Hopp til innhold

Waleed Ahmed vil anke svindeldom

Svindeldømte Waleed Ahmeds advokater har bestemt seg for å anke dommen på elleve års fengsel i USA. Avgjørelsen kan forsinke en eventuell soningsoverføring.

Waleed Ahmed/Edward R. Roybal Federal Building

IDØMT STRENG STRAFF: Norske Waleed Ahmed ble forrige uke dømt til hele elleve års fengsel ved denne domstolen i Los Angeles.

Foto: Rashid Akrim / Anders Tvegård / NRK

Hans Marius Graasvold

VIL HA LAVERE STRAFF: Ahmeds norske advokat Hans Marius Graasvold vil ha ned straffen for å lette overføring til Norge.

Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

– Vi har bestemt oss for å levere inn en anke innen ankefristen går ut mandag, sier advokat hans Marius Graasvold til NRK.

Han representerer norske Waleed Ahmed, som forrige mandag ble dømt til 132 måneders fengsel ved en domstol i Los Angeles.

Utilgjengelig i fengselet

Graasvold har ennå ikke snakket direkte med sin klient, som kun får ta én telefonsamtale i uka fra fengselet der han nå sitter.

Kontakten har gått gjennom Ahmeds offentlig oppnevnte amerikanske forsvarer Humberto Diaz.

Sammen har de to advokatene kommet frem til at de ønsker å anke dommen. Det er spesielt den strenge straffeutmålingen på 132 måneder de ønsker å få omgjort.

LES: Aktor overrasket over elleve år for Ahmed

Kan utsette overføring

Dommen var strengere enn aktors påstand på ni års fengsel, og både påtalemyndigheten og Ahmeds forsvarer var overrasket.

Som NRK tidligere har skrevet, kreves det en rettskraftig dom for å søke om soningsoverføring til Norge. En anke vil kunne forsinke denne prosessen.

Graasvold er klar over at en anke kan medføre at hans klient må sitte fengslet lengre, men sier lengden på fengselsstraffen i USA uansett kunne gjort det vanskeligere å få til en soningsoverføring.

– Dersom vi får positive signaler på at en soningsoverføring kan gå raskt, kan det bli aktuelt å trekke anken, sier Graasvold.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.