Hopp til innhold

– Det trengs nye grep i kulturlivet

Under onsdagens pressekonferanse om kulturbudsjettet for 2015 trakk Thorhild Widvey fram nye grep for norsk kulturliv, blant annet økt privat finansiering.

Thorhild Widvey under pressekonferansen i Operaen

Min ambisjon er et kulturliv som sprenger grenser, uttalte kulturminister Thorhild Widvey under pressekonferansen.

Foto: Tone Staude/NRK.no

Klokken 13.15 startet kulturminister Thorhild Widveys (H) pressekonferanse om kulturbudsjettet. Widvey startet dagens pressekonferanse med å sitere diktet «Det er den draumen» av den norske dikteren Olav H. Hauge.

– Jeg vil ha et mangfoldig kulturliv, et sterkt og uavhengig kulturliv, fortalte Widvey til det frammøtte pressekorpset.

Thorhild Widvey vil utfordre kulturlivet og samtidig stille krav. Under pressekonferansen snakket hun om nye krav til kulturpolitikken og kulturfeltet.

– Det er mye som går bra i norsk kulturliv. Men samtidig har jeg sett på alle mine reiser og i alle mine møter at det trengs nye grep. Siden 2005 har det vært store økninger i bevilgningene, men mindre oppmerksomhet om hvordan midlene er blitt brukt.

Se hele presskonferansen her:

Kulturminister om busjettet

Hva har kulturpengene ført til?

Ministeren viste til Enger-utvalget, som viser at det er et misforhold mellom bevilgninger og publikumsutvikling. Hun trakk fram flere punkter fra Enger-utvalgets rapport, blant annet at det digitale ambisjonsnivået hos bibliotekene har vært altfor lavt.

– Det etterlyses mer fleksibel drift slik at mer av pengene kan komme det kunstneriske til gode, fortalte Widvey.

Widvey skisserte noen viktige grep for å bygge sunne kulturinstitusjoner:

– Vi må finne effektive driftsformer slik at det går minst mulig penger til administrasjon. Regjeringen ønsker å stramme inn byråkratiet, også på kulturfronten.

For kulturministeren er det også viktig med en sterk privat finansiering av kulturlivet.

Thorhild Widvey mener gaveforsterkningsordningen har vært en stor suksess og vil utvide og tredoble ordningen.

– Det vil gjøre kulturlivet sterkere og mer uavhengig, sa hun under presskonferansen.

Venter på filmmelding

Regjeringen kuttet i 32,5 millioner i filmstøtte i fjor. Det store spørsmålet for filmbransjen i forkant av budsjettet, var om kuttene ville fortsette eller ikke.

Det skal komme en filmmelding våren 2015, og derfor ble det ingen store endringer eller overraskelser for norske filmfolk.

– Norsk filmbransje har mange store økonomiske utfordringer. Tre av fire norske filmer går med underskudd. Slik kan det ikke fortsette. Vi har nå kunnskap for å skape gode norske filmer, TV-serier og dataspill, uttalte Widvey under pressekonferansen.

Regjeringen forslår å øke støtten til filmfestivaler med 3,4 millioner kroner i statsbudsjettet. Tilskuddet er på i alt 10,7 millioner kroner til filmfestivaler og 3,8 millioner kroner til cinematek i 2015. I alt foreslås det 737,8 millioner til film.

Regjeringen vil også utrede en insentivordning for filmbransjen.

Kritiske pressefolk

Pressemiljøet stiller seg uforstående til at budsjettforslaget vil bidra til mer mangfold, i alle fall innenfor den norske pressen.

Mens Kulturdepartementet vil kutte 50 millioner i pressestøtten for å redusere pressens avhengighet av statlige støttetiltak, kaller sentrale medieaktører budsjettet for «en oppskrift på pressedød» og «skuffende».

– Virkemidlene må være nøytrale og at vi nå setter i gang en lik, lav moms for aviser er nytt i europeisk målestokk, fortalte Widvey.

Kulturstrøm

 • Nordmann vant Apple Design Award 2023

  Appen Flighty var en av appene som vant Apple Design Award 2023. Blant grunnleggerne er nordmannen Markus Aarstad.

  – Jeg er utrolig stolt over hva teamet har fått til. Vi er tre stykker som sitter i hvert vårt land, og kom sammen om en felles drive for å forberede hverdagen til flyreisende, sier Aarstad til NRK.

  Flighty ble grunnlagt for fire år siden og er laget av Markus Aarstad, Ryan Jones og Francesc Bruguera. Appen hjelper med sporing av flyinformasjon, og kan blant annet varsle deg ved forsinkelser på flyreisen din.

  – Å bli anerkjent på den globale scene av det siste århundrets kanskje mest innflytelsesrike selskap er veldig gøy, sier Aarstad.

  Markus Aarstad
  Foto: Flighty

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.