Hopp til innhold

Operastjerne (40) får endelig synge med Sølvguttene

Siden han var barn har operastjernen Yngve Søberg drømt om å få synge med Sølvguttene på julaften.

Yngve Søberg og Sølvguttene

BARNDOMSDRØMMEN: Yngve Søberg Synger julen inn med Sølvguttene.

Foto: Haagen Guttu/NRK

Yngve Søberg er en av Norges beste sangere og etterspurt på store operascener ute i verden. Denne julen handler det om noe helt annet.

– Sølvguttene som synger jula inn, større blir det ikke. Fra jeg var liten gutt har dette vært en drøm. Ja, det er stort å synge Rigoletto på Operaen, men å synge med Sølvguttene klokka fem på julaften, det er det største for meg, sier Yngve Søberg.

– Da jeg var liten slo mor av kokeplatene når klokka nærmet seg fem. Maten fikk vente. Sølvguttene måtte vi ha med oss, forteller han. Etter konserten fortsatte matlagingen.

En julaften, da den lille Yngve Søberg selv hadde begynt å synge i kor, var Terje Stensvold solist med Sølvguttene.

– Det var da jeg tenkte at dette skal jeg også gjøre. Siden har det vært et av mine to store mål, sier han.

To drømmer

Barytonen Yngve Søberg (40) har vært ansatt på Den Norske Opera og Ballett siden 2010. Samtidig har han hatt en raskt stigende karriere på operahus i Europa. Spesielt i rollen som Rigoletto i Giuseppe Verdis opera av samme navn. Da han sang rollen på operaen i Oslo i oktober var NRKs anmelder overstrømmende begeistret.

Yngve Søberg og Sølvguttene 2019

JULETRADISJON: Yngve Søberg og Sølvguttene.

Foto: NRK

– Men hvordan kan noen julesanger på TV måle seg med karriere i det store utland?

– Jeg tror at for folk flest, og jeg har mange venner som ikke er i operabransjen, er Sølvguttene på julaften et begrep, en fast tradisjon som treffer dem midt i hjertet. Å få være en del av det er en ære. Jeg er utrolig glad og stolt over at jeg ble spurt om å være med i år, sier han.

– Og det andre store målet?

Her blir Yngve Søberg litt vag i svaret. Men bekrefter at det dreier seg om å få synge på en av de virkelig store operascenene i verden. Og at det er gode muligheter for at også denne drømmen blir virkelighet i en ikke alt for fjern framtid. Mer vil han ikke si.

NRK vet imidlertid at det dreier seg om Metropolitan Opera House i New York – The Met.

Men først er det julestemning til de tusen hjem:

Julaften 2019

Julaften 2019

Sølvguttene har sunget julen inn på NRK siden 1966.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.