Hopp til innhold

Woody Allen var ikke nok for Amazon

Amazon nøyer seg ikke med å hanke inn Woody Allen for å lage en eksklusiv TV-serie. Selskapet har også bestemt seg for å satse tungt på film og kino.

Woddy Allen på filmpremiere

TV-DEBUT: Regissør og manusforfatter Woody Allen skal i gang med sin aller første TV-serie. Det er Amazon som har hyret 79-åringen til jobben. Selskapet avslører nå at de også vil satse på «indie»-film.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Amazon planlegger å produsere tolv uavhengige filmer hvert år. Filmene skal slippes på kino før de deretter blir tilgjengelig på selskapets egen strømmetjeneste, Amazon Prime.

Reisetiden fra kino til strømmetjeneste skal bli mellom fire og åtte uker, i motsetning til de tolv månedene det vanligvis tar før kinofilmer dukker opp på Amazon Prime.

Strømmetjenesten er ennå ikke tilgjengelig i Norge, men er den tredje største siden for video i USA, kun slått av Netflix og Youtube.

Kino = Mer PR

I motsetning til andre strømmetjenester vil altså Amazon lansere filmene på kino i tillegg til på nettet. Hvorfor? For å tiltrekke seg et større publikum, tror Phil Contrino, sjefanalytiker hos nettstedet Boxoffice.com.

– En kinolansering gir mye PR, filmen blir anmeldt og får et betalende publikum, sier han til The Telegraph.

Kjetil Lismoen

BREDERE TILBUD: Kjetil Lismoen, redaktør i Rushprint, tror Amazons nye satsing vil gi publikum et mer variert filmtilbud.

Foto: Rushprint

Kjetil Lismoen, filmkritiker i Aftenposten og redaktør i Rushprint, synes ikke nyheten er overraskende.

– Amazon har allerede markert at de vil bli et lite filmstudio. De startet med TV-serier i fjor, og har et stort behov for innhold.

Hva blir konsekvensene for publikum?

– Når du ser hvem de har utpekt til å drive prosjektet, så er det tydelig at de satser på arthaus-filmer – altså smalere kvalitetsinnhold, filmer som er annerledes enn de amerikanske blockbusterne. Det betyr mer kvalitetsfilm for brukerne.

Maria Fosheim Lund, medredaktør i filmtidsskriftet Wuxia, er usikker på om film- og kinosatsingen kommer til å påvirke markedet.

– De blir bare enda en aktør. Jeg tror heller Amazons filmproduksjon er en del av en ny trend, hvor produksjonsselskapene selv skaffer distribusjon, sier Lund, som likevel synes det er ambisiøst av Amazon å lage kinofilmer.

– Det har ikke Netflix prøvd seg på.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bilde fra TV-serien Amazon

HISTORISK: Amazon etablerte Amazon Studios i 2010, og i januar vant serien «Transparent» Golden Globe for «beste TV-serie» og «beste mannlige skuespiller». Det er første Golden Globe som er gått til Amazon og den første nettserien som har fått prisen «beste TV-serie».

Foto: Beth Dubber/Amazon

Nye Netflix?

Flere spekulerer nå om Amazon vil ta opp kampen mot nettopp Netflix.

– Det virker ikke som Amazon har som ambisjon å bli en megasvær strømmetjeneste, men hva vet jeg. I starten trodde ingen at Netflix hadde så store ambisjoner heller. Kanskje har Amazon flere kort i ermet som de spiller ut etter hvert, sier Lismoen til NRK.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober