Hopp til innhold

– Det første jeg gjør når jeg våkner

– Når jeg våkner, henter jeg meg en kopp kaffe. Så leter jeg etter nye ordkombinasjoner på sengen. Wordfeud er den nye farsotten, og Marianne Gran er hektet.

Marianne Gran spiller Wordfeud i sengen

Marianne Gran spiller Wordfeud i sengen.

Akkurat nå har hun 29 spill gående.

– Det er venner, kolleger, barn og andre medlemmer av bystyret i Tønsberg, sier Marianne Gran, som selv er bystyre-representant.

– Vi er uenige om saker, men Wordfeud er bare lek, sier hun.

Hør reportasjen i Kulturnytt:

Hundrevis av klager

Wordfeud spilles på mobiltelefonene til over 150 000 mennesker i Norge. På verdensbasis er tallet ti millioner. Gründer Håkon Bertheussen er blitt millionær på spillet, og engasjementet er stort.

Folk vil vite hvorfor ordet «damedo» ikke godtas, når forkortelsen «cf» er helt grei. Spillet ligner på Scrabble. Forskjellen er bare at du ikke kan krangle med den innlagte ordlisten.

Wordfeud-gründer Håkon Bertheussen

Wordfeud-gründer Håkon Bertheussen.

Foto: Jesper Frisk/Dagens industri/ Skjermdump

Sturla Berg Olsen er leksikograf og lager ordbøker. Han forklarer at bokmålsordboka ligger til grunn for reglene i Wordfeud. NRKs reporter får hjelp av ordforskeren. Han legger ordet «subb» og innkasserer 28 poeng.

– Kanskje ikke et ord du bruker til daglig, men godkjent, sier Olsen.

Unngå tøyseord

Eskil Åsmul fra Norsk Scrabbleforbund har opprettet Wordfeud-turneringer på nettet.

– Du settes opp i forskjellige divisjoner og spiller med folk som er på samme nivå som deg selv. Det er jo et veldig artig spill, og du kan spille det overalt, sier han.

Drømmen for Scrabble-forbundet er en egen digital ordliste, tilrettelagt for Wordfeud, slik at vi kan unngå å tape på grunn av tøyseord som «cf» og «homoseksuellere»

Marianne Gran, i sengen med kaffe, innkasserer 36 poeng med ordet «yt». Hun slår dermed sin argeste konkurrent.

– Samtidig fikk jeg kanskje ødelagt litt for ham, ler hun skadefro.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober