Ylvingen og omegn

Ylvingen er en av 12 000 øyer og holmer på Helgelandskysten, av mange omtalt som Norges vakreste skjærgård.

Utsikten fra Ylvingen "Vegtindan"
Foto: NRK

Helgelandskysten er enormt stor, og er delt opp i mange kommuner. Alstahaug, Herøy, Leirfjord, Dønna, Nesna og Brønnøy er noen av dem. Ylvingen ligger i Vega kommune, som teller 6500 øyer med stort og smått. Kommuneadministrasjonen ligger på Gladstad.

På grunn av en unik historie og et helt spesielt kulturlandskap, fikk flere områder i Vega status som verdensarvområde av UNESCO i 2004.

Eldste bosetning i Nord-Norge

På Vega har man funnet spor etter bosetninger fra steinalderen, så gamle som 10 000 år. Det er de eldste funnene i Nord-Norge. Folk har tradisjonelt livnært seg på fiske og jordbruk, og i 1500 år har man hatt et unikt livsgrunnlag basert på å samle inn edderdun fra ærfugl.

Ylvingen er en av tre flere bebodde øyer i Vega kommune, og har omtrent 40 fastboende. Selv om det ser ut som om det både er butikk og skole i full drift i serien Himmelblå, stemmer ikke dette med virkeligheten. Skolen er stengt, og butikken låste dørene for siste gang i 2006.

Nydelige været

Ylvingen er en av 12 000 øyer og holmer på Helgelandskysten, av mange omtalt som Norges vakreste skjærgård.

Foto: NRK

Folksomt under krigen

Under krigen var det så mange som 200 fastboende på Ylvingen. Like mange russiske, polske og serbiske krigsfanger ble også holdt fanget på øya. Fra bunkersen Tyskerhåjen (et mye brukt navn på tyske bunkere fordi de ofte ble lagt høyt i terrenget) har man fri utsikt til både fjell og hav på alle kanter.

De fleste av husene og gårdene man ser er fraflyttet i dag, noen er sommerhus og noen få er fremdeles hjemmene til fastboende. Har du lyst til å besøke Ylvingen er mulighetene flere, det går både ferje og hurtigbåt mellom øya og Vega og Brønnøysund.

PS. I serien finner Iris mobildekning bare to steder: helt ytterst på kaikanten og på toppen av Tyskerhåjen. Dette er ikke sant. Ylvingen har utmerket mobildekning!

(Kilder: Wikipedia og Vega kommunes nettsider)

Kulturstrøm

  • Skal stemme over nasjonalsanglov

    Den folkevalgte forsamlingen i Hongkong skal stemme over en lov som forbyr å vise manglende respekt for Kinas nasjonalsang. Det melder Reuters. Hvis loven blir vedtatt, mener kritikere det er et steg i retning av at Kina strammer grepet om Hongkong.

  • Vil fjerne statue av general Lee

    Virginas guvernør Ralph Northam skal torsdag presentere planer for å fjerne statuen av sørstatsgeneralen Robert E. Lee fra hovedgata i delstatshovedstaden Richmond, melder AP som siterer en ikke-navngitt kilde i delstatsadministrasjonen.

    Statue av sørstatsgeneralen Robert E. Lee i Richmond i Virginia
    Foto: Steve Helber / AP