Hopp til innhold

Wham! For et fengselsliv!

George Michael er ikke den første musikkerkjendisen som havner i «spjellet».

George Michael og andre kjente musikere som har havnet i fengsel

George Miachel (t.h.) er ikke den eneste artisten som har havnet i fengsel.

Foto: Scanpix / Reuters / The Smoking Gun

Pete Doherty.

Notorisk fengselsfugl: Pete Doherty.

Foto: ANDREW STUART / AFP
James Brown mug shot 2004

MUG SHOT: James Brown i 2004.

Foto: STR / AFP
Boy George feier gatene i New York

Boy George måtte feie gatene i New York.

Foto: Diane Bondareff / Scanpix/AP
Lil' Kim mug shot

MUG SHOT: Lil' Kim i 1996.

Foto: Faksimile The Smoking Gun
Tupac Shakur, mug shot

MUG SHOT: Tupac Shakur i 1995.

Foto: Faksimile The Smoking Gun
Lil' Wayne mug shot

MUG SHOT: Lil' Wayne i 2008.

Foto: Faksimile The Smoking Gun
Ozzy Osbourne mug shot

MUG SHOT: Ozzy Osbourne i 1984.

Foto: Faksimilie The Smoking Gun
Axl Rose, Guns N' Roses mug shot 1998

MUG SHOT: Axl Rose i 1998.

Foto: Faksimile The Smoking Gun

Den tidligere Wham!-stjernen George Michael, som også har gjort det godt som soloartist, har et noe lemfeldig forhold til rusmidler og bilkjøring .

Kombinasjonen canabis og bilkjøring førte for en tid tilbake ham og bilen hans inn i en fotobutikk. Dette ga ham en tur i fengsel, nærmere bestemt Pentonville Prison.

Ingen garanti

Popstjernen har imidlertid latt være å bruke et tilbud om å betale seg fri med kausjon, og er nå blitt overført til et annet fengsel – Highpoint Prison i Suffolk, skriver BBC.

Men George Michael er langt fra den første popstjernen som havner i «spjellet». Å være kjent for å synge og lage musikk er langt fra noen garanti mot å innehentes av lovens lange arm.

Den mest notoriske musikerkjendisen som har frekventert britiske fengselsceller aller mest de siste årene er Pete Doherty.

Første gang han røyk inn i fengsel var i 2003, faktisk etter å ha ranet bandkamerat i the Libertines, Carl Barât. Det var et kreativt møte med «det offentlige», som blant annet førte til låta «Pentonville», der han i følge The Guardian klager på dårlige madrasser på cella.

James Brown

Den avdøde soullegenden James Brown måtte sone tid i fengsel både før og etter at han ble berømt. Første gang allerede i en alder av 16 år. Men dette skulle vise seg å være et produktivt opphold bak gitteret. Med sin sang bak murene klarte han å få Bobby Byrds oppmerksomhet. Han hjalp ham med å komme ut før tiden og jobbet senere sammen med ham i The Famous Flames.

Brown måtte også i fengsel både i 1988 for legemsbeskadigelse og i 2004 for vold i hjemmet.

Fra nyere tid husker du kanskje Boy George som ble dømt til fengsel, faktisk etter å ha holdt en nordmann fanget. Han ble dømt til 15 måneder i fengsel.

Et par år tidligere ble han også dømt til å feie gatene i New York. Politiet hadde den gang funnet kokain i leiligheten hans, etter sjøl å ha tilkalt lovens voktere fordi han mente det hadde vært et innbrudd hos ham.

God PR?

Dersom vi tar en titt på de mest notoriske utøverne innen rap og hip hop ser det ut til at det nærmest har gått sport i å bryte diverse lover.

Enkelte utøvere ser det nærmest som god PR å havne i fengsel, som for eksempel Lil’ Kim (Kimberly Jones), hvis fengselsopphold i 2005 ble sett på som et pr-kupp. Det var imidlertid ikke første gang hun stiftet bekjentskap med myndighetene. Også i 1996 ble hun fengslet – for besittelse av marihuana.

Det er altså ikke sikkert at en tur bak lås og slå trenger å ha negativ innvirkning på karrieren. Rapperen Lil’ Wayne klarer helt fint å holde sin gående, til tross for at han er blitt dømt til ett år på Rikers Island for våpenbesittelse i mars.

Fra sin tilværelse bak murene klarer han fint å holde i gang sin blogg, som publiserer hans brev fra fengselet, selge t-skjorter fra nettstedet sitt og jobbe med et nytt album med rapperen Drake, der han skal bidra over telefon fra fengselet.

På bloggen skriver han om en vanlig dag i fengselet:

Laget listetopp fra cella

- Jeg våkner omtrent klokka 11 på formiddagen. Tar meg litt kaffe, ringer ungene mine og min fantastiske mor. Jeg tar en dusj, leser noen fanbrev og tar lunch. Tilbake til telefonen, leser en bok eller skriver ned noen tanker. Så tar jeg middag, snakker mer i telefonen, tar noen pushups og hører på ESPN på radioen, før jeg leser litt i bibelen og legger meg. Det er min dag.

Den avdøde rapperen Tupac Shakur ble den første amerikanske artisten som faktisk fikk en listetopp mens han satt i fengsel. Det gjorde han med albumet «Me against the world». Mens han satt inne klarte han også å bli gift og skrive manus til filmen «Live 2 tell».

Rapperen, som ble dømt for et seksuelt overgrep mot en av sine fans satt, satt noen måneder i fengsel i 1995, men fikk hjelp av produsent Suge Night til å komme ut etter noen måneder. Året etter ble han myrdet.

Selvfølgelig har også en del av verdens mest kjente rockere brukt tid innenfor murene. Det vil trolig ikke komme som noen overraskelse at John «Ozzy» Osbourne i 1984 ble brakt inn av lovens lage arm for «offentlig beruslelse».

Har det i snakketøyet

I følge politirapporten var han «svimlende» beruset da han ble hentet inn.

Vokalist Axl Rose fra Guns N’ Roses, som nylig var i Norge, har det i snakketøyet. I 1998 ble han siktet for «verbalt misbruk» av en av de ansatte ved Sky Harbor Airport i Phoenix.

Rockeren bannet og hyttet med neven mot vaktmannen som ønsket å kikke i bagasjen hans ved sikkerhetskontrollen.

I ettertid sa han seg skyldig i å ha forstyrret den offentlige ro og orden.

Listen av musikere med et rulleblad er lang, og kan blant annet sees på nettstedet The Smoking Gun, som har spesialisert seg på den slags.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober