Yili spiller "Til Våren"

- "Til Våren" dirrer av følelser og uro! Det sier  Yili Qiu (16) fra Rognan. Hun spiller stykket i UNG Grieg mandag 4. juni.

Yili Qiu, deltager Ung Grieg
Foto: Anne Christine Bratt

- Jeg er veldig glad i å spille romantisk musikk, sånn som Grieg. Musikken hans er som et nasjonalromantisk maleri, med høye fjell og dype daler. Det sier 16 år gamle Yili Qiu fra Rognan i Nordland, som spiller "Til Våren" (opus 43 nummer 6)

 

Personlig tolkning 

Utfordringen med den romatiske musikken er å gjøre den på sin egen måte, mener hun. 

- Det finnes så mange muligheter, og jeg spiller musikken mye for å finne min måte å gjøre ting på, sier Yili. Hun hører også på ulike versjoner, og samarbeider med læreren sin.

- Men først og fremst spiller jeg mye - rett og slett. I "Til Våren" har jeg jobbet med å finne mitt tempo. Jeg synes det er et veldig vakkert stykke - det begynner så lett, og blir etterhvert dramatisk og urolig. Det er mye vårstemning i dette stykket, mener hun.

Til Trondheim for å spille

Yili er født i Kina, og flyttet til Norge da hun var fem år gammel. I Bodø lærer hun å spille piano av Mikkel Rønberg, og i tillegg deltar hun på Ung Musiker-prosjektet ved NTNU i Trondheim. Der får hun timer med Jørgen Larsen ca. hver tredje uke.

- Jeg øver 2 - 3 timer hver dag, og målet mitt er å bli så god som jeg kan bli. Jeg vil komme så langt som mulig med musikken.

Ved siden av musikken er venner viktige for Yili.

- Jeg tror vennene mine er litt glade for at jeg spiller, kanskje de er boittelittegranne stolte også, sier hun.

 

Kulturstrøm