NRK Meny
Normal

Wim Wenders: Bjørn Olafs manus var «en gudegave»

Da regissør Wim Wenders skulle velge sitt neste prosjekt, falt valget på norske Bjørn Olaf Johannesens manus. Nå er 3D-dramaet «Every Thing Will Be Fine» klar for norske kinoer, og filmlegenden er full av lovord om samarbeidet med nordmannen.

Wim Wenders og Bjørn Olaf Johannesen

HIMMEL OVER OSLO: Filmregissør Wim Wenders (t.v.) er i Norge i forbindelse med premieren på «Every Thing Will Be Fine», som norske Bjørn Olaf Johannesen har skrevet manus til. Filmskaperen samarbeidet tett med Johannesen under innspillingen, og er full av lovord om nordmannen.

Foto: Helga Tunheim / NRK

– Jeg trodde han ville si nei. Han er en størrelse, og jeg trodde ikke han ville bruke to-tre år av livet sitt på mitt manus. Men jeg ble veldig glad, forteller Bjørn Olaf Johannesen.

Han har skrevet manus til Wim Wenders «Every Thing Will Be Fine», som er noe så sjeldent som et drama i 3D, og som handler om etterdønningene etter at et barn blir påkjørt og drept.

På rollelisten står kjente navn som Rachel McAdams, James Franco, Charlotte Gainsbourg og Peter Stormare.

Fikk e-postadressen på filmfestival

Samarbeidet med filmlegenden Wenders er et foreløpig karrierehøydepunkt for Johannesen, som også står bak NRK-«Kampen for Tilværelsen», skrevet i samarbeid med Erlend Loe og Per Schreiner.

Spiren ble sådd under Sundance-festivalen i 2006, da Johannesen deltok i en manuskonkurranse der Wenders satt i juryen.

– Jeg var overveldet over å treffe ham og at han hadde lest manuset mitt, men mot slutten av møtet dristet jeg meg til å spørre om jeg kunne sende ham mitt neste manus. Jeg fikk e-postadressen hans, men det gikk tre år før jeg faktisk sendte ham noe, forteller Johannesen.

Wenders, som har skrevet seg inn i filmskolepensum med filmer som «Lidenskapens vinger» og «Paris, Texas», likte det han fikk tilsendt fra nordmannen.

– Jeg leste manuset hans uten avbrudd, og ble ganske oppglødd. Så ringe jeg partneren og produsenten min og sa «jeg har endelig funnet et godt manus», forteller Wenders til NRK.

– Manuset var «en gudegave»

Filmveteranen var på utkikk etter en historie han kunne filmatisere i 3D, og beskriver Johannesens manus som «en gudegave».

– Det er et vakkert manus, ganske unikt. Det er svært godt skrevet, veldig renskåret, og med storartet dialog. Jeg elsket enkelheten i det, samtidig som det er komplekst. Det er ikke en enkel ting å hanskes med traumer. Men det er et enkelt manus, med enkel struktur, og det var det jeg likte ved det. Jeg har aldri lest noe likt det, sier Wenders.

Selv tror Johannesen det var avgjørende at han hadde en direkte kanal til filmskaperen.

– Problemet for manusforfattere er ofte at de ikke får tak i de store størrelsene. Man kan sende ut manus, men de blir ikke lest, de stopper opp i en mur av produsenter og agenter. Mitt store hell var at jeg hadde adressen hans, ellers hadde han kanskje ikke fått lest det, tror Johannesen.

Manusforfattar Bjørn Olaf Johannessen og regissør Wim Wenders snakker om samarbeidet rundt «Every Thing Will Be Fine».

STJERNETUNGT: James Franco har en av hovedrollene i «Every Thing Will Be Fine». Han spiller forfatteren Tomas, som ved et uhell kjører ned og drept et barn.

Kulturstrøm