NRK Meny
Normal

Wimp tilbyr forbudt nazistmarsj i Tyskland

Nazistenes nasjonalsang «Horst Wessel Lied» ligger tilgjengelig på strømmetjenesten i Tyskland, til tross for at den har vært forbudt siden 1945.

WiMP og nazimusikk

KAN STRØMMES I WIMP: Den norske strømmetjenesten lar kunder i Tyskland få høre den forbudte nazistiske nasjonalsangen «Horst Wessel Lied».

Foto: Skjermdump

«Horst Wessel Lied», eller «Horst Wessels Sang» på norsk, var offisiell nasjonalsang i Tyskland fra 1933 til 1945.

Kampmarsjen ble skrevet av den tyske stormtroppføreren Horst Wessel, som etter å ha blitt myrdet i 1930 fikk martyrstatus blant nazistene.

Etter det tredje rikets fall ble marsjen forbudt i Tyskland, i likhet med andre nazistsymboler og propaganda.

Men på den norske strømmetjenesten Wimp ligger nazistmarsjen tilgjengelig, både i Tyskland og i Norge.

– Er fortsatt dagsaktuell

– Med tanke på de tyske lovene, så syns jeg det er overraskende at dette er så lett tilgjengelig på betalingstjenester som bør ha kontroll på hva de har liggende, sier Shoaib Sultan fra Antirasistisk Senter.

Shoaib Sultan, rådgiver i Antirasistisk senter.

OVERRASKET: Shoaib Sultan syns det er overraskende at Horst Wessel Lied fins på Wimp.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK
Kristin Breivik Eldnes

SER PÅ SAKEN: Wimps kommunikasjonssjef Kristin Castillo Eldnes sier de fjernet flere artister med rasistiske budskap i forrige uke, og ser nå på saken med «Horst Wessel Lied».

Youtube ligger nazistmarsjen tilgjengelig på flere språk, og «Horst Wessel Lied» brukes fortsatt av nazibevegelser rundt om i Europa, forteller Sultan.

– Den har en historisk verdi som nazibevegelsene benytter seg av. Så denne type musikk er fortsatt dagsaktuell på grunn av bevegelsene vi ser dukke opp rundt omkring i Europa nå.

Fjernet mange artister i forrige uke

Til NRK skriver Wimps kommunikasjonssjef Kristin Castillo Eldnes i en e-post at selskapet undersøker saken, og har ingen kommentarer utover det nå.

I forrige uke fjernet Wimp flere artister med rasistiske budskap fra sin katalog, blant annet bandene Skrewdriver og No Remorse.

– Wimp respekterer selvsagt ytringsfriheten, men vi forbeholder oss retten til å slette musikk med ulovlig innhold. Siden det er over 25 millioner sanger og tusenvis av nye som kommer til hver dag, er det bra at vi blir gjort oppmerksomme på dette, slik at vi lettere kan ta affære, uttalte Eldnes da til musikknettstedet GAFFA.

Fortsatt tysk nazimetal i Wimp

Et raskt søk viser at det likevel fortsatt finnes slike artister i Wimps låtkatalog, blant annet det tyske metalbandet Absurd.

Bandet blir omtalt som et av de ledende nasjonalsosialistiske metalbandene i Europa.

Spotify har fjernet slike artister fra sin katalog, mens Googles musikktjeneste Play Music har valgt å beholde flere såkalte hvit makt-artister.

I 2011 måtte Apple fjerne «Horst Wessel Lied» fra musikkjøpstjenesten iTunes, etter at tysk presse oppdaget at låten var tilgjengelig for nedlasting.

Kulturstrøm

 • «SKAM» blir norsk kulturarv

  To manus fra «SKAM» er gitt til Nasjonalbiblioteket, hvor de skal tas vare på i mer enn tusen år som en del av den norske kulturarven. Manusene til Ibsen og Bjørnson får selskap av situasjoner mellom Even og Isak i sesong tre. Det er fan-gruppa som bød på «SKAM»-manuset under tv-aksjonen i fjor, som har donert bort manusene. De fikk to valgfrie manus til av seriens skaper Julia Andem etter auksjonen. Nå er to av dem gitt til Nasjonalbiblioteket i Oslo og ett til Skeivt arkiv i Bergen. Se «SKAM», sesong 3

  Skam-manus blir kulturarv
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Fredag kommer Coltrane

  En hel jazzverdenholder pusten. Opptaket av «Both Directions at Once: The Lost Album» ble spilt inn av John Coltrane Quartet i 1963, men forsvant. Nå har den legendariske saksofonistens slektninger funnet Coltranes egne opptak av innspillingen, som skal gis ut 29.juni. Smakebiter kan allerede høres på internett.

  John Coltrane
  Foto: NTB-Foto / NTB scanpix
 • Er holete bukser tilbake?

  Dette spør motemagasinet Vogue seg etter at supermodellen Bella Hadid viste seg i holete jeans under moteveka for menn i Paris førre helg. Den holete buksemoten var svært populær på starten av 2000-talet, og hyppig brukt av blant anna Britney Spears og Beyonce.

  Laster Instagram-innhold