Hopp til innhold

Widvey har planen klar for Film-Norge

Fredag presenterer kulturminister Thorhild Widvey Filmmeldingen, og avslører med det hvilken filmpolitikk regjeringen vil føre de neste årene. Norsk filmbransje venter i spenning, men er delt i synet på hvordan kaka skal fordeles.

Widvey mottar filmbransjeutredning

GRUNDIG UTREDET: Mens Film-Norge har ventet i spenning på å få vite hvilke konkrete endringer regjeringen vil gjøre i filmpolitikken, har kulturminister Thorhild Widvey (H) hentet inn tall og fakta om norsk filmbransje. Her mottar hun en utredning om økonomi og pengestrømmer i norsk filmbransje under fjorårets Haugesund-festival.

Foto: Roald, Berit / NTB Scanpix

Torbjørn Urfjell

VIL HA VEKST: Torbjørn Urfjell i Virke Produsentforeningen vil se ambisjoner i regjeringens Filmmelding.

Foto: FN-sambandet
Maria Ekerhovd

VIL HA SPREDNING: Bergensbaserte Maria Ekerhovd er glad for signalene om at regionene skal styrkes.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Synnøve Hørsdal

VIL HA SENTRAL SATSING: «Doktor Proktor»-produsent Synnøve Hørsdal frykter at penger og kompetanse skal spres for tynt.

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

– Norsk filmbransje har store økonomiske utfordringer. Tre av fire norske filmer går med underskudd. Sånn kan det ikke fortsette, sa kulturminister Thorhild Widvey da hun la frem kulturbudsjettet i fjor høst.

Hvilke tiltak regjeringen vil komme med for å få norsk filmproduksjon på kjøl igjen, får vi vite når Filmmeldingen legges frem klokken 12 i dag.

– Filmmeldingen bør absolutt vise en ambisjon om at norsk film og TV-drama skal fortsette å vokse, og at det skal være rom for spill også innenfor kultur- og næringspolitikken, sier Torbjørn Urfjell, leder i Virke Produsentforeningen.

Rabatt og styrking av distriktene

Noen ting er allerede kjent: Norge innfører den ettertraktede rabatten som mange andre land har, den såkalte insentivordningen som skal lokke utenlandske filmer til Norge.

Det er også kommet sterke signaler på at regjeringen vil styrke satsingen på filmproduksjon utenfor Oslo ved å styrke de regionale filmfondene og filmsentrene. Før Høyre kom i regjering ville de ta 10 millioner fra Filminstituttet og gi til de regionale fondene.

Bergensbaserte Maria Ekerhovd var produsent for den regionalt finansierte spillefilmen «Mot Naturen», og synes det er god politikk å styrke de regionale sentrene.

– Det er viktig at de får flere midler som gjør at de blir et reelt alternativ til Norsk filminstitutt: At de ikke bare toppfinansierer produksjoner som allerede er valgt ut av instituttet, men at de kan ta egne avgjørelser og sette i gang produksjoner, og at man får bedre filmer som resultat, sier Ekerhovd.

Det er ikke alle enig i.

Krangler om distriktssatsing

– Man kan ikke spre de nasjonale midlene. Den nasjonale filmpolitikken bør være samlet i et lite land som Norge. Noe annet ville vært uambisiøst, sier «Doktor Proktors Prompepulver»-produsent Synnøve Hørsdal, som selv holder til midt i Oslo.

Hun får støtte av Torbjørn Urfjell i produsentforeningen.

– Hvis det er slik at man velger å spre midler og kompetanse tynt utover, kan det bety redusert kvalitet på filmproduksjonen, advarer han.

– Det synes jeg er en veldig lite progressiv holdning, mener Maria Ekerhovd i Bergen.

– Det er skummelt når man blir så redd for de midlene som finnes, at man krangler om dem, og ikke tenker fremtidsrettet og ser mulighetene som ligger i en styrking av filmmulighetene i hele landet, sier den vestnorske filmprodusenten.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.