Hopp til innhold

YouTube starter orkester

Det populære nettstedet starter nå et symfoniorkester på Internett. Og du kan være med!

Orkester

YouTubes konkurranse er sentrert rundt bestillingsverket til komponisten Tan Dun, som kanskje er mest kjent for sin filmmusikk til filmene Snikende tiger skjult drage og Hero.

Foto: Colourbox.no

Den kinesiske komponisten Tan Dun håper YouTube-brukere vil utvikle nye revolusjonerende spilleteknikker når de fremfører musikken hans.

Tan Dun har nemlig skrevet et bestillingsverk for YouTube, som nå arrangerer en konkurranse for å oppdage nye klassiske talenter.

Besøk prosjektets nettside her!

www.youtube.com/symphony

www.youtube.com/symphony

Foto: skjermdump

Åpent for alle

Tan Dun

Tan Dun, kinesisk komponist.

Foto: Nan Watanabe

Konkurransen er åpen for alle såfremt man laster opp sitt bidrag innen 28. januar neste år, og vinnerne vil bli kåret i en offentlig avstemming to uker senere. De utvalgte vil så bli fløyet til Carnegie Hall i New York for å spille på en tre dager lang festival.

Konkurransen er sentrert rundt bestillingsverket til komponisten Tan Dun, som kanskje er mest kjent for sin filmmusikk til filmene "Snikende tiger, skjult drage" og "Hero". Komponisten selv sier til BBC at hans nye musikkstykke er inspirert av de mekaniske lydene man hører når man vandrer rundt i New York.

- Kan skape musikk med alt

Deltakerne i konkurransen kan laste ned notene og se en video av Tan Dun som dirigerer musikkstykket. Hver deltaker velger seg én stemme og fremfører denne, men dette trenger ikke nødvendigvis å gjøres på et vanlig musikkinstrument.

- De som vil være med kan laste ned notene til min Internett-symfoni nummer 1, velge seg en stemme og spille den på et hvilket som helst instrument, i en hvilken som helst stil. Man kan bruke hva som helst, for eksempel pinner eller metall. Alt kan brukes til å skape musikk og rytme, sier Tan Dun til BBC, men legger til at utfordringen blir å få tolkningene til å fungere både alene og sammen med andre instrumenter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Michael Tilson Thomas

Michael Tilson Thomas sjefsdirigenten for San Francisco Symphony og en av prosjektets kunstneriske rådgivere.

Foto: Bebeto Matthews / AP

- Ny måte å skape musikk

I tillegg til å spille Tan Duns stykke må konkurransedeltakerne også fremføre et kjent klassisk stykke. De to innsendte videoene blir vurdert av en jury, som velger ut en håndfull kandidater. Vinnerne blir kåret i en åpen avstemming.

- Gjennom dette YouTube Symphony Orchestra-prosjektet vil vi utforske nye måter for musikkelskere til å skape ny musikk og til å lære fra hverandre, sier Michael Tilson Thomas. Han er sjefsdirigenten for San Francisco Symphony og en av prosjektets kunstneriske rådgivere.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.