Westerdals-studenter kan vinne prestisjepris

Deres film er et av tre bidrag som har kommet til finalen i BAFTA Student Film Awards i kategorien kortfilm. Med filmen ønsker de tidligere studentene å sette søkelyset på om alle burde få barn.

Filmskaperne bak Birthright

Kortfilmen «Birthright» er laget av tidligere studenter ved Westerdals i Oslo, som er en del av Høyskolen Kristiania.

Foto: Birthright

Hva om man måtte gjennom en rekke kurs og tester før man kunne få barn?

Det spørsmålet har de tidligere studentene Wilde Siem, Mauritz Brekke Solberg og Daniel Schwarz stilt seg under studietiden på Westerdals. Da de skulle i gang med bacheloren var det ikke tvil – dette ville de lage film om.

– Det er en kortfilm på rundt 20 minutter, som samtidig er en pilot til en TV-serie. Den handler om «Birthright-programmet», hvor vi ser for oss en fremtid der man må få et foreldresertifikat for å få barn. Så da må man gjennom en hel del tester for å kunne bestå, og bli foreldre, sier produsent og tidligere student, Wilde Siem.

Wilde Siem

Produsent Wilde Siem er stolt over at filmen er i finalen av BAFTA Student Film Awards.

Foto: Martha Steinsland Leivestad

Studentene har lyst til å vise forskjellige innvirkninger det kan ha på samfunnet med en slik ordning. I kortfilmen er det et par som er i siste fase av testingen og må ha med seg et spedbarn hjem.

Av 469 bidrag fra 35 land er de tatt ut til finalen i BAFTA Student Film Awards.

– Det føles som det største som har skjedd meg, sier Siem.

– Vi vil skape en debatt. Om det er riktig at alle bør være foreldre, eller kan være like bra foreldre, er vanskelig å svare på. Men faktum er at vi beveger oss mot et sorteringssamfunn der man etterhvert kan velge hva slags barn man kan få. Derfor er det desto viktigere å ta tak i disse spørsmålene, sier en av regissørene, Mauritz Brekke Solberg.

Siem sier hun aldri i sine villeste drømmer hadde forestilt seg at de skulle nå til finalen i konkurransen.

– De som har blitt nominert i samme kategori som oss er også nominert til Oscar og skal ha filmer på HBO. Jeg synes det er helt utrolig. Jeg er stolt, og også litt overrasket må jeg innrømme.

Spørsmålet var utgangspunktet for kortfilmen «Birthright».

I kortfilmen må et par gjennom flere tester for å kunne få barn. Her er et klipp fra filmen.

– Imponerende

– BAFTA er jo en av de to – tre virkelig store studentkonkurransene på linje med student Oscar og på høyde med Emmy. Det å være en av tre finalister fra hele verden er unikt, sier Leif Holst Jensen, instituttleder ved Westerdals institutt for film og medier.

Leif Holst Jensen

Leif Holst Jensen, instituttleder ved Westerdals institutt for film og medier, sier de er stolte av studentene.

Foto: Kristine Sterud / NRK

Det er første gang en film fra Westerdals er med i finalen i BAFTA og Jensen sier han heller ikke er kjent med andre norske prosjekter som har nådd så høyt opp i konkurransen.

– Det er et spennende prosjekt som vi håper kan få en interesse videre, sier han.

Studentene selv håper konkurransen kan åpne dører og ønsker å realisere en TV-serie om temaet.

– Vi håper det kan gi oppmerksomhet rundt prosjektet. Hvis vi vinner, så hadde det vært kjempebra både for dette konseptet og videre utvikling av andre prosjekter vil jeg tro, avslutter Solberg.

Kulturstrøm

 • Første skeive Pixar-figur

  Den komande filmen «Fremad» vil vere den første animerte Disney-Pixar-filmen med ein opent homofil figur, meldar Disney. Det er politikvinna Spector som sjølv snakkar om sin kvinnelege kjærast i filmen.

  Officer Specter fra Disney-Pixar-filmen «Fremad»
  Foto: Disney
 • Erling Sandmo er død

  Historikeren, forfatteren og musikkanmelderen Erling Sandmo (56) døde brått fredag, på skitur. Han var nylig ansatt som leder for Nasjonalblibliotekets nye kartsenter, og har gitt ut flere bøker, sist om sjømonstre i kart og litteratur. Han er også kjent som programleder i NRK P2s musikkprogram På sporet.

  Professor Erling Sandmo i Kartsenteret ved Nasjonalbiblioteket
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • For drøy for Frp-politiker

  Frp-stortingsrepresentant syns det er hårreisende at det offentlige støtter kunstnere som bruker kjønnsorganer, kroppsvæsker eller avføring i kunsten. Kulturminister Abid Raja mener at det blir helt feil at politikere skal gå inn og bestemme hvem som skal få støtte til kunst.