Hopp til innhold

Wongraven etter Slayer-dødsfallet: – Et stort tap

Satyricon-vokalist Sigurd «Satyr» Wongraven og flere store navn i metal-verdenen hedrer den avdøde Slayer-gitaristen Jeff Hanneman.

Sigurd «Satyr» Wongraven, vokalisten i Satyricon.

Satyricon-vokalist Sigurd Wongraven er en av mange metal-stjerner som hyller avdøde Jeff Hanneman.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Slayer

Slayers Jeff Hanneman (med lyst hår) døde torsdag morgen lokal tid av leversvikt. Her omgitt av (fra venstre) Dave Lombardo, Kerry King og Tom Araya.

Foto: Mark Seliger / Ap

Store deler av den mer hardslående delen av musikkverdenen er i sorg etter at det ble kjent at Slayer-gitarist Jeff Hanneman er død, bare 49 år gammel.

Han var en av de fire originalmedlemmene i et av tidenes mest innflytelsesrike metalband, og har skrevet flere av deres største låter.

Les alt Lydverket har skrevet om Slayer

– Minnes med respekt

Blant dem som i dag vil hedre Hanneman er Sigurd «Satyr» Wongraven i det suksessrike norske black metal-bandet Satyricon.

De har ved flere anledninger spilt Slayer på sine konserter, spesielt låten «Raining Blood».

– Jeff Hannemanns bortgang er et stort tap for hans familie, for Slayer og for metalfans verden rundt. Han var en av åttitallets definerende gitarister og låtskrivere, og et forbilde for mange. Vi i Satyricon vil minnes han med respekt og nyte av den musikalske arven han etterlater seg gjennom album som «Hell Awaits» og «Reign In Blood», skriver han i en tekstmelding til NRK.no.

Andre kolleger i metalbransjen hyller også Hanneman i dag, deriblant fra Metallica, Megadeth, Pantera, Anthrax og Guns n' Roses.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kompromissløse

Programleder i NRKs metalprogram Pyro, Asbjørn Slettemark, har selv hatt et nært forhold til bandet i nærmere 25 år.

– Da jeg hørte plata «Reign In Blood» på slutten av 1980-tallet forsto jeg ikke at det var mulig å lage så hard og hensynsløs musikk. De satte en helt ny standard. Og alle som noensinne har plukket opp en gitar og spilt noe som er hardere enn Rolling Stones, er inspirerte av Slayer, enten de vet det eller ikke, sier han.

James Hetfield og Jeff Hanneman

Metallica har lagt ut dette bildet på sin Facebook-side, som viser en ung Jeff Hanneman sammen med Metallica-vokalist James Hetfield.

Foto: Faksimile Facebook

Han sier at Slayer har vært det mest kompromissløse og brutale bandet av dem som skapte den hardtslående og raske thrash metalsjangeren på 1980-tallet.

– Etter at Black Sabbath definerte metal på 70-tallet, skapte Slayer den mer ekstreme biten som kom etterpå. De tok sjangeren fem steg videre. Samtidig har bandet vist fingeren til verden, og aldri solgt ut, sier han.

Slettemark er også veldig glad i platene bandet har gitt ut på 2000-tallet. Slayer gjorde et utilsiktet makabert comeback da de ga ut plata «God Hates Us All» 11. september 2001 – en plate som naturlig nok ble lite promotert i tiden etter utgivelsen.

– Trist dag

Sjefredaktør Guro Juul Andersen i magasinet Metal Hammer Norway sier at dette er en meget mørk og trist dag for metalverdenen.

Hun trekker fram at Hanneman skrev de aller største og mest populære låtene til Slayer som «Angel of Death», «South of Heaven», «Seasons in the Abyss» og «Raining Blood».

Asbjørn Slettemark

– Da jeg hørte plata «Reign In Blood» på slutten av 1980-tallet forsto jeg ikke at det var mulig å lage så hard og hensynsløs musikk, sier Asbjørn Slettemark.

– Jeg vet ikke om én metalmusiker som ikke har blitt inspirert av Slayer og av riffene til Jeff Hanneman. De var banebrytende ved å føre inn mer aggressiv punkstil inn i musikken, som gjorde at bandet spilte fortere og mer aggressivt enn andre band på tidlig 80-tallet. Hannemann hadde mye av æren for dette, og for det vil han alltid bli husket, sier hun.

Redaktøren i metalbladet merker godt at interessen for bandet er stor i Norge.

– Slayer er et av de aller største thrash-bandene i verden, og da sier det seg selv at interessen for bandet er stor også i Norge. Jeg har selv sett dem flere ganger i Norge, og bandet er alltid et av de jeg ser mest frem imot å se live. Vokalist/bassist Tom Araya smiler seg igjennom konserten – og det gjør vi fansene også. Selv om tekstene er mørke, og riffene går i et enormt tempo, har jeg nok aldri sett et band som koser seg mer på scenen, sier hun.

I august spiller Slayer på Øyafestivalen i Oslo. Pressesjef Jonas Prangerød sier til NRK.no at de fredag har fått forsikringer fra bandets management om at konserten blir holdt som planlagt.

Video: Slayer spiller «Angel of Death»

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad