NRK Meny
Normal

Watergate-redaktøren er død

Den legendariske tidligere Washington Post-redaktøren Ben Bradlee er død, 93 år gammel.

Ben Bradlee

Ben Bradlee ble 93 år gammel

Foto: ALEX GALLARDO / Reuters

Bradlee døde av naturlige årsaker i sitt hjem, melder Washington Post.

Bradlee var redaktør fra 1968 til 1991, og ble en av de viktigste figurene i Washington. Under hans ledelse doblet avisen opplaget og vant 23 Pulitzer-priser.

For Benjamin Bradlee var journalistikken mer enn et yrke, den var en viktig del av demokratiet. Han var en sann avismann som forvandlet Washington Post til en av landets beste aviser, som hjalp oss å forstå litt mer av verden.

President Barack Obama

– Fra det øyeblikket han tok over redaktøransvaret for Washington Post i 1965, forsøkte han å skape en helt annerledes avis enn den tradisjonelle. Han nådde sitt mål om å kombinere harde nyheter og aggressiv rapportering med historiefortelling som kunne måle seg med de beste magasin-reportasjene, skriver Washington Post i minneordet.

Watergate endret historien

Bradlee ble berømt da han ledet avisens dekning av Watergate-skandalen tidlig på 1970-tallet. En opprulling som også gjorde journalistene Bob Woodward og Carl Bernstein verdenskjente.

De rullet opp Watergate-skandalen ved hjelp av en anonym kilde, og utløste president Richard Nixons fall.

Barack Obama

President Barack Obama

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

En av Bradlees viktigste avgjørelser var å publisere historier basert på Pentagons hemmelige dokumenter om Vietnamkrigen. Nixon-administrasjonen prøvde å stoppe denne formen for journalistikk, men amerikansk høyesterett ga avisene medhold i at det var riktig å publisere dem.

President Barack Obama mintes Bradlee som en redaktør som satte standard for «den ærlige, objektive og kritiske journalistikken».

– Han var ikke bare «Watergate-redaktøren». Jeg var stolt da jeg ga ham frihetsmedaljen, og tenker på ham med respekt. Han hadde et godt liv, sa Barack Obama.

Leonard Downie, som tok over redaktørstolen etter Bradlee i 1991, sier i dag at Bradlees innflytelse gjorde seg gjeldende i avisen, i mange år etter at han ble pensjonist.

– Så mye av The Post er Ben, sa Donald E. Graham, Bradlees sjef i avisen.