NRK Meny
Normal

Widvey vil lage Olympiatoppen for kulturen

Kulturminister Thorhild Widvey ser til toppidrettens talentutviklingsprogrammer når hun nå vil løfte frem enerne i kunst- og kulturlivet.

Thorhild Widvey

VIL HEVE KULTURTALENTENE: Kulturminister Thorhild Widvey (H) vil gjenta Olympiatoppens suksess i kulturlivet.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Kulturlivet har etterlyst hjelp til talentsatsing i mange år.

Nå avslører kulturminister Thorhild Widvey en liten bit av statsbudsjettet, og forteller om hvordan hun vil styrke både toppen og bredden i kulturen.

– Det er 20 år siden Olympiatoppen ble etablert, og vi har lært at det betyr utrolig mye for å utvikle talenter i norsk idrett. Det konseptet mener jeg det er på høy tid å dra nytte av på kunst- og kulturfeltet, sier Widvey.

Får for lite fordypning

Detaljene vil hun vente med til budsjettet foreligger onsdag 8. oktober, men allerede nå hilser musikkskolerektor Stefan Barrat-Due den nye satsingen velkommen.

Han har sammen med kommunene Oslo og Bergen de siste årene drevet egen talentutvikling gjennom Barratt Due Musikkinstitutt, og opplever at det er klare utfordringer med dagens organisering på musikkfeltet.

– Man prøver å nå så mange som mulig, og det er en sosialdemokratisk og flott tanke, men det betyr at tilbudet er for snevert når det kommer til fordypning, og man får lite tid per elev.

For musikere er nettopp tiden kjernen. Forskning viser at det tar rundt 7500 timer med øving for å bli en god musiker, men få norske musikere har rammer rundt seg som gjør at de får nødvendig oppfølging og tid.

Det gjenspeiler seg også i studentmassen på Musikkhøgskolen, der over halvparten av masterstudentene er fra utlandet.

– Viktig å bli sett

Stephan Barrat Due håper det nå blir en forskyvning i hvor og hvordan pengene brukes innenfor kulturlivet.

– I Norge bruker vi 2,2 milliarder kroner på underskogen av musikkskoler og MBD-linjer, og 500 millioner i utdanningssektoren. På gode talentprogrammer bruker man til sammen 15 millioner kroner. Alt tyder på at dette ikke stemmer. Man er nødt til å gjøre noe med talentfeltet, sier Barrat-Due.

Kulturminister Thorhild Widvey er enig med Barrat-Due i at dagens tilbud ikke treffer helt.

– For at talenter innenfor kunst- og kultursektoren skal bli sett, må vi ha et mer målrettet utviklingsprogram. Det ser jeg når jeg er ute og reiser, det er mange flotte talenter, og det er viktig at de blir sett, og det er viktig at vi som myndigheter i samarbeid med private er med å ta vare på dem og utvikle dem videre i årene som kommer, sier Widvey.