Hopp til innhold

Yahya Hassan (24) er død

Den danske dikteren er funnet død, bekrefter familien til den danske avisen Berlingske Tidende.

Yahya Hassan

Yahya Hassan er funnet død, 24 år gammel.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Yahya Hassan (24) ble funnet død i sin leilighet onsdag, bekrefter nærmeste familie til Berlingske Tidende.

Østjyllands politi kan ikke bekrefte identiteten til den avdøde, men sier at det er funnet en død mann i Aarhus vest.

– Vi kan bekrefte at vi har undersøkt omstendighetene ved funnet av en død person i Aarhus V. Det er snakk om en mann i midten av 20-årene. Det er ikke noe som tyder på at det er snakk om en kriminell handling på nåværende tidspunkt, sier pressekontakt Jakob Christiansen i Østjyllands politi til avisen.

Hasan slo igjennom i 2013 med diktsamlingen «Yahya Hassan». Den solgte mer enn 120.000 eksemplarer og satt rekord i Danmark, ifølge NTB. Da ble han omtalt som en litterær sensasjon.

I boken skrev han om en oppvekst med vold og kriminalitet, og tok et oppgjør med de gamle kjønnsrollene i innvandrermiljøene i Danmark. Han fikk mange trusler etter boken kom ut, og måtte leve med politibeskyttelse døgnet rundt. Etter hvert sa han fra seg vaktene.

– Dette ble veldig rart

Anne Fløtaker er tidligere redaksjonssjef i Cappelen Damm, som ga ut Hassans første bok.

– Det var en fryktelig trist beskjed å få, sier hun.

Fløtaker er nå sjefredaktør i Strawberry Publishing, som gir ut hans andre bok i Norge.

– Den siste boka hans kom på lager for to uker siden. Jeg har vært så inni diktene hans den siste tiden, at dette ble veldig rart, sier Fløtaker.

Fløtaker har jobbet tett med Hassan i oversettelseprosessen av begge hans bøker, men spesielt hans første.

– I forbindelse med den første boka var han mye i Norge. Han var en utrolig hyggelig, snill og oppmerksom fyr. Det var styrete nå han var her for det var så mye politi rundt ham, men det virket som han slappet av når han var i Norge.

Som forfatter mener Fløtaker at han har et enormt talent.

– Han hadde et enormt spenn. Han brukte danske ord som er nesten alderdommelige, samtidig som han skapte et nytt språk. Diktene er fascinerende lesning. Når man setter seg ned og nærleser dem, så er det veldig mye der. Han stiller intelligente spørsmål i diktene sine, mener Fløtaker.

– Han er virkelig en fyr med et enormt potensiale og talent, og det er fryktelig trist at han er borte.

Danmarks kulturminister, Joy Mogensen, minnes Hassan som en poet som fikk flere til å sette pris på dikt og skriver at han skapte håp gjennom sin kunst på sin egen Facebook-side:

– Han hadde en ekstraordinær begavelse

– Det var utrolig trist, sier Hassans tidligere norske redaktør Dan Andersen.

Dan Andersen ble godt kjent med Yahya Hassan i prosessen med oversettelsen av Hassans første bok.

– Han var helt fantastisk å jobbe med. Han hadde en sjelden energi, han var veldig profesjonell og fokusert. Han var en ekstraordinær begavelse og klarte å hente mest mulig ut av enhver situasjon.

Andersen opplevde den unge forfatteren som veldig delaktig i oversettelsesprosessen.

– Han var veldig grundig, noe jeg satte stor pris på. Det imponerte meg stort at han hadde alle disse kvalitetene til tross for at han var så ung, sier Andersen.

Hvordan vil du beskrive ham som forfatter og poet?

– Det største talentet hans var at han klarte å sette ord på mange av paradoksene i samtiden. Han hadde et stort språklig register og han hadde en eksplosivitet som mange lesere fant forfriskende, sier Andersen.

Gikk hardt ut

Litteraturkritiker i NRK Marta Norheim forteller i Studio 2 på P2, at forfatterskapet til Hassan traff ulikt med sin kritikk, og at han «gikk så hardt ut».

– Om han ikke hadde slått så hard, hadde han kanskje ikke blitt så kjent, sier Nordheim.

Norheim sier i P2 at hun har tenkt mye på hvordan det skal gå videre med Hassan, også før meldingen om dødsfallet kom.

– Han vil nok bli stående som, med en klisje, en av de unge døde, som på en måte virkelig brente av alt med de to første utgivelsene sine, sier hun.

I 2019 kom oppfølger boken «Yahya Hassan 2», og den ble nominert til Nordisk råd litteraturpris for 2020. Boken tok for seg livet etter hans første bok kom ut, som var preget av rus og vold, fengsel og innleggelse på psykiatrisk avdeling.

I 2016 ble han dømt til ett år og ni måneder i fengsel. Han var da tiltalt for 35 lovbrudd, blant annet for å ha skutt en 17-åring i foten. Han hevdet å ha skutt i selvforsvar, hvilket han fikk gjennomslag for i retten.

På den tiden spurte flere i det danske kulturmiljøet seg om Hassan hadde tålt presset som fulgte med stjernestatusen debutboken ga ham.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB