YouTube starter orkester

Det populære nettstedet starter nå et symfoniorkester på Internett. Og du kan være med!

Orkester

YouTubes konkurranse er sentrert rundt bestillingsverket til komponisten Tan Dun, som kanskje er mest kjent for sin filmmusikk til filmene Snikende tiger skjult drage og Hero.

Foto: Colourbox.no

Den kinesiske komponisten Tan Dun håper YouTube-brukere vil utvikle nye revolusjonerende spilleteknikker når de fremfører musikken hans.

Tan Dun har nemlig skrevet et bestillingsverk for YouTube, som nå arrangerer en konkurranse for å oppdage nye klassiske talenter.

Besøk prosjektets nettside her!

www.youtube.com/symphony

www.youtube.com/symphony

Foto: skjermdump

Åpent for alle

Tan Dun

Tan Dun, kinesisk komponist.

Foto: Nan Watanabe

Konkurransen er åpen for alle såfremt man laster opp sitt bidrag innen 28. januar neste år, og vinnerne vil bli kåret i en offentlig avstemming to uker senere. De utvalgte vil så bli fløyet til Carnegie Hall i New York for å spille på en tre dager lang festival.

Konkurransen er sentrert rundt bestillingsverket til komponisten Tan Dun, som kanskje er mest kjent for sin filmmusikk til filmene "Snikende tiger, skjult drage" og "Hero". Komponisten selv sier til BBC at hans nye musikkstykke er inspirert av de mekaniske lydene man hører når man vandrer rundt i New York.

- Kan skape musikk med alt

Deltakerne i konkurransen kan laste ned notene og se en video av Tan Dun som dirigerer musikkstykket. Hver deltaker velger seg én stemme og fremfører denne, men dette trenger ikke nødvendigvis å gjøres på et vanlig musikkinstrument.

- De som vil være med kan laste ned notene til min Internett-symfoni nummer 1, velge seg en stemme og spille den på et hvilket som helst instrument, i en hvilken som helst stil. Man kan bruke hva som helst, for eksempel pinner eller metall. Alt kan brukes til å skape musikk og rytme, sier Tan Dun til BBC, men legger til at utfordringen blir å få tolkningene til å fungere både alene og sammen med andre instrumenter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Michael Tilson Thomas

Michael Tilson Thomas sjefsdirigenten for San Francisco Symphony og en av prosjektets kunstneriske rådgivere.

Foto: Bebeto Matthews / AP

- Ny måte å skape musikk

I tillegg til å spille Tan Duns stykke må konkurransedeltakerne også fremføre et kjent klassisk stykke. De to innsendte videoene blir vurdert av en jury, som velger ut en håndfull kandidater. Vinnerne blir kåret i en åpen avstemming.

- Gjennom dette YouTube Symphony Orchestra-prosjektet vil vi utforske nye måter for musikkelskere til å skape ny musikk og til å lære fra hverandre, sier Michael Tilson Thomas. Han er sjefsdirigenten for San Francisco Symphony og en av prosjektets kunstneriske rådgivere.

Kulturstrøm

 • Stor ståhei om Chris Pines penis

  Et glimt av kronjuvelene til hovedrollen i Netflix-filmen «Outlaw King» har fått film- og kjendispressen til å fnise høylytt i lengre tid etter visningen på Toronto Filmfestival. Ikke rart at så mange mannlige skuespillere skygger unna nakenhet, oppsummerer The Guardian, som setter spørsmålstegn ved journalistikken i blant annet Vanity Fair og Vulture. Chris Pine føyer seg herved inn i rekken av mannlige kolleger som Richard Gere i «American Gigolo», Harvey Keitel i «Piano», Ewan McGregor i «Perfect Sence», Ashton Kutcher i «Spread», for å nevne noen.

  Laster Twitter-innhold
 • Sjelden norsk arkitektutstilling

  Reiulf Ramstad Arkitekter har noe så sjeldent som en separatutstilling. La Galerie d´Architecture i Paris viser fram et utvalg av prosjekter under overskriften «Remoteness»: Trollstigen Besøkssenter, Romsdal folkemuseum og Fagerborg barnehage. Utstillingen er åpen fra 1. november til 1. desember. – Vi har jobbet på mange avsidesliggende steder med svært utfordrende og radikale prosjekter, skriver arkitektkontoret.

  Trollstigen besøkssenter
  Foto: diephotodesigner.de / Reiulf Ramstad Arkitekter
 • Jo Strømgren jubilerer i Operaen

  Jo Strømgren Kompani markerer sitt 20-årsjubileum med stykket «A Better Place / The Door», som har norgespremiere i Operaen på torsdag. Forestillingen hadde urpremiere i Litauen 5. oktober. Strømgren har siden han debuterte som koreograf i 1994,laget forestillinger i inn- og utland, både dans, teater og opera. I 1998 startet han Jo Strømgren Kompani som har turnert i nesten 60 land, med over 30 forestillinger, skriver Den Norske Opera & Ballett i en pressemelding. (NTB)

  Jo Strømgren
  Foto: Dmitrij Matevejev / NTB Tema

Flere kulturnyheter