NRK Meny
Normal

Wenche Foss’ ærespris til Hege Schøyen

Hege Schøyen mottok i dag Wenche Foss' ærespris, sammen med Freestyle IL - idrettslaget for funksjonshemmet ungdom. – For en gangs skyld er jeg målløs, sa prisvinneren.

Hege Schøyen og Wenche Foss under utdelingen torsdag 2. desember 2010.

Hege Schøyen var rørt og takknemlig over Wenche Foss' ærespris.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hege Schøyen og Wenche Foss

En tydelig rørt Hege Schøyen mottok Wenche Foss' ærespris i dag.

Foto: Tuva Jorfald
Hege Schøyen som Stælken Gundersen

Hege Schøyen er en kjent og kjær skuespiller, her som figuren «Stælken Gundersen».

Foto: NRK
Hege og Kjersti

Schøyen har også hatt suksess sammen med Kjersti Skolmen både på scenen og fjernsynsskjermen.

Foto: Dizzie Showteater

Det var stor stas i god Wenche Foss-ånd da skuespillerdivaen selv delte ut prisen til Hege Schøyen og Freestyle IL på Hotel Continental – tre dager før sin egen 93-årsdag.

– For en gangs skyld er jeg målløs, sa en tydelig rørt Hege Schøyen ved utdelingen. Vi er jo alle født som beundrere av deg!

Hun takket divaen og sa at hun var ekstremt ydmyk og skulle skrive et langt brev til henne.

– Nei, ikke gjør det, jeg får ikke lest det likevel, repliserte Foss.

Utdelingen var preget av Wenche Foss' varme og livsglede, men også av at hun er i relativt dårlig form, noe heller ikke hennes sønn, Fabian Stang la skjul på:

- Vi må være ærlig på at helsa di ikke er helt på topp, sa han da han tok ordet under utdelingen.

- Gi det lille ekstra

Tilstede var naturligvis også jurymedlem, teatersjef og tidligere kulturminister Ellen Horn, i tillegg til flere kjente skuespillere, som Bjørn Skagestad og Liv Ullmann.

– Æresprisen er et symbol på raushet, åpenhet og glede, sa teatersjefen.

Prisen på 100 000 kroner deles ut årlig og går til personer og organisasjoner som kan forbindes med Wenche Foss’ livsglede og engasjement.

- Det betyr utrolig mye for meg å ha kunnet glede og hjelpe så mange gjennom livet mitt, også gjennom åpenheten om sykdommer jeg har hatt og så videre. Nå lever jeg nok ikke så lenge til, så nå må dere snart klare dere selv, smilte Wenche Foss.

- Egentlig ikke lettrørt

Ved siden av satt Hege Schøyen med et godt tak i divaens hånd.

- Jeg er jo egentlig ikke lettrørt i sånne settinger som denne, men det betyr så utrolig mye for meg å ha en plass i hjertet til Wenche, sa prisvinneren til NRK.no.

Hege Schøyen har siden 1986, da hun for alvor slo igjen med monologen Stælken Gundersen, gledet det norske folk, både fra scenen og TV-skjermen.

Ikke minst husker mange henne som den undrende, tyggegummityggende Bitten i tv-serien Reidar, som gikk på NRK på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 90-tallet.

Da NRK.no ba Wenche Foss trekke frem noe hun likte spesielt godt fra Hege Schøyens karriere, trakk hun frem talen Schøyen holdt for kong Harald på hans 70-årsdag:

Video Hege Schøyen holder tale for kong Harald på hans 70-årsdag

Hege Schøyen holder tale for kong Harald på hans 70-årsdag

Deler prisen med Freestyle IL

Schøyen deler prisen med Freestyle IL, som driver med allidrett for barn og unge med noe nedsatte funksjonsevner, som for eksempel ADHD. Foreningen ble startet i 2004 og har nå rundt 115 medlemmer fra 10 forskjellige nasjoner.

– Pengene kommer veldig godt med i vårt videre arbeid, sa styremedlem Terje Inglingstad i Freestyle IL ved utdelingen.

Wenche Foss’ ærespris ble for første gang utdelt i fjor. Da var det Trond Viggo Torgersen og idrettsarrangementet for utviklingshemmede, Vivil-lekene, som fikk den.

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).