvensk språk til ungdom i sosiale medier.

Jonas vil gjerne fortsette med arbeidet med det kvenske språket og ha det som organisasjonens hovedmål, men vil også gjerne ta mer del i den offentlige debatten. I praksis betyr dette at Kvääninuoret skal vise tydeligere hva de står for.

– For eksempel at vi aktivt velger kvensk og ikke finsk, og hvordan vi gjør det. Det kan gi trygghet for våre medlemmer når de vet hva vi står og jobber for.

Les også – Likestilling vil bety døden for det kvenske språket

Kristine Jonas, varaleder i Kvenungdommen, mener at kvensk og finsk ikke må likestilles.

Hun forteller at nestleder Vebjørn Vinjar Karvonen har vært politisk aktiv før, og det kan hjelpe organisasjonen i arbeidet med å jobbe mer politisk. I tillegg vil Jonas gjøre organisasjonen større. I dag har Kvääninuoret over 200 medlemmer,

– Vi har en dialog med LNU (Norges barne- og ungdomsorganisasjoner) som har forskjellige støtteordninger, forteller Jonas.

Vebjørn Karvonen

Vebjørn Karvonen er en av Kvenungdommens nestleder.

Foto: Privat / Privat

Kan bli et tøft første år

Å gjøre Kvääninuoret til en større organisasjon er allikevel ikke den eneste grunnen til at de nå sjekker nye mulige støtteordninger. Ungdomsorganisasjonen fikk nemlig ikke penger i den nasjonale tilskuddsordningen for kvensk språk og kultur, som Kulturdirektoratet, tidligere Kulturrådet, overtok fra Troms og Finnmark fylkeskommune.

– Derfor må vi tenkte litt nytt. Det er jo midler som vi har fått hvert år.

Ifølge Jonas var begrunnelse at Kulturdirektoratet hadde prioritert andre prosjekter over den kvenske ungdomsorganisasjonen. Det hadde ikke Jonas forventet.

– Nå har vi bare de pengene som Norske kveners forbund kan bistå med. Vår økonomiske situasjon er nå dårligere enn tidligere.

Les også Kvenungdommen fikk ikke penger i ny tilskuddsordning

Kvenungdommen i møte med Pia Lane fra Sannhetskommisjonen

På årsmøtet hvor Jonas ble valg til ny leder, ble også Kvenungdommens hederspris delt ut. Prisen gis hvert år til noen som gjennom sitt engasjement har betydning for kvensk ungdom. I år var det danser og koreograf Astrid Serine Hoel.

– Alt det arbeidet hun har gjort for Kvääniteatteri og hvordan hun har blitt en så kjent figur og et viktig forbilde for det kvenske miljøet. Det føltes bare riktig at det var akkurat hun som fikk prisen, sier Jonas.

Dette var tredje gang prisen ble delt ut. I 2021 gikk prisen til Elisabeth Stubberud for sitt arbeid for identitet og mangfold, og i fjor var det Helga Vara for sitt inspirerende engasjement for kvensk husflid.

– Vi har vært innom litt forskjellige temaer.

Ensemblet til Näkymätön kansa - Det usynlige folket.

Astrid Serine Hoel var en av skuespillerne i Det usynlige folket.

Foto: Wenche Offerdal