NRK Meny
Normal

Youtube er verdens største strømmetjeneste

– Bransjen taper enorme summer, sier IFPI Norge om nye tall.

BOSNIA-BUSINESS/ People pose with mobile devices in front of projection of Youtube logo in this picture illustration taken in Zenica

STØRST: Nye tall viser at Youtube er størst i verden.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

– Musikkbransjen taper enorme summer på at Youtube slipper unna regelverket som de øvrige tjenestene forholder seg til, forteller Marte Thorsby til NRK.

Hun er direktør for den norske avdelingen av IFPI, en global organisasjon som representerer musikkindustrien i over 70 land.

Brukes likt som Spotify

En ny rapport fra IFPI går gjennom musikkbruken i verdens 13 mest musikkonsumerende land.

Her finnes også tall på bruken av Youtube, som Thorsby forteller de lenge har ventet på.

Styreleder i Spellemannprisen, Marte Thorsby

VIL HA ENDRING: IFPI Norges direktør Marte Thorsby vil at EU skal endre direktivet som gjør at Youtube kan brukes på denne måten.

Foto: Tommy Normann

– 82 prosent av menneskene i disse landene bruker Youtube kun til å høre på musikk. De aller fleste av disse bruker tjenesten til å høre på musikk de har hørt før, og mange lager også spillelister. Altså bruker de det som en ren musikktjeneste på lik linje med eksempelvis Spotify og Apple Music, sier hun, og legger til:

– Om ikke Youtube hadde vært en gratis tjeneste, så viser undersøkelsen at mange hadde betalt for å ha tilgang til en musikktjeneste. Dette viser at musikkindustrien taper store penger på at musikken ligger gratis tilgjengelig på YouTube.

Til sammenligning bruker 71 prosent av alle internettbrukere mellom 16 og 64 år vanlige musikktjenester.

– Krever tilsvarende lisens

Musikkforsker ved Universitetet i Agder, Daniel Nordgård, sier til NRK at tallene ikke er overraskende.

Daniel Nordgård

IKKE OVERRASKET: Musikkforsker Daniel Nordgård.

Foto: UiA

Han tror rapporten kommer etter press og innspill fra flere kanter om at Google-eide Youtube må begynne å lisensiere musikken sin slik andre lovlige tjenester gjør.

– Dette har en stor konsekvens fordi den største digitale aktøren ikke betaler eller lisensierer i samme volum som andre aktører, sier han.

Nå tror Nordgård at denne problematikken vil gå til EU.

– Der vil man peke på at det skal være lik konkurranse. Det er også nå en stor forskjell fra da det kun var rettighetshavere som kjempet denne kampen. Nå er det også strømmetjenestene som krever tilsvarende lisens hos Youtube, sier han.

Ligger i EUs hender

Fordi Youtube er basert på at brukerne selv laster opp innholdet, faller det inn under andre regler enn strømmetjenestene.

– I dagens opphavsrettsdirektiv er det ansvarsfrihet for for såkalte tekniske mellommenn, og siden YouTube kun leverer infrastruktur og ikke selv tilgjengeliggjør innholdet, trenger de ikke å klarere musikkbruken på samme måte som Spotify, Tidal og Apple Music, forklarer Thorsby.

– Hva burde gjøres?

– Dette er et juridisk spørsmål som ligger høyt oppe i papirbunkene i Brüssel. Du kan jo tenke deg at når 800 millioner mennesker bruker Youtube til musikk, er det store tapte inntekter, sier Thorsby, og sier det forventes et utkast til ny EU-lovgivning på området de nærmeste dagene.

Jan Grønbech

OPPTATT AV SAMARBEID: Googles sjef i Norge, Jan Grønbech.

Foto: Google

Googles Norge-sjef Jan Grønbech sier til NRK at Youtube samarbeider med musikkindustrien, og allerede har lisensavtaler på plass i Norge, i tillegg til systemer som lar rettighetshavere overvåke og klage inn opphavsrettsbrudd.

– Vi opptatt av fremtidig samarbeid, transparens, og en dialog med artister og organisasjoner som Tono og andre for at dette skal bli bedre, sier Grønbech.

Kulturstrøm

 • 16 millioner til bibliotek

  Nasjonalbiblioteket har bevilget 16 millioner kroner til 56 prosjekter og utviklingstiltak i bibliotek over hele landet. En rekke av prosjektene som har fått støtte er knyttet til videreutvikling av bibliotektilbudet til barn og unge, og mange bibliotek er nå spesielt opptatt av å invitere innbyggerne og lokalsamfunnet inn i utviklingsprosessen (NTB).

 • "Game of Thrones»-bokslipp

  "Game of Thrones»-skaperen George R.R. Martin bekrefter at det blir bokslipp 20. november. Det melder The Guardian. Men det er ikke forfatterens etterlengtede sjette bok, «The Winds of Winter», som kommer. I stedet er det snakk om boken «Fire and Blood»: En angivelig 640 siders tykk bakgrunnshistorie om Targaryen-dynastiet med handling som utspiller seg 300 år før handlingen i «En sang om is og ild» (NTB).

  Lena Headey og Ian Beattie i Game of Thrones
  Foto: HBO Nordic
 • Ny sesong av The Handmaid's Tale

  The Handmaid’s Tale var noe av det dystreste, men også beste vi har sett på TV de siste årene, ifølge Filmpolitiet på NRK. I dag er det premiere på ny sesong, og Filmpolitiets anmelder mener serien fortsetter å fenge med sterke rollefigurer, spenning og praktfull estetikk. Les anmeldelsen her.

  The Handmaid’s Tale fortsetter å utvikle sin sterke visuelle signatur i sesong 2. (Foto: HBO Nordic)
  Foto: HBO Nordic