NRK Meny
Normal

Vy spiller Sommeraften

 

Vy Hoang Nguyen (18) pianist UNG Grieg
Foto: Maja Haaland / NRK

- Det er et veldig imulsivt stykke, det ligger mye følelser der. Veldig stemningsfullt og poetisk. Det er et rolig stykke, og man får følelsen av sommer.

Dette sier UNG Grieg-pianist Vy Hoang Nguyen (18) fra Bergen. Du kan høre henne spille Edvard Griegs lyriske stykke "Sommeraften" i P2-programmet UNG Grieg:

 • NRKs nettradio  
 • NRK P2 mandag 3. desember kl. 12.50
 • NRK P2 søndag 9. desember kl. 10.50

 

Lyriske stykker, opus 71 (hefte X)

Monica Jangaard ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen skriver dette om Sommeraften, Edvard Griegs op. 71 nr. 2:

Det andre stykket i Grieg siste hefte med lyriske stykker har fått tittelen Sommeraften. Flere av stykkene i dette opuset viser at Grieg er i modus for et tilbakeblikk til fortiden: Det var en gang, Forbi, Etterklang, og altså her med Sommeraften.

Stykket har en rolig puls, men uttrykker likevel en slags utålmodighet ved de stadige overgangene til nye og spennende harmoniske forbindelser. Det er akkurat som om det hele tiden åpnes nye dører for oss.

I originalmanuskriptet mangler datering av Sommeraften, men vi kan gå ut fra at stykket har blitt skrevet tidligere enn de fem stykkene som er datert i løpet av juni 1901. Kanskje har Grieg skrevet stykket allerede før han kom til Troldhaugen i mai dette året. Han oppholdt seg i København fra midten av januar, og bodde der på hotel Phønix.

Første uken i mai reiste ekteparet Grieg til Kristiania og derfra videre til Bergen. Til sin venn Julius Röntgen skriver Grieg 29. april at han i hjembyen skal være med å hylle Ole Bull på 17. mai. Til denne anledning hadde han skrevet et stykke for mannskor (”Til Ole Bull”) med tekst til Ole Bull skrevet av Welhaven. Grieg dirigerte selv uroppførelsen.

Brevet til Röntgen avsluttes med ”Dein alter Edvard Grieg” (Din gamle Edvard Grieg) – kanskje med et lite anstrøk av humor midt i alle helseplagene?

 

 

 

Kulturstrøm

 • Heder til norsk komponist

  «The International Rostrum of Composers» er forumet der radiostasjoner over hele verden samles for å kåre den beste nykomponerte musikken. Et samtidsmusikkens Eurovision Song Contest. Juryen mente at Sigurd Fischer Olsens verk «Sserenade» var godt nok til en annenplass i årets konkurranse.

  Sigurd Fischer Olsen
  Foto: Kristoffer Øen
 • Ny plate med Esbjörn Svensson Trio

  Ti år etter at den svenske jazzpianisten Esbjörn Svensson omkom og hans internasjonalt anerkjente trio «EST» ble historie, kommer det ut et livealbum med opptak fra en konsert i Barbican Centre i London i 2005. Trioen turnerte på denne tida over hele verden og har fortsatt en helt spesiell posisjon blant jazzelskere. Mer på All About Jazz

  EST
 • Toppnavn til ny jazzfestival

  Floraen av norske jazzfestivaler får et nytt tilskudd. Ensemble Denada med Torun Eriksen og Erlend Skomsvoll, Eivind Aarset, Ellen Andrea Wang og John Pål Inderberg står på programmet til den aller første Nesodden Jazzfestival, skriver Jazzinorge

  Ellen Andrea Wang
  Foto: Fred Olav Vatne / NRK