NRK Meny
Normal

Wannskrækk gjenforenes

I august har alle punkfrelste noe å se fram til. Da blir forløperen til DumDum Boys gjenforenes på Øya og Pstereo.

Wannskrækk i baksetet på en Opel Kadett i 1984.

Wannskrækk i baksetet på en Opel Kadett i 1984, fra venstre: Per Christian «Persi» Iveland, Hans Olav «Sola» Jonsen, Per Øivind «Prepple» Houmb og Kjartan Kristiansen.

Foto: Thor Nielsen

DumDum Boys på Malakoff 2008

Wannskrekk var forløperen til DumDum Boys, her representert ved Prepple på Malakoff-festivalen i 2008.

Foto: Gansmo, Arne Kristian / NRK
Jonas Prangerød

Jonas Prangrød og Øyafestivalen har sammen med Pstereo i Trondheim klart å få til en gjennforening.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Vi hadde faktisk dette bandet på ønskelista allerede til den første Øyafestivalen i 1999, men det tok altså noen år før vi klarte det, sier festivalen i en pressemelding.

Var ikke bandets idé

Wannskrækk har hatt noen gjenforeninger. Blant annet spilte bandet på UFFA i Trondheim sammen med Liliedugg i 2006.

Årets to konserter på Øyafestivalen i Oslo og Pstereo i Trondheim var ikke bandets egen idé men kommer som et resultat av et initiativ fra festivalene.

- Det er vi og Pstereo som har hatt lyst til å få til dette, og den situasjonen har vi vært i tidligere med litt eksklusive konserter. Noen ganger er det bandet som foreslår ting og noen ganger er det vi, sier Jonas Prangerød i Øyafestivalen til NRK.

- Vårt hovedfokus er jo alltid ny musikk, men vi ønsker også å trekke fram legender. Vi ønsker både å se framover og bakover. Nå er det jo en ny bølge på norsk og da er det lurt å ta fram noe av det gamle også.

La grunnlaget

Prangrød mener Wannskrekk har en svært viktig posisjon i norsk rockhistorie.

- Det store kommersielle gjennombruddet for norskspråklig norsk rock kom jo med etterfølgeren DumDum Boys, men grunnlaget for veldig tøff rock med norske tekster kom med punken og band som Wannskrækk. Da punken noen år etter gjennombruddet i England kom til Norge gjorde de den til sin ved å synge på norsk, forteller Prangerød.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Wannskrækk

Wannskrækk på scenen i Studentersamfundet i Trondheim i 1980.

Foto: Thor Nielsen

Wannskrækk, som hadde sin forløper i Kloroform, ble startet av Per Christian «Persi» Iveland (bass) og Kjartan Kristiansen (gitar). Disse to fant frem til Per-Øyvind «Prepple» Houmb og Kåre «Gisse» Olsen som spilte trommer.

Fikk aldri napp

Bandet platedebuterte med låtene «Æ veit da faen æ» og «Inn te avhør» på samlealbumet Kraftrock (1980), innspilt live på Knaus (Studentersamfundet i Trondheim) i mai 1980.

Året etter kom 7-tommeren «Faen küler treffer aldri riktig», bestående av de tre låtene «Så from», «Blå heder» og «AG-3».

I 1982 kom ble Hans Olav «Sola» Johnsen med på trommer.

Wannskrækk turnerte hardt, men fikk aldri napp hos de store selskapene. De ville imidlertid satse. En streitere rock og navnet DumDum Boys ga dem som kjent suksess, og resten er historie.

Kulturstrøm

  • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

    Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

    Stanley Kubrick
    Foto: AP/Scanpix
  • "Pariserne" på Lillehammer

    Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: