Walk the talk- kunsten å finne kongefølelsen

Randi Skaug er eventyrer og første norske kvinne på Mount Everest. Nyttårsaften 2007 fullførte hun prosjektet; Seven Summits – og har dermed nådd toppen av det høyeste fjellet på hvert kontinent. Til daglig jobber hun med å inspirere mennesker til å bli gode på gjennomføring og mestring - og finne Kongefølelsen.

Kongeørn
Foto: Hanne og Jens Eriksen / Scanpix Denmark

-Og oppskriften på å skaffe seg kongefølelsen er ufattelig enkel, sier hun og fortsetter:

1. Aksepter at valget er ditt.

Det er deg det kommer an på. Ingen andre kan gi deg følelsen av mestring. Den kommer innenfra. Du velger hver dag, mange ganger om dagen. Du velger hva du gjør, hva du sier, hvem du omgås, hvilke målsettinger du skal ha og så videre. Det vil si at du er et offer for dine egne valg, ikke andres handlinger. Det å ikke velge er også et valg. Dersom du ikke er fornøyd med tingenes tilstand, trenger du å endre adferd. Det er en frihet du har, om du tar den.

Spørsmålet er hva som får deg til å gjøre endringer i livet. Kriser tvinger oss til å velge. Men det er ikke nødvendig å vente til alt topper seg. Fakta, det vil si kunnskap, er et like godt utgangspunkt for å endre adferd. Det å endre adferd er består av fire trinn :

Du må altså velge deg et mål og en vei dit. Og gjør nå ikke dette til en stor avhandling. Start med dagen i dag. Hva skal du få til i dag? Etter hvert som du lykkes kan du skape deg større mål. Det viktige er at du setter deg mål du har mulighet til å nå, at de ikke er altfor ambisiøse eller at du overvurderer deg selv til å begynne med.

2. Finn ut hva du må være god på for å lykkes med det du skal og tren på det

Gitt at du vet hvor du skal, så kan du begynne å gå i den retningen. Det finnes korte og lange veier til målet. I løpet av en dag kan det skje utrolig masse. Sannsynligvis er bare 20% av aktivitetene dine med på å bringe deg til ditt mål. Igjen, vi velger det behagelig, det interessante, det morsomme – istedenfor det nødvendige. En tidligere kunde av meg, sa en gang at ”jeg gjør unna de oppgavene jeg ikke liker først” for da får jeg både bedre tid og bedre samvittighet. Men best av alt er at jeg får gjort det som skal til for å få meg framover. På ekspedisjonen Verdens vakreste skitur i desember 2007 var en av teamdeltakerne helt nazi på klokken. Vi gikk i 50 minutter. Sharp. Så var det 10 minutter pause til drikke og litt næring. Deretter gikk vi nye 50 minutter. Eksakt. Og ny pause. Slik gikk hver dag i 270 kilometer. Hun hadde forstått at det aller viktigste vi var gode på var å gå framover. Ved å holde kustus på tiden fikk vi framdrift. Vi hadde begrenset med mat, begrenset med tid og ingen snarveier. Å bli hentet ut ville koste en million. Å gå tom for mat kunne bety å sulte i hjel om været skulle slå seg helt umulig. Vi hadde på forhånd trent med å trekke bildekk for å være sterke nok til å trekke tunge pulker i mange lange dager.

Da jeg var på Everest i 2004, tenkte jeg at det viktigste å være god på var å gå oppover og nedover. Det er ikke selvsagt hvordan man går. Jeg ville gå så lett som en fjær. Så trente jeg på det, helt til jeg nesten fløy oppover bakkene. Lett som en fjær. Da motbakkene ble ekstra bratte og luften altfor tynn, kunne jeg slå på en stemme i hodet som sa Lett som en fjær, lett som en fjær. Med ett ble det lett og det på ett tidspunkt hvor det egentlig var mest fristende å snu og gå ned igjen. Jeg hadde klart å trene meg god på det jeg måtte være god på.

Jeg mener at tidsklemme ikke finnes. Det er en oppkonstruert tilstand, som vi bringer oss selv i ved å prøve å gjøre altfor mye på altfor kort tid. Ved å fokusere på de viktigste aktivitetene og la de øvrige være, vil du få til mer og samtidig få mer tid.

Det forutsetter nok en gang å velge.

Det forutsetter en ting til, at du har kjærlighet til de du skal gjøre. Når vi er forelsket, er det utrolig hvilken kraft vi har. Slik er det også til det vi skal gjøre. Hvis vi brenner for noe, er alt så mye lettere.

Å nå et mål dreier seg om planlegging, men også om å tørre å åpne for tilfeldigheter på veien. Dersom du åpent og tydelig kommuniserer hva du vil, vil du oppleve at du får mye støtte på veien. Det er ikke nødvendigvis slik at du vet alt. Verden er full av tilfeldigheter og de kommer til deg om du tør å åpne for det. Det er ikke nødvendigvis alt som seiler forbi som vil hjelpe deg. Derfor trenger du ikke bare å være åpen, men også kritisk.

Det forutsetter nok en gang å velge.

Oppsummert dreier det å finne hva du må være god på om å være bevisst. Tenk vil dette hjelpe meg å nå mitt mål hver gang du står i en valgsituasjon. Det blir en vane å velge bevisst. Synes du det er vanskelig, så tren på det. Lær deg å si ja og nei. Det er enklere enn du tror og det skaper en følelse av mestring hver gang du klarer å si nei til noe som ikke bringer deg nærmere målet. Synes du oppgaven er vanskelig, så tren på å gjøre det. Forestill deg i hodet at du klarer det. Til slutt vil du lure hodet til å tro at det går helt fint. Hodet er lettlurt. Til slutt forteller hodet deg at dette kan du . Alt du har gjort, er enkelt. Det du ikke har gjort, kan fremstå som vanskelig eller til og med umulig. Hvis du trener blir du god – ikke nødvendigvis best – men god. Og det er alt som skal til. Du trenger ikke være perfekt, men god nok. 80/20-regelen gjelder også her.

Dette er et utdrag av Randi Skaugs foredrag i P2-akademiet 08.Mai 2008 P2-akademiet gis også ut som bokserie er du interessert eller har andre spørsmål ta kontakt på p2.akademiet

Kulturstrøm

 • Tomb Raider-skuespiller knivstukket

  Hong Kong-skuespilleren Simon Yam, kjent blant annet fra Tomb Raider-filmen, ble angrepet og knivstukket på scenen under et pr-arrangement i dag. Angrepet ble utført av en ukjent mann. Yam skal ikke ha pådratt seg livstruende skader, ifølge Reuters.

  Simon Yam
  Foto: Vincent Yu / AP
 • Egypt vil flytte Tut-ankh-Amon

  Arkeologer er bekymret over planene om å flytte Tut-ankh-Amons mumie til et nytt museum i Kairo. Arkeologene mener den 3.000 år gamle mumien er i for dårlig tilstand til å transporteres fra Luxor, og at den kan skades ytterligere av frakten. (NTB)

  Tutankhamun
  Foto: Mohamed El-shahed / AFP