NRK Meny
Normal

Widvey varsler stor NRK-gjennomgang

Kulturminister Thorhild Widvey stod i kveld for den offisielle åpningen av Nordiske Mediedager i Bergen. Ministeren varsler en stor gjennomgang av NRKs rolle.

Thorhild Widvey under Nordiske Mediedager

Thorhild Widvey åpnet årets Nordiske Mediedager i Bergen.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

– Det er ikke bekymringsfullt med en teknologisk utvikling, krisen kommer først om man lar være å omstille seg, sa Thorhild Widvey (H) fra talerstolen i Grieghallen i Bergen.

Hun var som kulturministrene før henne invitert til å åpne mediekonferansen. Men hun gjorde det tidlig klart at det ville bli ført en annen mediepolitikk enn under de rødgrønne.

Widvey dro paralleller tilbake til 80-tallet, og mente at dagens utfordringer med digitalisering ikke er større enn medieutviklingen var da Kåre Willoch var statsminister.

– Da var slagordene økt konkurranse, tro på markedet og frihet for den enkelte. Vi tror som Willoch-regjeringen på det samme i dag, sa Widvey.

Gjennomgang av NRKs rolle

Kulturministeren benyttet deretter store deler av sin tale til å forklare hvorfor hun har varslet en ny gjennomgang av NRK.

– Det er syv år siden den forrige NRK-meldingen, der ble prinsippene rundt NRKs mandat diskutert. Siden den gang har det skjedd store endringer i det norske medielandskapet. Tidligere var NRK primært en radio- og fjernsynskringkaster, med noe nettaktiviteter på si. Nå er de et stort mediehus. Det er derfor på høy tid med en bred diskusjon om NRKs mandat og samfunnsrolle, sa Widvey.

Kulturministeren vil spesielt se på NRKs nåværende mulighet til kommersielle inntekter via sponsing, reklame og NRK Aktivums kommersielle tjenester.

– Det vil kunne komme noen innstramminger for NRKs muligheter til kommersielle inntekter, sa kulturministeren.

Widvey varsler også at regjeringen skal se på grenseoppgangene mellom NRK og andre kommersielle aktører, samt NRKs bruk av eksterne produksjoner.

Frode Grytten, Nordiske Mediedager

Frode Grytten leste dikt med sitt Beat Band under åpningen av årets Nordiske Mediedager.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

Vil ikke strupe NRK

Hun vil kalle inn til innspillsseminar om NRK allerede 17. juni, og vil deretter sende NRK-plakaten ut på høring.

– NRK er finansiert av lisensbetalerne, derfor er det også legitimt at fellesskapet kan stille visse krav til NRKs bruk av lisenspenger, sa Widvey.

Kulturministeren ønsker å høste erfaringer fra andre land der man har brukt andre former for offentlig finansiering av statskanaler. Men hun presiserte at hun ikke nødvendigvis vil gjøre om på lisensfinansieringen til NRK.

– NRK er en av Norges viktigste kulturinstitusjoner. Samfunnet er tjent med en sterk og konkurransedyktig allmennkringkaster, min ambisjon er derfor ikke å strupe NRK som det noen ganger kan virke som, sa hun.

Kulturstrøm

 • Anti danket ut Snøhetta

  Anti vant konkurransen mot blandt andre Snøhetta om å bli Posten Norges nye designbyrå. Kommunikasjonsdirektør Elisabeth Gjølme i Posten Norge sier at Anti skal bidra med strategisk merkevare- og designutvikling. Posten har ambisjoner om å komme med flere nye tjenester sier Gjølme, og disse må fanges opp i Postens uttrykk visuelt og merkevaremessig. (Kampanje)

  Laster Twitter-innhold
 • Inviterte til intervju på «Reddit»

  Forfatteren Jo Nesbø inviterte brukerne av nettsamfunnet «Reddit» til å spørre ham om hva som helst. Under intervjuet kommer det fram at han ønsker å skrive om hvordan informasjonen vi mottar blir filtrert og forandrer måten vi ser på verden.

  Jo Nesbø
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK