Hopp til innhold

Ylvis borte fra iTunes

Ylvis er inne på den amerikanske Billboard-listen med hiten «The Fox». Men nå er låta fjernet fra iTunes.

Ylvis-videoen "The Fox" har blitt et internett-fenomen på bare tre dager.

Det som aldri skulle bli en hit, tok verden med storm. Nå har «The Fox» over 19 millioner avspillinger på Youtube.

Ylvis

Vegard Ylvisåker og Bård Ylvisåker har hatt voldsom suksess med «The Fox, mens TV-programmet deres fikk firer i terningkast av VG.

Foto: Mathiesen, Tor Erik H. / NTB scanpix

Videoen og låten «The Fox» er for lengst blitt en internettsensasjon, og etter litt over én uke på Youtube har Ylvis-brødrene sikret seg 19 millioner visninger.

Nettstedet 730.no skriver torsdag formiddag at låten har vært borte fra både norske og amerikanske iTunes siden i går.

– iTunes har tatt en avgjørelse om å fjerne låten basert på en tredjeparts påstander omkring opphavsrett. Vi jobber for å få en rask avklaring av situasjonen, sier sjefen for Warner Music i Norge, Guttorm Raa, til 730.no.

Utover det har han ingen kommentar.

– Vi har ingenting med oss å gjøre, det er ikke vårt bord. Det er plateselskapet som håndterer denne saken, sier Bjørn Asgeirsson, informasjonskonsulent i TvNorge.

Vet du mer om hva anklagene dreier seg om?

– Nei, det vet jeg ikke.

Jørgen Thue, Ylvis' manager, har ikke svart på NRKs henvendelser.

Ylvis borte fra iTunes

Plutselig var Ylvis-brødrenes låt borte fra norske og amerikanske iTunes.

Foto: skjermdump

Kan takke nett-hype

PSY

PSY er en av artistene som har hatt en sterkere debut på Billboards strømmelistene enn det Ylvis-brødrene har hatt.

Foto: Paul Morigi / Afp

Omtrent samtidig som låten ble fjernet fra iTunes debuterte det «The Fox» på en 29. plass på den amerikanske Billboard-listen.

Billboard skriver at sangen kun er blitt avspilt femti ganger på amerikansk radio, og at listeplasseringen kun skyldes den virale interessen.

Da denne ukens Billboard-liste ble satt sammen hadde den Stargate-produserte låten kun 4,8 millioner visninger på Youtube. Nå er videoen altså oppe i 19 millioner, så det er ikke usannsynlig at «The Fox» vil klatre på Billboards liste.

Billboards topp hundre-liste er blitt en amerikansk standard for populariteten til enkeltlåter. Musikkmagasinet sammenfatter salgstall, radio- og youtubeavspillinger og antall lovlige nedlastninger for å regne ut hvilke låter som er mest ettertraktet av amerikanerne fra fra uke til uke.

Topp tre på strømming

Ylvis-innslaget har fått ny seerrekord og nå er enda en milepæl nådd: På Billboards egne toppliste for strømmede låter, debuterer «The Fox» som nummer tre.

Få andre artister har hatt en lignende debut siden strømmelisten også begynte å inkludere med Youtube-avspillinger i mars.

Baauer's «Harlem Shake» og PSY's «Gentleman» debuterte som nummer én på listen, mens One Direction debuterte som nummer to. Artisten Drake har, i likhet med Ylvis, debutert som nummer tre på Billboards strømmeliste.

NRK P3 har også valgt å gi låten rotasjon på kanalen. Men musikksjefen tror «The Fox» har begrenset holdbarhet.

– Vi har listet låten. Den er allerede et stort og interessant fenomen, men viktigst av alt - låten er bra. Samtidig er det en låt som trolig har svært begrenset levetid. "The Fox" går trolig rett opp og ned som et flagg på en flaggstang, sier musikksjef Mats Borch Bugge i P3.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.