Hopp til innhold

Wannskrækk gjenforenes

I august har alle punkfrelste noe å se fram til. Da blir forløperen til DumDum Boys gjenforenes på Øya og Pstereo.

Wannskrækk i baksetet på en Opel Kadett i 1984.

Wannskrækk i baksetet på en Opel Kadett i 1984, fra venstre: Per Christian «Persi» Iveland, Hans Olav «Sola» Jonsen, Per Øivind «Prepple» Houmb og Kjartan Kristiansen.

Foto: Thor Nielsen

DumDum Boys på Malakoff 2008

Wannskrekk var forløperen til DumDum Boys, her representert ved Prepple på Malakoff-festivalen i 2008.

Foto: Gansmo, Arne Kristian / NRK
Jonas Prangerød

Jonas Prangrød og Øyafestivalen har sammen med Pstereo i Trondheim klart å få til en gjennforening.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Vi hadde faktisk dette bandet på ønskelista allerede til den første Øyafestivalen i 1999, men det tok altså noen år før vi klarte det, sier festivalen i en pressemelding.

Var ikke bandets idé

Wannskrækk har hatt noen gjenforeninger. Blant annet spilte bandet på UFFA i Trondheim sammen med Liliedugg i 2006.

Årets to konserter på Øyafestivalen i Oslo og Pstereo i Trondheim var ikke bandets egen idé men kommer som et resultat av et initiativ fra festivalene.

- Det er vi og Pstereo som har hatt lyst til å få til dette, og den situasjonen har vi vært i tidligere med litt eksklusive konserter. Noen ganger er det bandet som foreslår ting og noen ganger er det vi, sier Jonas Prangerød i Øyafestivalen til NRK.

- Vårt hovedfokus er jo alltid ny musikk, men vi ønsker også å trekke fram legender. Vi ønsker både å se framover og bakover. Nå er det jo en ny bølge på norsk og da er det lurt å ta fram noe av det gamle også.

La grunnlaget

Prangrød mener Wannskrekk har en svært viktig posisjon i norsk rockhistorie.

- Det store kommersielle gjennombruddet for norskspråklig norsk rock kom jo med etterfølgeren DumDum Boys, men grunnlaget for veldig tøff rock med norske tekster kom med punken og band som Wannskrækk. Da punken noen år etter gjennombruddet i England kom til Norge gjorde de den til sin ved å synge på norsk, forteller Prangerød.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Wannskrækk

Wannskrækk på scenen i Studentersamfundet i Trondheim i 1980.

Foto: Thor Nielsen

Wannskrækk, som hadde sin forløper i Kloroform, ble startet av Per Christian «Persi» Iveland (bass) og Kjartan Kristiansen (gitar). Disse to fant frem til Per-Øyvind «Prepple» Houmb og Kåre «Gisse» Olsen som spilte trommer.

Fikk aldri napp

Bandet platedebuterte med låtene «Æ veit da faen æ» og «Inn te avhør» på samlealbumet Kraftrock (1980), innspilt live på Knaus (Studentersamfundet i Trondheim) i mai 1980.

Året etter kom 7-tommeren «Faen küler treffer aldri riktig», bestående av de tre låtene «Så from», «Blå heder» og «AG-3».

I 1982 kom ble Hans Olav «Sola» Johnsen med på trommer.

Wannskrækk turnerte hardt, men fikk aldri napp hos de store selskapene. De ville imidlertid satse. En streitere rock og navnet DumDum Boys ga dem som kjent suksess, og resten er historie.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.