Operastjerne (40) får endelig synge med Sølvguttene

Siden han var barn har operastjernen Yngve Søberg drømt om å få synge med Sølvguttene på julaften.

Yngve Søberg og Sølvguttene

BARNDOMSDRØMMEN: Yngve Søberg Synger julen inn med Sølvguttene.

Foto: Haagen Guttu/NRK

Yngve Søberg er en av Norges beste sangere og etterspurt på store operascener ute i verden. Denne julen handler det om noe helt annet.

– Sølvguttene som synger jula inn, større blir det ikke. Fra jeg var liten gutt har dette vært en drøm. Ja, det er stort å synge Rigoletto på Operaen, men å synge med Sølvguttene klokka fem på julaften, det er det største for meg, sier Yngve Søberg.

– Da jeg var liten slo mor av kokeplatene når klokka nærmet seg fem. Maten fikk vente. Sølvguttene måtte vi ha med oss, forteller han. Etter konserten fortsatte matlagingen.

En julaften, da den lille Yngve Søberg selv hadde begynt å synge i kor, var Terje Stensvold solist med Sølvguttene.

– Det var da jeg tenkte at dette skal jeg også gjøre. Siden har det vært et av mine to store mål, sier han.

To drømmer

Barytonen Yngve Søberg (40) har vært ansatt på Den Norske Opera og Ballett siden 2010. Samtidig har han hatt en raskt stigende karriere på operahus i Europa. Spesielt i rollen som Rigoletto i Giuseppe Verdis opera av samme navn. Da han sang rollen på operaen i Oslo i oktober var NRKs anmelder overstrømmende begeistret.

Yngve Søberg og Sølvguttene 2019

JULETRADISJON: Yngve Søberg og Sølvguttene.

Foto: NRK

– Men hvordan kan noen julesanger på TV måle seg med karriere i det store utland?

– Jeg tror at for folk flest, og jeg har mange venner som ikke er i operabransjen, er Sølvguttene på julaften et begrep, en fast tradisjon som treffer dem midt i hjertet. Å få være en del av det er en ære. Jeg er utrolig glad og stolt over at jeg ble spurt om å være med i år, sier han.

– Og det andre store målet?

Her blir Yngve Søberg litt vag i svaret. Men bekrefter at det dreier seg om å få synge på en av de virkelig store operascenene i verden. Og at det er gode muligheter for at også denne drømmen blir virkelighet i en ikke alt for fjern framtid. Mer vil han ikke si.

NRK vet imidlertid at det dreier seg om Metropolitan Opera House i New York – The Met.

Men først er det julestemning til de tusen hjem:

Julaften 2019

Julaften 2019

Sølvguttene har sunget julen inn på NRK siden 1966.

Kulturstrøm

 • Fire semifinalevinnere i Virtuos

  Ti musikktalenter konkurrerte fredag om fire finaleplasser i NRKs klassiske solist-konkurranse Virtuos 2020. Vinnerne som går videre til finalen er Nikita Khnykin, piano, Daniil Letiagin, slagverk, Balder Hella Mikkelsen, cello og Mathias Rugsveen, trekkspill. Finalen avholdes lørdag 21. mars.

  Vinnere av semifinalen i Virtuos
  Foto: Robert Rønning / NRK
 • Tor Obrestad er død

  Forfatter Tor Obrestad er død, 82 år gammel. Det melder Jærbladet. Obrestad ble kjent som del av Profil-kretsen på 60-tallet. På 70-tallet skrev han politiske romaner, blant annet «Sauda! Streik!». Den allsidige forfatteren uttrykte seg i flere ulike genre, særlig lyrikk. Obrestad var også en produktiv gjendikter og aktiv i flere litterære organisasjoner. Han døde fredfullt lørdag kveld.

  Tor Obrestad
  Foto: Øyvind Arntsen / NRK