NRK Meny
Normal

Widvey slukker FM-nettet i 2017

Kulturminister Thorhild Widvey har bestemt seg for å stenge FM-nettet om to år. Dermed har regjeringen tatt den endelige beslutningen om at radioen i Norge blir heldigital fra og med år 2017.

DAB.

BLIR ENESTE ALTERNATIV I 2017: Kulturminister Thorhild Widvey stadfester at FM-nettet slukkes i 2017.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

– Stortinget har vedtatt at DAB skal ta over, spørsmålet har vært om det skal skje i 2017 eller 2019. Det har Stortinget satt veldig klare forutsetninger for. Nå er kravene innfridd, og derfor foreslår regjeringen nå at FM-nettet slukkes i 2017, sier kulturminister Thorhild Widvey (H).

Thorhild Widvey

SLUKKER FM-NETTET: Kulturminister Thorhild Widvey (H).

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I februar bekreftet Medietilsynet at slukkekravene er innfridd, og at radioen kan gjøres heldigital fra 2017.

Nordland fylke er først ut, med FM-slukking 11. januar 2017.

– Det vil skje regionvis i 2017, og lytterne vil få informasjon i god tid. Og det er også sånn at publikum kan bruke radioen de allerede har, hvis de kjøper en DAB-adapter.

– Er det riktig å velte denne utgiften over på forbrukeren?

– Veldig mange har allerede kjøpt disse adapterne, og det finnes et bredt utvalg. Og vi så noe liknende tidligere med fjernsynsapparater og flatskjermer, så det er en del av teknologiutviklingen, sier Widvey.

Over halvparten lytter digitalt daglig

56 prosent lyttet til digital radio ved utgangen av 2014. Det har vært en forutsetning at over halvparten av lytterne lytter digitalt daglig for å kunne slukke FM-nettet.

Vilkårene for slukking ble vedtatt av Stortinget i 2011. Bare Fremskrittspartiet stemte imot forslaget.

Ib K. Thomsen

– DÅRLIG DAG FOR LYTTERNE: Millioner av radioer må nå skrotes, sier Frps kulturpolitiske talsmann Ib Thomsen.

Foto: Fremskrittspartiet

– Jeg er fullstendig klar over at Frp var imot dette, men det ble vedtatt og regjeringen har altså nå konkludert med at kravene for slukking i 2017 er innfridd, sier Widvey.

Kulturpolitisk talsmann Ib Thomsen sier dette er en dårlig dag for norske radiolyttere.

– Millioner av FM-radioer må nå skrotes. Dette er heller ikke i tråd med det Stortinget har ønsket seg. Når Sverige og Danmark har utsatt slukkingen, blir det galt av Norge å gjøre det først, sier han.

Oppfordrer bileiere til å kjøpe adapter

Fire millioner bilturister vil bli uten radio når Norge nå slukker FM-nettet allerede i 2017, skrev DN.no i februar.

– DAB vil være tilgjengelig i tunnelene og gi et mye bedre tilbud i beredskapssituasjoner, sier Widvey.

– Hva hjelper det med bedre dekning i tunneler når ikke alle biler støtter DAB?

– Nå er det sånn at bileiere har anledning til å skaffe seg en DAB-adapter. Det har veldig mange gjort, og nå får man enda mer tid fram til 2017 for å gjøre dette, sier kulturministeren.

LES OGSÅ:

DAB-nettet er nå ferdig utbygd. Næringsministeren fikk æren av å trykke på knappen.

SE VIDEO: I fjor høst ble den siste hovedsenderen for det nye DAB-nettet satt i drift. 99,5 prosent av befolkningen kan nå høre NRK-kanalene digitalt. Se reportasje fra september 2014.

Kulturstrøm

 • Retroleker redesignet

  En vandreutstilling viser utviklingen av de berømte trelekene fra tidligere Tjekkoslovakia. Bildet her viser hesten som i ny versjon har blitt en alikorn. Nå vises denne koselige delen av europeisk håndverkstradisjon fram på en av de 550 utstillingene under London Design Fair 2018 i september. Les mer om lekene i saken til Wallpaper.

  Alicorn treleke
  Foto: Kutulu
 • Politisk trappepoesi

  En ukjent gatepoet har brukt trappene til Kunsthøgskolen i Oslo til å kritisere institusjonen, blant annet for å ikke ha tatt tak i varsling om seksuell trakassering og for å være en skole for hvite. – Det er et stykke igjen til kategorien vandalisme, sier rektor Jørn Mortensen til Aftenposten.

  Trappepoesi på Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Christel Marie Blunck