Hopp til innhold

Youtube-stjerne i retten – krever 130.000 i erstatning

Dennis Vareide (27) har saksøkt en annen youtuber etter alvorlige anklager på internett. Nå møtes de i retten.

Dennis Vareide om anklagene som er rettet mot ham på YouTube.

MÅTTE AVBRYTE: Dennis Vareide har tidligere blitt intervjuet av NRK Brennpunkt om videoene og anklagene. Den gangen måtte han avbryte intervjuet. – Det er en situasjon jeg unner ingen å være i, sier han nå.

Den 11. august i fjor, samtidig som Youtube-kjendisene Dennis Vareide og Preben Fjell gjorde seg klare til filmpremiere på sin egen film, «Prebz og Dennis: The Movie», lastet en annen norsk Youtube-bruker opp en film på nettet.

I totalt tre filmer kom den 19 år gamle youtuberen med svært alvorlige anklager mot Vareide. Anklagene går på at Vareide har begått alvorlige straffbare handlinger.

Vareide sier at saken har hengt over ham i lang tid, og at han ser fram til rettssaken.

– Det er slitsomt. Det er ikke en situasjon jeg unner noen å være i, sier han.

Den saksøkte youtuberen mener at mye av innholdet i videoene han publiserte, er misforstått og dratt ut av kontekst. Han innrømmer at han kan ha ordlagt seg feil i én av videoene, men benekter å ha gjort noe ulovlig.

– Ting har blitt dratt ut av kontekst, og de tolker det på en egen måte. De har tolket store deler av innholdet feil, sier 19-åringen til NRK.

Fredag møtes de to i Oslo tingrett. Vareide har tatt ut et sivilt søksmål mot den 19 år gamle mannen for ærekrenkelser, og krever 130.000 kroner i erstatning.

– Sjikane

Videoene som ble lastet opp er såkalte «Exposed»-videoer, hvor en part kommer med «avsløringer» om den andre.

Ifølge Vareides advokat, Jon Wessel-Aas, bærer filmene preg av å være ren sjikane, og er «egnet til å krenke både æresfølelsen og omdømmet til saksøker».

– Beskyldningene er ikke bare udokumenterte, de er usanne, og de fremstår som fremsatt i ren sjikanehensikt, skriver advokaten til Oslo tingrett.

Han sier det ikke er mye dokumenter i saken, og at de tre videoene er det viktigste bevismaterialet.

– Vi er vel litt overrasket over at det er nødvendig å gå helt til retten for å få denne personen til å forstå at man ikke kan publisere den typen helt udokumenterte og helt usanne beskyldninger mot andre, sier advokaten til NRK.

Advokat Jon Wessel-Aas

MØTER 19-ÅRING I RETTEN: Advokat Jon Wessel-Aas representerer Dennis Vareide i retten. Den saksøkte 19-åringen stiller uten advokat.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Wessel-Aas og Vareide har lagt ned påstand om at 19-åringen skal betale 130.000 kroner i erstatning, samt å dekke advokatutgiftene.

Dette er penger 19-åringen sier han ikke kommer til å betale.

– Økonomisk får jeg ikke betalt dette, så det kommer ikke til å utgjøre noen forskjell, sier han.

Dennis Vareide må ta en pause i intervjuet

TUNGT: Dennis Vareide sier at han har varslet om «Exposed»-videoer også før det rammet ham selv.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

Stiller uten advokat

Den 19 år gamle mannen sier til NRK at han forventet en reaksjon på videoene, men ikke et sivilt søksmål. Når rettssaken starter, stiller han uten advokat, og mener selv han har oddsen mot seg.

– Det er min rett til å kommentere ting. Jeg så ikke for meg et sivilt søksmål, og mener det her er ufortjent. Jeg så for meg at det kunne komme en politianmeldelse, eller i verste fall et søksmål om å fjerne videoene fra nettet.

Les også:

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.