Janne Stigen Drangsholt
Foto: Thomas Espevik / NRK

Janne S. Drangsholts makeløse hverdag

Før pleide hun å lage femårsplaner. Nå blir den suksessfulle forfatteren svimmel av å tenke mer enn fem minutter frem i tid.

Det var ikke mange som visste hvem Janne S. Drangsholt var da hun kom med sin andre roman forrige høst.

Men med «Ingrid Winters makeløse mismot» skjedde det noe.

Litteraturkritikerne hentet frem lovordene, og skuespiller Henriette Steenstrup kjøpte filmrettighetene etter å ha lest bare to kapitler.

Steenstrup mener at Drangsholt har en sjelden evne til å skrive morsomt.

– Alle med huslån og mer enn to barn vil kjenne seg igjen i Ingrid Winter. Jeg står midt i tematikken selv, og synes det hadde vært gøy med en romantisk komedie på film, sier Steenstrup.

Som om ikke det var nok, kjøpte Amazon verdensrettighetene til boken i slutten av 2015. Stort mer kan ikke en ukjent forfatter be om.

Men Drangsholt røper selv at det siste halvåret kunne ha sett svært annerledes ut.

Skrev egentlig på en trist roman

Før Drangsholts litterære karakter, Ingrid Winter, i det hele tatt eksisterte, var forfatteren nesten helt ferdig med en annen bok.

– Den handlet om en 30 år gammel dame som bodde på Jæren. Det var en lang, tragisk historie, flirer Drangsholt.

– Med mye smerte og grining. En trist bok som jeg ikke fikk helt til å sitte.

Til slutt sa redaktøren at nok fikk være nok. Han anbefalte henne å heller forsøke å skrive om noe som var litt nærmere seg selv.

Janne Stigen Drangsholts hus

Her bor Janne S. Drangsholt, i et hus som har flere likhetstrekk med det huset Ingrid Winter ender opp med å kjøpe for 8,2 millioner.

Foto: Thomas Espevik / NRK

Hun bestemte seg å for å prøve.

– Da kom både Ingrid Winter og historien veldig kjapt. Det er alltid tøft å skrive, men i så stor grad det kan gå av seg selv, gjorde det faktisk det, sier Drangsholt.

Ingrid Winter endte opp med å bli ganske så lik sin skaper. De eier begge et hus fra 1919, er gift med en advokatmann, har tre barn og en jobb som førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger.

Mange spør om hun skriver om seg selv. Spesielt det at Ingrid Winter byr én million over takst på et hus, har bekymret flere.

– Når jeg har opplesninger, hender det ofte at folk spør om hvor mye mannen min og jeg egentlig betalte for huset vi bor i, ler forfatteren.

Hva prisen på faktisk var, har hun blitt usikker på.

– Jeg har begynt å lure på det selv. Jeg har blitt forvirret av å ha fortalt en litt forvridd historie i romanen om Ingrid Winter. Det har rett og slett blitt vanskeligere å huske hvilke minner som er sanne.

Janne Stigen Drangsholt på skriverommet sitt

Janne S. Drangsholt har skrevet frem en romankarakter hun har mye til felles med. Det har ført til at det har blitt vanskeligere å sortere egne minner, og å huske hva som er sant og usant.

Foto: Thomas Espevik / NRK

Tror folk flest har lyst til å ligge i koma et par dager

Men hva er det egentlig som treffer leserne sånn i historien om Ingrid Winter? Kjenner vi oss igjen i denne førtiåringens kaotiske liv?

Ingrid Winters makeløse mismot

Hun som blir revet med i en budrunde, og som etterpå sliter med å selge sitt eget hus. Hun som får passiv aggressive sms-er fra pedagogisk leder i barnehagen. Hun som løper mellom FAU-møter og jobbkonflikter, og som, på toppen av det hele, er i et ekteskap som har mistet gnisten.

Drangsholt tror at veldig mange har det som Ingrid.

– Ingrids liv er så kaotisk at hun i perioder har lyst til å bli påkjørt og havne i et lite koma, slik at hun kan ligge på sykehuset og ikke reise seg opp fra sengen på noen dager. Og slik er det mange som har fortalt meg at de har det, sier Drangsholt, før hun legger til:

– Ei jeg snakket med sa at hun ofte tenker på hvor deilig det hadde vært med en blindtarmsoperasjon. Det er ikke så alvorlig, men man får ligge på sykehuset noen dager og være litt dopet ned. Man får slappe av fra tankekjøret.

Klarer ikke å begrense seg

Drangsholt vet hva det vil si å ha et kaotisk liv. En manglende evne til å begrense seg, har ført til en travel hverdag:

(Hold deg fast, kjære leser)

– Jeg jobber på Universitetet i Stavanger (hvor jeg i vår underviser og veileder seks Master-studenter og fem bachelor-studenter i tillegg til en PhD-stipendiat fra Universitetet i Agder – og så er jeg også med på et program som skal produsere flere kvinnelige professorer, så jeg skal egentlig skrive mange akademiske artikler) og så skriver jeg for Aftenposten Innsikt og Stavanger Aftenblad, og lager en podcast én gang i uken og er med på et panel på NRK Rogaland én gang i måneden, og prøver å skrive ferdig en roman samtidig som jeg har et nytt bokprosjekt på gang for Samlaget og i tillegg til det så har jeg noen strøskrivejobber og bokopplesninger og tilfeldige bokoppdrag, forteller Drangsholt.

Plusser man på tre barn som skal til og fra barnehage, skole, dans og fotball, begynner Drangsholts hverdag å virke ganske så makeløs.

– Før pleide jeg å lage femårsplaner, men nå merker jeg at jeg bare kan tenke fem minutter frem i tid fordi hvis ikke blir jeg svimmel, konkluderer hun.

Hun står opp klokken 05.00 hver dag for å få tid til alt.

– Jeg tror på det flere forfattere sier, at man skriver best når man er halvvåken. Det funker veldig bra for meg å stå opp så tidlig og å skrive et par timer før jeg går på jobb.

Men blir du ikke forferdelig sliten?

– Jeg er nok ganske ør i hodet når jeg kommer hjem fra jobb. Men vi legger oss tidlig, klokken 21.30, etter at hele familien har sett en episode av MasterChef Australia, ler Drangsholt.

Janne Stigen Drangsholt skriver

Janne S. Drangsholt er godt i gang med en ny roman om Ingrid Winter. Går alt etter planen, kommer den ut høsten 2016.

Foto: Thomas Espevik / NRK

– Ingrid hadde irritert seg grønn over Jarle Klepp

Allerede til høsten er hun klar med en ny roman om Ingrid Winter. Da skal leserne få se hvordan det går når Winter setter i gang med et forskningsprosjekt om dobbeltgjengere.

Jarle Klepp

Om det ikke er en dobbeltgjenger, kan man i hvert fall si at Tore Renbergs Jarle Klepp har noen ting til felles med Ingrid Winter. De er cirka på samme alder, de er opptatt av litteratur og de studerte i Bergen.

– De må vel nesten møtes i en av de neste romanene dine?

Drangsholt ler høyt.

– Når du sier det, så må de jo nesten det! Jeg skal takke deg for ideen bakerst i boken.

Hun er imidlertid ikke sikker på om de to litterære karakterene vil bli så veldig gode venner, spesielt ikke om de møtes på Roskilde.

– Ingrid hadde irritert seg grønn over Jarle Klepp, for han ville ha prøvd å belære henne om bandene, og det hadde ikke Ingrid likt.