– Det første jeg gjør når jeg våkner

– Når jeg våkner, henter jeg meg en kopp kaffe. Så leter jeg etter nye ordkombinasjoner på sengen. Wordfeud er den nye farsotten, og Marianne Gran er hektet.

Marianne Gran spiller Wordfeud i sengen

Marianne Gran spiller Wordfeud i sengen.

Akkurat nå har hun 29 spill gående.

– Det er venner, kolleger, barn og andre medlemmer av bystyret i Tønsberg, sier Marianne Gran, som selv er bystyre-representant.

– Vi er uenige om saker, men Wordfeud er bare lek, sier hun.

Hør reportasjen i Kulturnytt:

Hundrevis av klager

Wordfeud spilles på mobiltelefonene til over 150 000 mennesker i Norge. På verdensbasis er tallet ti millioner. Gründer Håkon Bertheussen er blitt millionær på spillet, og engasjementet er stort.

Folk vil vite hvorfor ordet «damedo» ikke godtas, når forkortelsen «cf» er helt grei. Spillet ligner på Scrabble. Forskjellen er bare at du ikke kan krangle med den innlagte ordlisten.

Wordfeud-gründer Håkon Bertheussen

Wordfeud-gründer Håkon Bertheussen.

Foto: Jesper Frisk/Dagens industri/ Skjermdump

Sturla Berg Olsen er leksikograf og lager ordbøker. Han forklarer at bokmålsordboka ligger til grunn for reglene i Wordfeud. NRKs reporter får hjelp av ordforskeren. Han legger ordet «subb» og innkasserer 28 poeng.

– Kanskje ikke et ord du bruker til daglig, men godkjent, sier Olsen.

Unngå tøyseord

Eskil Åsmul fra Norsk Scrabbleforbund har opprettet Wordfeud-turneringer på nettet.

– Du settes opp i forskjellige divisjoner og spiller med folk som er på samme nivå som deg selv. Det er jo et veldig artig spill, og du kan spille det overalt, sier han.

Drømmen for Scrabble-forbundet er en egen digital ordliste, tilrettelagt for Wordfeud, slik at vi kan unngå å tape på grunn av tøyseord som «cf» og «homoseksuellere»

Marianne Gran, i sengen med kaffe, innkasserer 36 poeng med ordet «yt». Hun slår dermed sin argeste konkurrent.

– Samtidig fikk jeg kanskje ødelagt litt for ham, ler hun skadefro.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Roy Lønhøiden kan havne i fengsel

  Den Spellemann-nominerte artisten reagerer sterkt på boten han fikk etter å ha kjørt over en stengt grenseovergang. I mars ble Lønhøiden stansa av norsk politi etter å ha passert en stengt grenseovergang.

  – Jeg har ikke råd til å betale noen bot. Det har vært dårlig med spillejobber det siste året. Da blir det i så fall fengsel, sier han.

 • Iron Maiden til Norge i 2022

  Musikkfestivalen Tons of Rock avlyser årets festival. Samtidig annonserer de at britiske Iron Maiden gjester Oslo og Ekebergsletta sommeren 2022.

  Iron Maiden i Trondheim
  Foto: Jørn Gjersøe
 • Tons of Rock avlyst

  Festivalen Tons of Rock er avlyst, melder festivalen selv på sine nettsider. Festivalen skulle vært avholdt på Ekebergsletta 23.-25. juni. De som har kjøpt billett til årets festival - eller til fjorårets, som også ble avlyst - kan bruke denne på neste års festival.