NRK Meny
Normal

Ylvis vil ha enerett på The Fox

Ylvis-brødrene Vegard og Bård har søkt om å varemerkeregistrere «Ylvis» og «What does the fox say».

Ylvis-videoen "The Fox" har blitt et internett-fenomen på bare tre dager.

TVNorges YouTube-kanal har i løpet av den siste måneden rundet 340.000 abonnenter, og i helgen hadde «The Fox» for første gang over fire millioner visninger daglig.

Det bekrefter Ylvis’ manager Jørgen Thue til VG. Grunnen til varemerkeregistreringen er at komikerne ønsker å beskytte eget navn og utnytte det kommersielt.

– Vi ønsker å ta kontroll, sier Thue, Ylvis-brødrenes manager og daglig leder i brødrenes produksjonsselskap Concorde, til VG.

Interessen for det bergenske brødreparet eksploderte etter at Stargate-produserte «What does the fox say» begynte å ta av på Youtube i september.

Det tok én måned og seks dager før låten ble sett 100 millioner ganger, og Bård og Vegard Ylvisåker er nå i USA for andre gang denne høsten.

I dag deltar Bård og Vegard i showet Late Night with Jimmy Fallon i New York. Fredag inntar de både sofa og scene på det legendariske morgenshowet Today Show på NBC. Til sammen vil disse opptrendene alene nå ut til ca. 6,5 millioner amerikanere.

Bård og Vegard Ylvisåker

Bård og Vegard er igjen på vei til USA for å promotere 'The Fox'.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

T-skjorter og parfymer

Den enorme medieoppmerksomheten har også bragt med seg interesse for å bruke reven i diverse produkter.

Jørgen Thue forteller at Ylvis har fått en rekke forespørsler fra folk som ønsker å bruke frasen «What does the fox say», men ikke alle forslagene har vært like gode.

The Fox-t-skjorte

Det finnes allerede en rekke Fox-produkter på markedet. Nå varemerkeregistrerer Ylvis begrepet, samt sitt eget navn «Ylvis».

Foto: 6dollarshirts.com/skjermdump

Teamet ønsker å produsere produkter som t-skjorter, men også hodeplagg, parfymevarer, smykker og filmer. Og målet er å selge reve-produktene utenfor landets grenser.

– Vi tenker selvfølgelig på å nå ut til hele verden. Noe annet ville være dumt når vi har en verdensomspennende hit, forteller Thue til VG.

Normal saksbehandlingstid for å søke varemerkeregistrering er på fire måneder, men ifølge Patentstyret er det en litt mer omfattende jobb å varemerkeregistrere «What does the fox say» siden det er en frase og ikke et merkenavn.

Allerede til salgs

Et kjapt søkt på nettet viser at kreative hoder har kommet Ylvis-brødrene i forkjøpet, og allerede produsert t-skjorter inspirert av den norske hiten.

En t-skjorte med navnet «What does the fox say» selges til 6 dollar, nærmere 35 norske kroner.

Det finnes også utallige andre reve-t-skjorter til salgs i diverse nettbutikker. For ikke å snakke om kaffekopper, barneklær og tøyvesker.

Ylvis fremførte "The Fox" sammen med Ellen DeGenres i talkshowet som daglig har rundt 4 millioner seere.

Slik gikk det da Ylvis var på Ellen Show.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.