Yahya Hassan får dansk ungdom til å dikte

Den danske dikteren Yahya Hassan, som nettopp ble fengslet for vold, inspirerer andre unge. Den danske Forfatterskolen har fått mange flere søkere fra innvandrermiljøer, og de skriver i søknaden at Hassan er en inspirasjon.

Yahya Hassan

VIL BLI FORFATTER:Mange unge med samme bakgrunn som Yahya Hassan, skriver tekster inspirert av ham

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Dikteren ble en litterær stjerne i Norden da han som 18-åring ga ut en kritikerrost diktsamling. I boka «Yahya Hassan» tok han et oppgjør med de gamle kjønnsrollene i innvandrermiljøene i Danmark, men også med fortiden som ungdomskriminell.

– Før gjennombruddet hadde vi aldri flere enn tre-fire søkere fra familier med innvandrerbakgrunn hvert år. I år har vi mellom 25 og 30. Mange skriver i søknaden at de er inspirert av Hassan, sier Jeppe Brixvold, rektor på den danske Forfatterskolen, til Politiken.

Mange har erfaringer som ligner Yahya Hassans. Vi ser en tydelig flokk som har fått øye på muligheten til å uttrykke seg på en ny måte.

Jeppe Brixvold, rektor på Forfatterskolen i Danmark

I fengsel for vold

Hassan diktsamling skapte reaksjoner. 18-åringen fikk drapstrusler og måtte en periode ha politivakter døgnet rundt.

Men så begynte dikteren å skape nye overskrifter, om vold og dop. Mange i det danske kulturmiljøet spurte seg om han kanskje ikke hadde tålt presset som følger med stjernestatus.

Med boka under armen

Men status har han.

Rektor Brixvold, som reiser rundt og holder skrivekurs i regi av den danske Forfatterskolen, forteller om et kurs på folkebiblioteket i Esbjerg:

– Tre firedeler av deltakerne kom fra innvandrermiljøer. I en dansk provinsby. Flere kom med Yahya Hassans bok under armen. Han var årsaken til at de ville på skrivekurs, sier Brixvold.

– Risikerer livet

Den danske forfatteren Kaspar Colling sa nylig til Politiken at han fryktet det motsatte. At ingen ville våge å oppsøke offentligheten.

– Yahya Hassans historie kunne vært en andre kunne speile seg i. I stedet kan det virke motsatt. Læren for andre som vil stå frem, er at man ikke kan fortelle uten å risikere livet, sa Colling.

Langsom forandring

På Yahya Hassans tidligere høyskole, Vallekilde, har forstander Torben Smidt registrert flere 2. eller 3. generasjonsinnvandrere på skrivelinjene. Men han vet ikke om det er snakk om en Yahya-effekt.

Jeg tok imot en ung dikter som hadde talent og vilje til å uttrykke seg. Det er interessant om han er en inspirasjon for andre. Jeg kan godt forestille meg det.

Torben Smidt, forstander Vallekilde Højskole

– Jeg kom hit i 2010, og de første årene så jeg svært få unge med annen etnisk bakgrunn. Nå er det kanskje 8-9 unge, av en gruppe på 110. De melder seg inn på forfatter- og journalistlinjene. Vi opplever en fremgang, og den er kommet på bare få år, sier høyskoleforstanderen.

Kulturelt lappeteppe

Han får støtte av forstanderJørgen Carlsen på Danmarks ledende skriveskole, Testrup Højskole.

– Det er positivt med nye stemmer. De kan være med å skape det brokete lappeteppet, som dansk kultur også er, sier han.

Kulturstrøm

 • Gjorde musikalsk helomvending

  Øyvind Osa gjorde karriere med det norske heavybandet El Caco. Så ville han prøve noe nytt.

  Øyvind Osa gjorde karriere med det norske heavybandet El Caco. Så ville han prøve noe nytt.
 • Fagbok til ballettpedagoger

  Norske ballettdansere får ny fagbok. Igor Ivanov og Larissa Savenkova gir nå ut «Klassisk dans, metodikk, metoder og erfaring». Nettstedet Klassiskmusikk kaller verket "en vakker bok som vil være til stor hjelp for mange pedagoger".

 • Nyttårskonsert uten publikum

  Wienerfilharmonikernes tradisjonsrike nyttårskonsert 1. januar 2021 blir ikke avlyst, men vil fremføres uten publikum, skriver den tyske nettavisen Die Presse. Dirigent blir Riccardo Muti. Konserten kringkastes til over 90 land og kan sees på NRK.