Normal

Vy spiller Sommeraften

 

Vy Hoang Nguyen (18) pianist UNG Grieg
Foto: Maja Haaland / NRK

- Det er et veldig imulsivt stykke, det ligger mye følelser der. Veldig stemningsfullt og poetisk. Det er et rolig stykke, og man får følelsen av sommer.

Dette sier UNG Grieg-pianist Vy Hoang Nguyen (18) fra Bergen. Du kan høre henne spille Edvard Griegs lyriske stykke "Sommeraften" i P2-programmet UNG Grieg:

 • NRKs nettradio  
 • NRK P2 mandag 3. desember kl. 12.50
 • NRK P2 søndag 9. desember kl. 10.50

 

Lyriske stykker, opus 71 (hefte X)

Monica Jangaard ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen skriver dette om Sommeraften, Edvard Griegs op. 71 nr. 2:

Det andre stykket i Grieg siste hefte med lyriske stykker har fått tittelen Sommeraften. Flere av stykkene i dette opuset viser at Grieg er i modus for et tilbakeblikk til fortiden: Det var en gang, Forbi, Etterklang, og altså her med Sommeraften.

Stykket har en rolig puls, men uttrykker likevel en slags utålmodighet ved de stadige overgangene til nye og spennende harmoniske forbindelser. Det er akkurat som om det hele tiden åpnes nye dører for oss.

I originalmanuskriptet mangler datering av Sommeraften, men vi kan gå ut fra at stykket har blitt skrevet tidligere enn de fem stykkene som er datert i løpet av juni 1901. Kanskje har Grieg skrevet stykket allerede før han kom til Troldhaugen i mai dette året. Han oppholdt seg i København fra midten av januar, og bodde der på hotel Phønix.

Første uken i mai reiste ekteparet Grieg til Kristiania og derfra videre til Bergen. Til sin venn Julius Röntgen skriver Grieg 29. april at han i hjembyen skal være med å hylle Ole Bull på 17. mai. Til denne anledning hadde han skrevet et stykke for mannskor (”Til Ole Bull”) med tekst til Ole Bull skrevet av Welhaven. Grieg dirigerte selv uroppførelsen.

Brevet til Röntgen avsluttes med ”Dein alter Edvard Grieg” (Din gamle Edvard Grieg) – kanskje med et lite anstrøk av humor midt i alle helseplagene?

 

 

 

Kulturstrøm

 • Paul Simons aller siste konsert

  Lørdag avslutter Paul Simon (76) et langt turneliv med siste konsert på sin Farewell Tour. Det skjer i Flushing Meadows Corona Park i Queens i New York, der han vokste opp. Der vil han garantert spille låta «Goodbye to Rosie, the Queen of Corona».

  Paul Simon på avskjedsturneen.
  Foto: Jimmy Jeong / AP
 • CBS: Ticketmaster svindler kunder

  Verdens største billettbyrå, Ticketmaster, beskyldes for å legge til rette for videresalg av overprisede billetter, melder CBS News. Ved at billettene blir solgt på en nettside eid av Ticketmaster, får selskapet betalt flere ganger for samme billett.

 • Ravatn testet filosofi og skrev bok

  I Agnes Ravatns nye bok, «Stoisk uro» ville forfatteren utforske den filosofiske regningen stoismen, som hadde sin storhetstid rundt år 0, og går ut på å akseptere sin skjebne. – For oss blir det med å bare godta alt veldig passivt. Men jeg fant noe hos stoikerne som resonnerte. De snakker om nærvær og det å være fullt og helt til stede som nøkkelen til det gode liv, sier Ravatn til NTB. Hun valgte å flytte fra Oslo til et småbruk for tre år siden for å skrive.

  Agnes Ravatn
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Tema