Hopp til innhold

YouTube vant milliardsøksmål

Et av USAs største mediekonsern vant ikke igjennom søksmålet om brudd på opphavsretten.

YouTube

Mediekonsernet Viacom mener at YouTube har tillat brukere av videotjenesten å laste opp tusenvis av ulovlige videoer.

Foto: Richard Vogel / Ap

Jon Bing

Jusprofessor Jon Bing mener at aktørene på nett er godt kjent med ehandelsloven.

Foto: Terje Bendiksby, Bendiksby, Terje

Den Google-eide videotjenesten YouTube brøt ikke loven da de tillot opplastinger av innhold produsert av Viacom, USAs største mediekonsern.

Det fastslo en amerikansk dommer i går, melder BBC på sine nettsider.

Tusenvis av videoer lastet opp

Viacom, som blant annet eier MTV, Paramount og Dreamworks, saksøkte YouTube for én milliard dollar - cirka 6,5 milliarder koner - fordi videotjenesten har tillatt brukerne å laste opp tusenvis av rettighetsbelagte Viacom-videoer.

Men YouTube kan ikke holdes ansvarlig for de ulovlig opplastede videoene, ettersom de bare var klar over deres eksistens, og ikke selv la dem ut, fastslo dommeren i saken.

Dommeren beordret imidlertid YouTube til å fjerne de aktuelle Viacom-klippene som utgjorde stridens kjerne.

Google, som for tiden er under britisk etterforskning for brudd på personvernloven , kaller avgjørelsen for en viktig seier.

Viacom har på sin side varslet at de kommer til å anke saken til neste rettsinnstans.

Les også: Vil fjerne Googles musikklenker

Har skjedd i Norge også

Jusprofessor Jon Bing mener avgjørelsen er som forventet.

– Rettsavgjørelsen synes å være basert på nøyaktig det samme prinsipp som følger av ehandelsloven § 18, og som igjen bygger på EUs ehandelsdirektiv, sier Bing.

Han mener at aktørene på nett kjenner godt til ehandelsloven.

– Den aktuelle bestemmelsen har vært brukt i norsk rett. Blant annet ble en paragraf av loven brukt i saken mot Telenor med påstand å stenge tilgang til The Pirate Bay , sier Bing til NRK.no.

Han mistenker også at ehandelsloven vil være aktuell i den såkalte Max Manus-saken, som ble anket til Høyesterett i vinter.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober