Hopp til innhold

Yili spiller "Til Våren"

- "Til Våren" dirrer av følelser og uro! Det sier  Yili Qiu (16) fra Rognan. Hun spiller stykket i UNG Grieg mandag 4. juni.

Yili Qiu, deltager Ung Grieg
Foto: Anne Christine Bratt

- Jeg er veldig glad i å spille romantisk musikk, sånn som Grieg. Musikken hans er som et nasjonalromantisk maleri, med høye fjell og dype daler. Det sier 16 år gamle Yili Qiu fra Rognan i Nordland, som spiller "Til Våren" (opus 43 nummer 6)

 

Personlig tolkning 

Utfordringen med den romatiske musikken er å gjøre den på sin egen måte, mener hun. 

- Det finnes så mange muligheter, og jeg spiller musikken mye for å finne min måte å gjøre ting på, sier Yili. Hun hører også på ulike versjoner, og samarbeider med læreren sin.

- Men først og fremst spiller jeg mye - rett og slett. I "Til Våren" har jeg jobbet med å finne mitt tempo. Jeg synes det er et veldig vakkert stykke - det begynner så lett, og blir etterhvert dramatisk og urolig. Det er mye vårstemning i dette stykket, mener hun.

Til Trondheim for å spille

Yili er født i Kina, og flyttet til Norge da hun var fem år gammel. I Bodø lærer hun å spille piano av Mikkel Rønberg, og i tillegg deltar hun på Ung Musiker-prosjektet ved NTNU i Trondheim. Der får hun timer med Jørgen Larsen ca. hver tredje uke.

- Jeg øver 2 - 3 timer hver dag, og målet mitt er å bli så god som jeg kan bli. Jeg vil komme så langt som mulig med musikken.

Ved siden av musikken er venner viktige for Yili.

- Jeg tror vennene mine er litt glade for at jeg spiller, kanskje de er boittelittegranne stolte også, sier hun.

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober