Instagram innlegg der man ser et fornøyd par på stranden med sol og parasoll. Under bildet står det: 69 likes. Ferien var fantastisk. Vi koste oss. #endeligferie

Er du en av dem som savner sydenferien?

Instagram innlegg der man ser et misfornøyd par på stranden med regn og paraply. En hånd stjeler strandveksen. Under bildet står det:13 likes. Ferien var faktisk et helvete. Vi koste oss ikke. #elendigferie

Har du glemt hvor stress det egentlig var?

Instagram innlegg der man ser et misfornøyd par på stranden med regn og paraply. En hånd stjeler strandveksen. Under bildet står det:13 likes. Ferien var faktisk et helvete. Vi koste oss ikke. #elendigferie

Sydenskrekk

Sydenskrekk

MARRAKECH, 2016: Jeg glemmer det aldri. På en venninnetur bestemte vi oss for å dra på hammam – et tradisjonelt marokkansk spa med damp, bad og massasje. Her skulle vi sitte i et stort baderom sammen med et tjuetalls lokale kvinner, bli rene, renset og nyte livet.

Problemet var at vi misforsto allerede ved inngangen. Vi kledde av oss alle klærne våre, som ble låst inn i et skap. Og da vi entret det store baderommet – med alle de lokale kvinnene – viste det seg at vi var de eneste som ikke hadde på oss truse.

De marokkanske kvinnene stirret på oss.

Det var som en skrekkelig drøm. Du vet, det marerittet du sikkert har hatt, hvor du tropper opp første skoledag helt naken. Akkurat sånn var det. Bare at det var virkelighet. Kvinnene fortsatte å stirre. Vi var noen idioter på tur.

NORGE, 2021: Nå er det mange nordmenn som lengter etter sydligere strøk. Til vanlig er vi jo en usedvanlig reiseglad gjeng, vi elsker å farte til andre land hvor de har mer sol enn oss.

Men noe skjedde, og vi vet alle hva: I 2020 stakk et visst virus kjepper i landingshjulene våre, og vi så oss nødt til å dra på campingferie i Norge i stedet. I skrivende stund ser det ut til at denne sommeren blir likedan – i hvert fall for de fleste av oss. Det er nedslående for mange.

Så kom jeg på historien fra Marokko. Og derfor fikk jeg en idé: Hva med å snu det hele på hodet?

For en stund siden ba jeg dere lesere om å sende inn deres verste ferieopplevelser fra utlandet. På den måten kan vi alle bli minnet på hvor deilig det egentlig er at vi slipper alt dette styret.

Det var mange som bød på sine feriemareritt. Jeg har valgt ut åtte virkelig elendige, fortalt av åtte nordmenn på tur. Dette er deres historier. Selv kommer jeg til å tenke mye på dem i sommer, og det håper jeg du også gjør.

Vær så god. Kall det en trøst.

Et sjokkartet brudd

  • HVOR: Spania
  • NÅR: En gang på 2010-tallet
  • HVEM: Et kjærestepar, samt hennes foreldre og søsken

Det er ikke så enkelt å være på familieferie når kjæresten din plutselig begynner å forsvinne. Men dette var altså tilfellet for denne innsenderen – heretter kalt M. M kunne ikke forstå hvorfor hennes kjære til stadighet ble borte en halvtime her og en halvtime der. Etterpå unnskyldte han seg alltid med at han bare hadde gått en liten tur, noe M på en måte slo seg til ro med.

Men likevel: Noe skurret. Én natt kom ikke kjæresten tilbake til hotellrommet på mange timer. M fikk ikke sove, hun skjønte ikke hvor han ble av. Til slutt gikk hun ut på verandaen og speidet etter ham – og jaggu! Nede ved bassengområdet satt han.

Det viste seg at han hadde fått seg en mannlig elsker.

– Du kan trygt si at vi ikke er sammen lenger, skriver M.

Ikke så overraskende kanskje. Men eksen lever fortsatt sammen med mannen fra sydenturen, og M er ikke snauere enn at hun ønsker dem alt vel.

– Hurra for kjærligheten! sier hun.

Dét er raust.

Huset med dansegulv

  • HVOR: Barcelona
  • NÅR: 2018
  • HVEM: Hele storfamilien på 14 personer

Når ei tante uten greie på internett bestiller feriehus via Airbnb, kan det bli baluba. Det ble det i hvert fall for denne forventningsfulle familien da de troppet opp i det som skulle vise seg å være ei rønne uten sidestykke.

I hagen lå et mosegrønt badebasseng som ikke så ut til å ha blitt renset siden 1980-tallet. Og selve «praktvillaen»? Den inneholdt ingen møbler.

Bortsett fra to klappstoler.
Og noen skumgummimadrasser på det ene soverommet.
Og en sofa i det øverste rommet (som man forresten måtte klatre i en stige for å komme opp til).

Familien var i sjokk. De prøvde å forklare huseieren at dette ikke gikk.

– Hvor er møblene? lurte de på.

Dét forsto ikke huseieren noe av. Hun slo ut med armene i det digre, tomme oppholdsrommet og sa:

– Dere kan danse masse her! Se for et fint dansegulv.

Da rømte feriegjestene fra nord.

– Vi ler av det nå, sier Ida som har sendt inn historien. – Men den ferien startet mye mer spennende enn vi var klar for.

På familieferie i horestrøket

  • HVOR: Amsterdam
  • NÅR: En gang på 2000-tallet
  • HVEM: Mamma og pappa med to døtre på 19 og 25 år

Den dag i dag synes Kristin det er et mysterium at foreldrene hennes mente at dette var en flott by å ta med henne og søsteren på ferietur. Ganske tidlig ble det åpenbart at opphavet ikke ante hva Nederlands syndige pøl har å by på. Red Light District, for eksempel. Som familien spaserte gjennom, som i en hvilken som helst gågate. Nå er jo ikke dette en hvilken som helst gågate, det er en bordell-gate. Og de ble forsøkt hanket inn av den ene innkasteren etter den andre:

– Gratis inngang! Gratis inngang! ropte de.

– Nei takk! svarte Kristins far. – Vi er her med familien!

Hvilket ble parert med: – Dette er et familieshow! Barna dine kan lære hvordan de lager en familie.

– Jeg daua, sier Kristin i dag.

Ikke nok med dét: Datoene foreldrene hadde valgt Amsterdam som reisemål, falt nøyaktig på Pride-dagene. Kristins familie har alltid ønsket alle legninger velkommen, men likevel ble far nervøs.

– Jeg har aldri sett ham holde så tett rundt mamma noen gang, sier Kristin.

Det hjalp ikke. Far ble forsøkt sjekka opp gjentatte ganger.

En siste ting var at far heller ikke ante at cannabis er fullt legalisert i Nederland. Dette innebar at familien hele uka ble nødt til å høre den ruskonservative mannen klage indignert utenfor hver eneste coffee shop: – Det lukter hasj her.

Dumpa på roadtrip

  • HVOR: Sør-Amerika
  • NÅR: Uvisst
  • HVEM: Et kjærestepar

Tenk deg selv at du er på roadtrip med kjæresten din, og så slår han plutselig opp midt i ferien. Dette er selvsagt et problem. Men enda verre er det at dere befinner dere i gokk, og må fortsette bilturen – sammen. Dette skjedde med H, som beskriver stemningen i bilen som så lunken det er mulig å få det.

Det ble omtrent ikke sagt ett ord mellom de tidligere turtelduene, og dagene frem til sluttdestinasjonen ble meget lange. Til slutt gledet H seg bare til å få lempet fyren ut av bilen slik at hun kunne fortsette ferien alene.

Da de etter langt om lenge endelig var fremme, tok Hs ekskjæreste inn på hotell, og hun satte seg bak rattet for å gjøre det beste hun kunne ut av de resterende dagene.

– Da ble leiebilen påkjørt av en pickup som kjørte på rødt lys, forteller H.

Busstrøbbel, flytrøbbel og ran

  • HVOR: Valencia
  • NÅR: 2007
  • HVEM: Et rotehue

Logistikk er et viktig ord på tur, men det glemmer man ofte. Heidi hadde for eksempel et svare strev etter at to gutter på moped stjal veska hennes på stranda. Uten lommebok måtte hun låne penger for å ta bussen til Madrid; det var nemlig herfra flyet hjem til Norge gikk.

Men: Bussen var smekkfull. Heidi ble pent nødt til å kjøpe billett til avgangen to timer senere – noe som innebar at hun mistet flyet.

Vel fremme i Madrid, løp hun rundt i flere timer i 40 graders varme for å finne den norske ambassaden. Der var de snille heldigvis, og bisto med ny flybillett. var hjemturen sikra! Nesten. For: På én eller annen mystisk måte klarte Heidi å miste dette flyet også ...

Hvordan gjorde du det?

– Jeg vet ikke!!!

Ok.

Det ble jo i det hele tatt meget pinlig. Heidi måtte krype tilbake til ambassaden og fortelle at også dette flyet hadde fløyet – uten henne.

Da stilte de mannsterke opp på ambassaden. Det skal de ha. De hjalp ikke bare til med ny flybillett; de kjørte også Heidi til flyplassen i en fancy ambassadebil og passet på at hun kom seg gjennom sikkerhetskontrollen.

Da Heidi endelig kunne sette føttene på norsk jord, fant hun ut at flyselskapet hadde rota bort bagasjen.

Død katt og taus kommunikasjon

  • HVOR: Tenerife
  • NÅR: 2005
  • HVEM: To venninner

Man tror alltid at det er fint vær i Syden. Men når akkurat du skal reise dit, vil værgudene det annerledes. Sånn ble det på denne turen også: Det var kaldt, surt og hustrig. Det eneste stedet som var noenlunde lunt på hele øya, var ved hotellbassenget.

Vel.

Det gikk ikke mange dagene før det ble funnet en død katt i nevnte basseng. Dermed ble det stengt resten av ferien.

– Dette var likevel ikke det verste, sier innsender Signe.

Nei. Det verste var nemlig at venninnen – som er sanger av yrke – mistet stemmen den aller første kvelden. Siden hun skulle på turné rett etter hjemkomst, valgte hun å kommunisere utelukkende ved å skrive lapper seks av feriens sju dager.

O' hellige hjul

  • HVOR: Bilferie i Europa
  • NÅR: 2014
  • HVEM: En familie på fem

Når du omsider har klart å overtale ungene til å bli med på bilferie, bør du levere. Dét gjorde ikke Siv Renate og mannen, som optimistisk la av gårde fra Bardufoss en vakker sommerdag.

Allerede ved første destinasjon Tusenfryd, viste det seg at minstejenta var to centimeter for lav til å få lov til å kjøre de kule karusellene som foreldrene hadde lokket med i flere måneder. Topp stemning.

Deretter fulgte noen uker med følgende: Et dekk som falt av bilen midt på autobahn i Tyskland, kjeft av tysk politi, bot for å ha kjørt for nært det skjeve tårn i Pisa, drapstrusler for å ha parkert for nært et kasino i Monte Carlo og generelt en del feilkjøring på grunn av gal innstilling på GPS-en. Til slutt valgte familiebilen å svikte fullstendig i Sveits.

Volvoen var død.

Ikke fikk de leie en ny bil heller: I Sveits er det nemlig ikke lov å kjøre leiebiler ut av landet. Derfor måtte familien krongle seg tilbake til Tyskland for å få tak i en annen bil der.

Fiat Punto

SMÅTT: Her er en Fiat Punto. Perfekt for en familie på fem! Not.

Foto: NEBOJSA RAUS / AP

– Og vet du hva??? skriver Siv Renate. – Den eneste bilen vi fikk låne var en Fiat Punto!!! Prøv dét med tre barn, loads of bagasje, ei sur kjerring og en sliten mann!!!

Ingen ledige hotellrom var å oppdrive, og ungene gråt.

Så – for å gjøre en lang historie kort: Familien ga opp. De pakket tingene, bakset seg inn i sin lille Fiat og kjørte fra München og hjem til Bardufoss. Non stop.

Tuk-tuk – BANG!

  • HVOR: Backpacking i Thailand
  • NÅR: 2014
  • HVEM: En venninnegjeng på tre stk.

Du kan jo bare forestille deg gleden du føler når du endelig starter på reisen du har gledet deg til i et halvt år. O' lykke! Jentene ankom Bangkok og satte seg inn i en tuk-tuk. En slik mopedtaxi med tre hjul hadde de aldri prøvd før, så de tulla og lo inne i kupeen.

Tuk-tuk

FERIELYKKE: Venninnene på sin aller første tur med tuk-tuk – sekundet før det smeller.

Foto: Lisa

Men trafikken i Bangkok skal man ikke spøke med. Det gikk som det av og til går: KRASJ! Venninnene hadde blitt påkjørt bakfra, og lå strødd i et virvar av blod og kaos.

På sykehuset ble det konstatert hjernerystelse og skrubbsår – og så kom politiet og hentet dem ...

Ferien som startet med et brak.

Jentene ble sittende fem timer i avhør uten å skjønne et plukk. Ingen på hele politistasjonen kunne engelsk, jentene kunne ikke thai, og politimennene kunne i hvert fall ikke norsk. Det sier seg vel egentlig selv.

– Nå hadde vi fått hjemlengsel allerede, sier innsender Lisa. – Vi sa at vi ville tilbake til hotellet, men egentlig ville vi nok aller helst hjem til mamma.

Til slutt klarte noen å spore opp en tolk som kunne forklare saken: Mannen som hadde kjørt på tuk-tuken var livredd for at venninnegjengen skulle saksøke ham. Han hadde hyret en advokat og satt og bet negler på venterommet.

– Vi saksøkte ingen, sier Lisa.

Og dermed fikk de dra derfra. Tilbake til hotellet tok de taxi – med bilbelte.

Kilder:

Det elskelige norske folk!
Feriestatistikk fra Statistisk sentralbyrå.

Hei!

Jeg håper du likte det du leste. Kanskje har du til og med en idé om noe annet jeg kan skrive om? Da blir jeg glad for en e-post! 

Tidligere har jeg blant annet skrevet om forfattere som elsker natta, og kultstatusen rundt Laila Anita Bertheussen

Alle langlesningen fra NRK Kultur finner du her

Disse sakene kan også være noe for deg: