NRK Meny
Normal

Zodiac

Zodiac var en amerikansk seriemorder, som herjet i California på 60- og 70-tallet.

Etterforskere

Dette bildet er tatt i San Francisco 29. mars 1974 og viser drapsetterforskerne (f.v) David Toschi og William Armstrong gå gjennom eiendelene til av Zodiacs ofre.

Foto: Susan Ehmer / AP

Han pleide å ringe politiet etter at han hadde begått et drap og etter hvert begynte han også å skrive brev til avisredaksjoner.

Zodiac antas å stå bak minst fem drap og ble jaktet intenst på i flere år.

Aldri avslørt

Mange mennesker var involvert i denne jakten, men han ble aldri avslørt. En amerikansk statsborger fra Vallejo i California ble minstenkt, men han døde i 1992, og det ble aldri bekreftet om han faktisk var Zodiac.

Flere spillefilmer har en handling som bygger på Zodiacs onde gjerninger, og noen har også hans navn, sist regissøren David Finchers film fra 2007.

Fincher har også laget Seven (2997), som også handler om en seriedrapsmann, som kommuniserer ivrig med politiet, gjennom bibelvers som omhandler de syv dødssyndene.

I Trollspeilet heter morderen Aquarius, og er tydelig inspirert av Zodiacs gjerninger. Han er en seriemorder som merker ofrene sine med mystiske tegn, og som kontakter pressen før og etter ugjerningene sine.

Men mens Zodiac slapp unna lovens lange arm, er Aquarius ikke like heldig.