NRK Meny
Normal

Norske Waleed Ahmed dømt til elleve års fengsel for Bieber-svindel i millionklassen

LOS ANGELES (NRK): Norske Waleed Ahmed ble i kveld norsk tid funnet skyldig i å ha svindlet en amerikansk investor for nærmere seks millioner kroner, og dømt til 132 måneder i fengsel.

Waleed Ahmed/Edward R. Roybal Federal Building

DØMT: Edward R. Roybal Federal Building huser rettssalen der norske Waleed Ahmed fikk dommen i kveld. I snart halvannet år har han sittet varetektsfengslet i et tilstøtende bygg.

Foto: Rashid Akrim / Anders Tvegård / NRK

Hans Marius Graasvold

OVERRASKET: Ahmeds norske advokat Hans Marius Graasvold mener straffen er altfor streng.

Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

22 år gamle Waleed Ahmed fra Skien har nå sittet halvannet år i varetekt i Los Angeles, tiltalt for å ha svindlet til seg nærmere seks millioner kroner i bytte for rettigheter til konserter med artisten Justin Bieber.

I kveld norsk tid fikk han lest opp dommen på 132 måneders fengsel av dommer Philip S. Giuterrez.

Dommen var to år strengere enn aktoratets påstand på 108 måneders fengsel.

– Min umiddelbare reaksjon er at dette er svært strengt. Jeg er overrasket over at vi får en dom som er to år strengere enn aktoratets påstand, sier Ahmeds norske advokat Hans Marius Graasvold til NRK mandags kveld.

Han har ennå ikke rukket å snakke med Ahmeds amerikanske forsvarer Humberto Diaz, men varsler at det kan være aktuelt å anke den etter forholdene strenge straffen.

– Vi får bruke dagen i morgen til å gå gjennom dommen, både han og jeg, og så får vi ta en vurdering av en eventuell anke i kjølvannet av det, sier Graasvold.

Lovet bot og bedring

Domsavsigelsen og straffeutmålingen har vært utsatt flere ganger. Blant annet har e-poster Ahmed har sendt fra fengselet gjort at aktoratet har utvidet siktelsen, og rettssaken måtte utsettes i påvente av at retten fikk e-postene oversatt.

Les også: Dommen mot Ahmed utsatt igjen

Da Ahmed møtte i retten i dag, var det iført hvit fangedrakt, og med lenker på hender og føtter. Han framsto som fattet og stille.

Under Ahmeds egen sluttforklaring bedyret han at han angret på det han hadde gjort, og at han ville begynne et nytt og bedre liv etter endt soning.

Han forklarte hvor viktig det var for ham å være i nærheten av familien sin, og vektla at han etter eget utsagn hadde samarbeidet med etterforskerne hele veien.

Aktor la på sin side vekt på Ahmeds mange svindelforsøk, og mente de andre siktelsene og tiltalene mot ham, så vel som korrespondansen fra fengselet, beviser at Ahmed ikke har til hensikt å endre atferd, men snarere planlegge nye svindler.

Dommen på 132 måneder, hele to år mer enn aktors påstand, viser at retten har festet mest lit til påtalemyndighetens fremstilling av saken.

Fikk statsstøtte og kjendisstatus

Ahmed havnet i medienes søkelys allerede som 19-åring.

Sammen med en kamerat hadde han fått 150.000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge for å utvikle solcelleladere til mobiltelefoner.

Med statsstøtte i lomma og påstander om salg i millionklassen, fikk de to ungguttene en rekke medieoppslag, og ble løftet frem av både daværende næringsminister Trond Giske og kronprins Haakon som eksempler på unge gründere.

NRK omtalte i 2011 Ahmed som «Norges Mark Zuckerberg».

Våren 2012 begynte blant annet økonominettstedet E24 å se nærmere på Ahmeds suksesshistorie, og fant ut at den ikke holdt vann.

Flere av partnerne Ahmed skrøt av å ha avtaler med gjennom Grønt Norge, benektet at disse avtalene eksisterte.

Dagens IT avslørte at mobilladerne slett ikke var Ahmeds oppfinnelse, og det viste seg at han slett ikke hadde solgt 45.000 ladere i Kuwait, slik han hadde hevdet.

Rekken av bløffer ble etter hvert lang.

Les: Grønt Norge-gründer: Jeg har bløffet (ekstern lenke)

Deretter ble det stille. En stund.

Dukket opp i fengsel i USA

For ett år siden brakte NRK nyheten om at en nordmann hadde sittet fengslet og svindeltiltalt i USA siden høsten 2012.

Nordmannen var Waleed Ahmed, som på det tidspunktet nettopp hadde erkjent seg skyldig etter tiltalen.

Gjennom å hevde å sitte på konsertavtaler med Justin Biebers management, Scooter Braun Management, hadde han lovet en amerikansk investor en gevinst på 51 millioner kroner for fem skandinaviske Justin Bieber-konserter.

Innsatsen var en million dollar. Problemet var bare at Ahmed overhodet ikke hadde noen avtale med Biebers management.

Når Ahmed nå må sone for konsertsvindelen, er det bare begynnelsen.

I en fraværsdom fra Oslo tingrett høsten 2013 ble han ifølge Dagens Næringsliv dømt til å betale tilbake 3,5 millioner pluss renter og omkostninger til en sveitsisk investor han skal ha svindlet.

Han er også siktet for forsikringssvindel for å ha meldt bilen sin stjålet og levert falsk anmeldelse for å få ut forsikringspengene. Strafferammen i denne saken er på sju år.

Kulturstrøm

 • Vant verdens viktigste fiolinkonkur

  Diana Adamyan (18) fra Armenia vant søndag den prestisjetunge førsteprisen i årets Menuhin-konkurranse, det største en ung fiolinist kan oppnå. I juryen satt blant andre norske Henning Kraggerud. Australske Christian Li (10) er tidenes yngste vinner av juniorklassen, en pris han delte med 11 år gamle Chloe Chua fra Singapore.

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form
 • Bergman-året i Cannes

  Det er 100 år siden Ingmar Bergman ble født, og det markeres under årets filmfestival i Cannes – som byr på verdenspremiere for en ny dokumentar, Jane Magnussons film «Bergman – Ett år, ett liv». Samtidig vises tyske Margareta von Trotta film i samme kategori med sin dokumentardebut «Searching for Ingmar Bergman». «Bergman – Ett år, ett liv» får svensk kinopremiere 14. juli – på selve fødselsdagen. (NTB).

  Ingmar Bergman
  Foto: - / AFP