Hopp til innhold

– En utopi er blitt realitet

– Med den historien og kulturen Vadsø har, så er det viktig for byen og omegnen at vi får et kvensk språksenter, sier styreleder Trygg Jakola. Språksentret ble åpna i dag.

Vadsø barnekor synger

Barn og unge blir sentral når Vadsø språksenter – Kväänin kielisentteri skal utvikle sitt tilbud. Barn fra Vadsø barneskole sang ved åpningen av senteret fredag.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Det var fylkesmann for Troms og Finnmark, Elisabeth Vik Aspaker, som foretok den offisielle åpningen av Kvensk Språksenter – Kväänin kielisentteri.

– Det er en veldig spesiell dag, sier Jakola og tenker på at det har tatt sin tid å få sentret.

Et språksenter var lenge en utopi

For han innrømmer at det har vært en lang vei innen pengene kom. Det var i fjor vår det ble klart at regjeringen bevilger 2,56 millioner kroner til tre nye språksentre, i Porsanger, i Vadsø og i Kvænangen.

– Etter at man først fikk pengene for en knapt år siden, har det gått veldig fort, men før den tid så hørte det ut som om kvensk språksenter i Vadsø var en utopi.

Nå berømmer han kommunen og alle andre som har vært involvert, det er mange som har stått på.

Det var ikke bare åpning av sentret. Dagen starta med et miniseminar der professor emeritus Einar Niemi holdt et foredrag om «Kvenene – en kontrastfylt historie», Hilja Huru, leder for Norske Kveners Forbund, snakka om situasjonen for kvensk språk i dag – og framtida.

Åpning Vadsø språksenter

Professor emeritus Einar Niemi snakka om kvenene – en kontrastfylt historie på et miniseminar før åpningen.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Leder for Vadsø museum – Ruija Kvenmuseum, Mia Krogh, snakka om kvensk kulturminnevern. Det kom også hilsener fra både fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik og ordfører i Vadsø, Hans-Jacob Bønå.

Skal jobbe mot barn og unge

Kvensk språksenter skal sørge for at de som bor i Vadsø skal få bedre kjennskap til kvensk språk og kvensk kultur. Ikke minst gjelder det for barn og unge som bor her, sier Jakola.

– Vi skal invitere barn og unge som bor i byen til å komme hit, men like mye og kanskje enda mer at man skal oppsøke arenaer der man finner barn og unge som ønsker å lære om det kvenske.

Språksenteret har begynt så smått å legge planer for arbeidet.

– Det er jo ikke all verden man når å gjøre med 1,5 stilling, men i hvert fall skal man stå på og nå ut med det som er budskapet, lover han.

Flere språksentre har åpna

Det siste året har det vært flere gode nyheter for dem som jobber med å bevare kvensk språk og kultur. Bevilgningen fra regjeringen er nå effektuert i flere kommune.

Språksentret i Kvænangen ble åpna i september 2018. Den er lokalisert sammen med Samisk språksenteret.

– Vi har mange felles utfordringer, og vi kan lære av hverandre og bygge opp et felles fagmiljø, sa Ragnhild Enoksen som har leda arbeidet med å få på plass språksenteret. I februar starta Katriina Pedersen i jobben som daglig leder.

I januar ble det klart at senteret i Porsanger skal samlokaliseres med Porsanger museum ved torget i Lakselv sentrum. Offisiell åpning er planlagt i juni, men den kan bli utsatt.

Språksentrene har slitt med å få tak i kvalifiserte folk.

Trygg Jakola

Styreleder Trygg Jakola håper sentret skal føre til at flere snakker kvensk i Vadsø om ti år.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

I oktober ble det klart at Mari Keränen sa ja til å bli leder av språksentret i Vadsø.

– Denne jobben er utrolig spennende! sa hun da.

Jakola er optimisk når det gjelder framtida.

– Hvilke forventninger har du om hvilken betydning dette sentret har om en ti års tid?

– At kvensk språk snakkes av flere i Vadsø, at den kvenske kulturen er blitt mer synlig og at det som noen snakker om nå – at kvensk språk er døende – ikke er en realitet, sier en optimistisk styreleder Trygg Jakola.