William Nygaard ny styreleder for NRK

William Nygaard gikk av som forlagssjef for Aschehoug tidligere i år og ble i dag klar som ny styreleder i NRKs.

William Nygaard

William Nygaard trer inn som ny styreleder i NRK.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

– Med William Nygaard har NRK fått en styreleder med svært solid bakgrunn fra både kultur- og næringsliv. På samme måte som NRK selv, er dette styret bredt sammensatt, med god variasjon i både bakgrunn, geografi og kompetanse, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

Som ventet ble det flere nye navn i NRKs styre for 2010 til 2012 med Aschehougs tidligere forlagssjef som det mest kjente navnet. Nygaard etterfølger Hallvard Bakke som styrelder og skal være med på å stake ut kursen for NRK de enste årene.

William Nygaard (67) gikk av som sjef for Aschehoug forlag tidligere i år etter 36 år i sjefsstolen. I oktober 1993 ble Nygaard skutt utenfor boligen sin, trolig fordi Aschehoug ga ut Salman Rushdies kontroversielle bok ”Sataniske vers”. Politiet har aldri klart å finne gjerningsmannen.

Alexandra Bech Gjørv (f. 1965) tiltrer som partner i advokatfirmaet Hjort fra høsten av. Hun er i dag direktør for Ny energi i Statoil.

Sif Vik (f. 1975) er nestleder ved ungdomshuset Tvibit i Tromsø.

Audhild Gregoriusdotter Rotevatn (35) jobber i PR-teamet hos I&M Kommunikasjon AS i Ålesund og er tilknyttet Allkunne, som er et nynorsk oppslagsverk på nett.

Gunnar Flikke (f. 1947) er tidligere redaktør i Adresseavisen.

Steinar Ness (f. 1959) er tidligere generalsekretær i Senterpartiet og har sittet i Kringkastingsrådet.

Nye representanter for de ansatte

Styret i NRK AS har ni medlemmer. Leder, nestleder og fire medlemmer blir valgt av generalforsamlingen, som er kulturministeren. NRKs ansatte har tre representanter i styret, og disse ble valgt tidligere i år.

De tre representantene ble Sidsel Avlund fra NRKJ, Steinar Aanesland fra TF og Per Ravnaas fra NTL.

Styret for perioden 2008-2010 har bestått av leder Hallvard Bakke, nestleder Valgerd Svarstad Haugland samt styremedlemmene Karin Julsrud, Sif Vik, Stig Herbern og Kåre Lilleholt og ansatterepresentantene Sidsel Avlund, Per Ravnaas og Steinar Aanesland.

NRKs styre legger rammene for NRKs virksomhet. Styret vurderer økonomiske forhold og strategier, men legger seg ikke bort i programvirksomheten. Styret ansetter Kringkastingssjefen og rapporterer til generalforsamlingen.

Kulturstrøm

 • Stjerneskuddet Isah slet

  – Det kunne gå opp til fire dager hvor jeg ikke spiste fordi jeg ikke hadde råd, forteller Kaleb Isaac Ghebreiesus, kjent under artistnavnet Isah, til P3.

  Isah
  Foto: Tom Øverlie / NRK
 • Har alltid elsket musikal

  Marion Ravn har vært popartist siden hun var barn. Men nå står hun på en helt annen scene. Iført slitne klær fra 70-tallet høster hun strålende anmeldelser for sin rolle som russiske Svetlana i musikalen «Chess». Dette har hun drømt om siden hun skrev dagbok, forteller hun til Programleder Mona B. Riise i Kulturstripa.

  Marion Ravn