Hopp til innhold

101 fortellinger skal lokke tilreisende til nord

101 fortellinger fra nord er bare et tastetrykk unna, gjennom det unike samarbeidet «Our Stories» skal disse bidra til å lokke turister og tilreisende til nord.

Our stories - alle på scenen

Musikkgruppa Jord, musiker Kristin Mellem og Esa Rautiainen og Elina Söderström hadde sentrale roller i «Feel The Northern Lights concert» som gikk av stabelen på Storslett tirsdag kveld.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Åh, gu kor æ glæde mæ, sier Inger Birkelund en times tid før den store konserten «Feel The Northern Lights concert» går av stabelen.

Hun vet at flere av de som kommer på konserten tirsdag kveld har bidratt til de 101 fortellingene som nå er å finne blant anna på deres nettside ourstories.info. Nå vil hun gi tilbake litt.

– Det var så mange som møtte opp da vi hadde innsamling her, sier hun.

Treårig prosjekt mot slutten

Det er et stort treårig prosjekt som går mot slutten. Siden 2016 har kulturarbeidere langs Nordlysveien, veien som går fra Haparanda/Torneå til Tromsø, samarbeida i Interreg-prosjektet «Our Stories – the business of using storytelling to draw people in».

Our stories - kart

Det er fortellinger fra dette området det handler om, fra Bottenviken og til havet i nord.

Foto: Laila Lanes / NRK

Blant dem er verdensmusikkgruppa Jord, musiker fra Tromsø, Kristin Mellem, og kulturgründer Inger Birkelund fra Nordreisa.

I går kveld ble resultatet presentert for folk i Nordreisa, for første gang ble historiene fortalt i Norge, via musikk, historiefortelling og film.

Det er Inger Birkelund, med kulturbedriften Ihana! i Nordreisa, som står bak idéen og har klart å skaffe 1,1 million Euro i Interreg-penger til prosjektet.

– Our stories handler om å samle fortellinger fra befolkninga langs Nordlysveien, å ta fortellingene med seg, bli inspirert av dem og ta dem med inn i en kunstnerisk prosess for så å gi dem tilbake til folk ved hjelp av musikk, film og fortellinger, sier hun.

Gjennom dette skal hele dette området bli et mer attraktivt reiselivsmål, det skal bidra til å skape større aktivitet, er målet.

– Dette er helt utrolig

Prosjektet starta med at deltagerne reiste langs Nordlysvegen i en uke og samla inn historier. De har fått inn til sammen 150 historier, 101 av dem finnes nå på denne nettsida.

Professor Tove Irene Dahl ved UiT Norges arktiske universitet, har vært med på å utvikle prosjektet, som en slags mentor.

Tove Irene Dahl

Professor Tove Irene Dahal ved UiT Norges arktiske universitet har vært med på å utvikle prosjektet som hun synes er unik.

Foto: Laila Lanes / NRK

Hun mener det er unikt.

– Det er helt utrolig. En enkelt person, Inger Birkelund, har en idé som hun snakker om med en annen handlekraftig person, og før de vet ordet av det er tre land involvert, de har fått europeiske penger og utrolig mange begivenheter og mange historier som er samla og delt. Og alt gratis for å gjøre oss bedre kjent med Nordlysveien og de som bor langs den, sier hun engasjert.

På et miniseminar tirsdag ettermiddag blei resultatene fra prosjektet «Our Stories – the business of using storytelling to draw people in» presentert. Her ble også prosjektets «storybook» presentert, den består av 30 fortellinger, 10 av de er inspirert av og bearbeida etter fortellinger fra barn og voksne fra Nord-Troms. Den er klar foreløpig bare som en nettutgave.

Det handler om stolthet

For Inger Birkelund handler dette om stolthet over språket, over kulturen, både minoritets- og majoritetskulturen i de tre landene.

– Men også stoltheten over måten vi bruker naturen på, den nærheten til natur som folk har, det er noe som betyr mye for folk, mye mer enn vi trodde da vi starta denne reisa, sier hun.

Fortellinger langs Nordlysveien - Our stories ansvarlige

Annika Kronqvist fra Svefi Academy, Ëlina Söderström fra Studio E-City ky, Erlling Fredriksson fra jord, Inger Birkelund fra Ihana! og Saila Puukko fra Lapland UAS er ansvarlig for prosjektet.

Foto: Laila Lanes / NRK

Erling Fredriksson fra Jord er enig i at stoltheten er viktig,

– Vi må ikke glemme at det hender også noe med oss selv, det er først når vi selv verdsetter vår kultur at andre kan bli interessert, om vi selv ikke syns at det er noe å ha så blir det vanskelig å lokke folk hit. Det er en viktig faktor at man tydeliggjør sin identitet, sier han.

Dahl mener dette er spesielt fordi det ikke er markedsføring i tradisjonell forstand.

– Dette er en invitasjon til sjelene til folk, å få frem historiene er en unik mulighet til å bli kjent med noe unikt, særegent, sier hun.

Den innholdsrike konserten, som inneholdt både musikk, fortellinger og filmer, varte i 2,5 timer. Medlemmene i Jord har skrevet hver sin musikk knytta til enkelthistorier de har hørt, fra Torneå i Finland har Visa Nordica bidratt, musiker Kristin Mellom har skrevet en sang om det å flytte hjem. Låten «Tilbake» hadde Norgespremiere i går.

Visegruppa Visa Nordica

Esa Rautiainen og Elina Söderström bidro også på konserten, de står bak visegruppa VisaNordica.

Foto: Laila Lanes / NRK

I tillegg fortalte Inger Birkelund og Ørjan Steinvik historier om nordlig liv og identitet, med filmkunstner Eili Bråstad Johannessen som viste levende film til en av fortellingene.
Og det var mere til.

Forestillingen blei urframført i Haparanda i høst. Etter konserten tirsdag kveld på Halti skal de videre på en miniturné som fortsetter Pallas-Yllästunturi visitorcenter og så til Pajala og videre til Torneå.