Normal

Zen og kunsten å improvisere

«Kan noen si meg om det er en forbindelse mellom zen og jazzimprovisasjon?»

Lennie Tristano fikk elevene sine til å øve følelser og intuisjon, ikke akkorder og skalaer.

Zen og kunsten å improvisere
Foto: Lars Nilsen / NRK

HØR: Sigmund Freud og Lennie Tristano, del 4, 3. mai 2008

Når jazzen blir metafysisk

I dette fjerde og siste programmet om Sigmund Freud og pianofenomenet Lennie Tristano finner vi at Tristanos bror var psykoanalytiker og freudianer – og drev egen praksis som psykiater.

Lennie kan neppe ha vært upåvirket av Freud. Han kritiserte andre jazzmusikere for å spille «cerebralt», styrt av ønsket om anerkjennelse, om å vise hvor fort, høyt eller virtuost de behersket sitt instrument, og så ble følelser og intuisjon borte. Dermed ble musikkens «ånd» også borte, mente Tristano.

Kvinner i jazzen

«Kvinner er åpnere, mer ledig, de er mer emosjonelle og spontane, de har intuisjon og originalitet, de er aldri kun ute etter å bevise hvor fort de kan spille, eller hvor høyt de kan komme – (…) kvinner får færre muligheter til å vise seg i jazzen – bare fordi de er kvinner..»

Disse linjene er Lennie Tristanos. Han merket åpenbart at jenter ofte befant seg under en annen «metafysisk horisont» en «the cats», jazzmusikerne som spilte og viste seg fram hver kveld på klubber og kneiper. Og han ante nok også noe om at kvinner hadde en annen måte å nærme seg musikk og improvisasjon på, noe han åpenbart fant det viktig å understreke.

Tristano i Berlin, 1965

Nedenfor ligger et lite filmklipp fra Youtube der du kan se Lennie Tristano improvisere på et jazzworkshop i Berlin i 1965. Nrk er ikke ansvarlig for innholdet på denne lenken.

Zen og improvisasjon

Improvisasjon må ligge et sted i zenbuddhismens vesen. Zen kommer fra sanskrit, og er en buddhistisk retning som legger vekt på meditasjon og praktiske øvelser for å oppnå en umiddelbar, intuitiv opplevelse av tilværelsens egentlige vesen.

Tanken er at opplevelsen (og medopplevelse) av improvisasjon skal kunne antyde noe om vår situasjon i tid og rom (eller i verdensaltet). Dette forekommer meg meningsfullt. Men det bringer oss naturligvis ingen steder.

Musikken

Denne uken tar vi farvel med Tristano med disse to musikkstykkene:

1: Jazz Of Two Cities , der Tristano selv ikke medvirker – men stykket spilles av et kompani Tristanoelever

2: Requiem , der Tristano spiller solo – til minne om Charlie Parker.

Kulturstrøm

  • Nasjonalgalleriet stenger i januar

    Nasjonalgalleriet på Tullinløkka i Oslo stenger dørene 13. januar, og vil først åpne igjen etter at det har flyttet til Vestbanen i 2020. Konklusjonen er at det ikke er forsvarlig med ordinær drift i bygget mens flyttingen pågår.

  • Lanserer musikkdokumentar-serie

    I oktober lanserer Netflix musikkdokumentar-serien «ReMastered». Kvar av dei åtte episodane vil fokusere på ein musikar og lovar å kome med innsikt som ikkje har blitt fortalt tidlegare. Blant musikarane i serien er blant anna Bob Marley, Johnny Cash og Sam Cooke.

Flere kulturnyheter