Hopp til innhold

YouTubes drøye lillebror

Nettsiden LiveLeak er YouTubes drøyere og mer politiske lillebror.

Video nsps_upload_2009_3_16_17_51_22_846.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å se video.

Som YouTube er LiveLeak en nettside som lar brukere last opp og dele videoer - men i motsetning til enormt store YouTube har LiveLeak fokus på dagsaktuelle hendelser, politikk og virkelighets-videoer som scener fra kriger.

Og særlig har det kontroversielle nettstedet blitt et populært sted for å både laste ned, og laste opp, krigsmateriale.

Mange av videoene er hentet rett fra soldatenes egne mobilkamera og gir dermed et unikt innblikk i hvordan krigen i Irak og Afghanistan ser ut for de som deltar i den.

Store Studio har møtt Hayden Hewitt som er en av den kontroversielle nettsidens grunnleggere.

Se mandagens Store Studio her

Besøk LiveLeak her (NRK gjør oppmerksom på sterke bilder).

«Folkejournalistikk»

Siden var oppe og sto for to og et halvt år siden, og målet er å kombinere video-filmene med «journalistikk fra folket».

I 2007, etter Saddam Husseins død, ble siden verdenskjent etter at video fra hengningen av Saddam ble vist på siden. Både pressesekretær Tony Snow i Det hvite hus og Storbritannias statsminister Tony Blair refererte til nettsiden i etterkant.

Også muslimske fundamentalister får slippe til hos LiveLeak, med propaganda og skrytevideoer av gisseldrap og likvidasjoner, snikskytteri og selvmordsaksjoner.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.