Hopp til innhold

Zeitgeist, baby!

Moderne tider krever moderne løsninger.
Før gikk folk til presten, rabbien eller imamen med bekymringene sine.
I dag er det fastlegen som tar støyten.
Eller healeren, sjamanen og «synske Åse.»
Hva skjer?

Nagasaki, august 1945, foto Wikipedia, Library of Congress
Foto: Wikipedia Library of Congress

Hør: Studio Sokrates: Illinois Jaquet og Viktor E. Franlkl (7)

Tidsånden.
Marx snakket om «de herskende tanker» - det var hans måte å lese Hegel på, Hegel bruker begrepet Zeitgeist til å fortelle oss at tankegods endrer seg i løpet av historiske epoker. Tidsånd, altså.

Jeg synes begrepet «tidsånd» er fornuftig. Det hjelper oss å oppdage at våre fordommer kan endres, at det nytter å mase om forståelse og holdninger. Et godt eksempel er kvinnekampen fra sekstitallet og fram til i dag: Noe har forandret seg i vår måte å tolke kvinnerollen på i løpet av disse årene.

Viktor E. Frankl
Vår filosofiske forsøksperson i Studio Sokrates denne uken, Viktor Frankl bruker tidsånden som forklaring på en ny tenkemåte som oppsto etter andre verdenskrig. Etter at Harry Truman bestemte at USA skulle slippe atombomber over Hiroshima og Nagasaki i august 1945 forandret den kollektive tenkemåten seg.

Atomkappløpet kom i gang. Sovjetunionen fikk sin bombe, flere land fulgte. Etter hvert som årene gikk ble atombombelagrene store nok til å sprenge hele jordkloden i fillebiter – flere ganger. Dette forstyrret tenkningen til mange mennesker. Hvorfor skal jeg planlegge framtiden – når framtiden kan forsvinne i en atomeksplosjon på et blunk?

Eskapisme
Virkelighetsflukt. Eskapisme betyr nesten alltid noe negativt. Om personer som ikke tackler virkeligheten, enten ved å romantisere den, å dikte virkeligheten inn i et rosenrødt skjær og henge himmelen full av engler – eller ved å flykte fra virkeligheten – slik vi så Beatgenerasjonen gjøre: « Tune in, Turn on and Drop out » Begge disse utslagene av tidsånden stenger døren til selverkjennelse

For det er selverkjennelse det står om for Viktor E. Frankl. Å ta i bruk de mulighetene som ligger her og nå – til å gjøre eget og andres liv litt bedre. På et vis er det akkurat dette jeg prøver å fange i forrige ukes nettsider fra Studio Sokrates; Go for Yourself!

Musikken:
Morsom musikk i dag. Knut Borge har vært en tur i platesamlinga si og funnet fram et par virkelige godbiter der Illinois Jaquet er solist og spiller hovedrollen, men det er artig å tenke på at unge Miles Davis hadde fått seg en plass i trompetrekka i første musikkutt. Og at den alltid like konkurransevillige Roy Elridge duellerer med Illinois i andre nummer, Achtung. Interesserte finner begge musikkstykkene her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: For Europeans Only
2: Achtung

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober