NRK Meny
Normal

- Synd for ytringsfriheten

Den danske Muhammed-tegneren Kurt Westergaard mener Anders Fogh Rasmussen går på akkord med en ytringsfriheten.

Kurt Westergaard
Foto: SCANPIX / SCANPIX

Nyvalgt generalsekretær i NATO, Anders Fogh Rasmussen, holdt i formiddag en tale i Istanbul i forbindelse med FN-konferansen ”Sivilisasjonenes allianse” om interkulturell dialog og forståelse.

Fogh Rasmussen kom ikke med noen beklagelse av at den danske avisen Jyllandsposten trykket karikaturer av profeten Muhammed i 2005, men sa derimot at han var skamfull over at mange muslimer så på tegningene som et dansk forsøk på å fornærme islam og profeten.

LES: Tok avstand fra sensur og tegninger

LES: Vil ikke beklage karikaturer

Westergaard, som selv opplevde å bli drapstruet som følge av tegningene, mener Anders Fogh Rasmussens uttalelser er et tilbakeslag for ytringsfriheten.

- Den muslimske verden opplever nok Foghs tale som en innrømmelse. Som en av dem som har tegnet, og som har forsvart den danske ytringsfriheten, vil jeg nok si at det er beklagelig at man går baklengs.

- Realpolitikk

Kurt Westergaard er ikke overrasket over at Anders Fogh Rasmussen i dag framstår som mer ydmyk enn i 2006, da han nektet å møte flere muslimske ambassadører til dialog.

- Dette handler om realpolitikk. Arbeidsredskapet når man skal drive realpolitikk, er jo kompromisset. Det handler om å si ett eller annet som ikke er en unnskyldning, men som allikevel ligger tett opptil.

- Det er det samme NATO gjør når de inngår kompromisser med Tyrkia for å få ansatt Fogh Rasmussen som generalsekretær, legger han til.

På den annen side tror Westergaard at Fogh Rasmussens uttalelser gjenskaper litt av det han omtaler som ”Danmarks tapte prestisje”, men han mener likevel at talen er beklagelig i forhold til ytringsfriheten.

Utelukker ikke ny tegning

På spørsmål om Kurt Westergaard vil moderere seg slik Fogh Rasmussen gjorde i sin tale i Istanbul i dag, svarer han at han ikke vil lage en ny tegning av profeten med en bombe i turbanen.

- Men jeg er sikker på at Jyllandsposten ville gå ganske langt i å forsvare ytringsfriheten for en tilsvarende tegning. Jeg utelukker heller ikke at jeg på nytt vil kunne lage en tegning som vil vekke anstøt hos muslimer. Vi må forsvare våre normer og våre demokratiske elementer, sier Westergaard.

Bor hjemme

Tegneren, som tidligere har måttet bo på hemmelig adresse, har nå fått lov av det danske politiets eterretningstjenste (PET) å flytte hjem igjen sammen med kona i huset sitt i Århus.

- Du er velkommen til å angripe oss, men det blir ikke lett for deg, flirer han.

- Huset vårt er som en festning, vi har ikke vollgrav rundt, men det er mange forskjellige anretninger, så det vil nok bli litt vanskelig å komme og ta oss, sier Westergaard.

- Som regel kommer det også en politibil som kjører etter meg når jeg skal på jobb, og det samme når jeg skal hjem igjen. PET passer godt på meg, og holder meg løpende orientert om hvordan situasjonen er.

- Jeg føler meg trygg, og så har jeg den fordelen at jeg er 73 år. Motet stiger med alderen.

Ad hoc sensur

Westergaard tror ikke Anders Fogh Rasmussens posisjon som ny generalsekretær i NATO vil ha noen innvirkning på den danske ytringsfriheten.

- Sannsynligvis får det ingen betydning, i form av innskrenkning av ytringsfriheten, det håper jeg i hvert fall ikke.

- I så fall bør man opprette en ad hoc sensur-komite, der det kan sitte en framtredende representant for næringslivet, en imam, og den danske integrasjonsministeren, og så kunne komiteen virke slik at hvis det var noe som var kontroversielt i forhold til islam, så forelegger man ting der, og så avgjør man om det skal trykkes eller ikke, sier Westergaard i en underfundig tone.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.