Vurderte å la yngre skuespillere overta

Skuespiller og produsent Robert De Niro var i tvil om det var lurt av ham og Al Pacino å spille i filmen «The Irishman». Men Netflix ga Hollywood-legendene full frihet.

Robert De Niro og Al Pacino

I Martin Scorseses dyreste film til nå, spiller Robert De Niro og Al Pacino to av hovedrollene.

– Vi diskuterte tidlig om min rolle og noen av Al Pacinos scener burde spilles av yngre skuespillere, sier Robert De Niro.

Kulturstripa møter veteranene under presselanseringen av mafiafilmen «The Irishman» i London, før filmen skal på strømmetjenesten Netflix.

– Den digitale utviklingen har gjort mye mulig. Netflix ga oss umiddelbart full frihet, sier De Niro.

Netflixfilmen er Scorseses mest kostbare. Sluttprisen kom opp i nær to milliarder norske kroner.

Datateknologien som får Pacino og De Niro til å se flere tiår yngre ut er mye av grunnen til at filmen ble så dyr.

Al Pacinos første

Filmen handler om organisert kriminalitet i USA gjennom flere tiår. Manuset baserer seg på etterforskeren Charles Brandts memoarbok «I Heard You Paint Houses» fra 2004.

Robert De Niro spiller Frank Sheeran, selve The Irishman, som tilstår å ha drept fagforeningslederen Jimmy Hoffa, som forsvant i 1975. Saken ble aldri løst.

Rollen er faktisk Al Pacinos første med stjerne-regissøren Martin Scorsese.

– Jeg tror han må være født til å lage film. Han har enorm kjærlighet for hva han gjør. Åpenheten hans overfor skuespillerne, meg selv inkludert, er unik, sier Al Pacino.

Han ble introdusert for filmplanene og takket ja for 6–7 år siden, før manuset var ferdig.

– Bli med, da

Den tredje hovedrollen måtte overtales, forteller De Niro og Pacino om den pensjonerte skuespilleren Joe Pesci. I filmen spiller han mafialederen Russel Bufalino.

– Kjære deg, du må bli med. Du liker Marty (red.anm. Martin Scorsese) så godt. Kom, bli med! Det blir nok siste filmen av dette kaliberet med alle oss. Han forstod at filmen var viktig, forteller Robert De Niro.

Mafiafilmen handler også om livsvalg og om å slite med dårlig samvittighet, mener Pacino. Han tror ikke det hadde vært mulig for regissøren å lage filmen tidligere i karrieren.

– Jeg tror det må være noe med tidspunktet i livet hans nå. Jeg tror ikke Scorsese kunne laget denne filmen for 20 år siden, sier Pacino.

Robert De Niro, som har spilt i ni filmer med Scorsese, er medprodusent. Han liker særlig det historiske ved filmen.

– Jeg liker at man ikke vet hva som skjedde med disse mennene, sier De Niro.

Stephen Graham

Stephen Graham forteller at han måtte overvinne nervene sine da han møtte Hollywoodlegendene på filmsettet.

Foto: Netflix

Ble starstruck

For en annen av skuespillerne, var det først nifst å møte legendene. Stephen Graham ble rett og slett starstruck på filmsettet. Men han ble tatt imot med åpne armer i rollen som mafialederen Anthony Provenzano.

– Jeg klarte heldigvis å komme over mine egne nerver. Det er selveste De Niro og Pacino. Men de ga de meg frihet i rollen. Det er en ære, sier Stephen Graham.

Før Netflix-premieren 27. november, vises filmen på noen utvalgte kinoer i USA i tre uker. I Norge skjer kinolanseringen allerede 22. november.

Kulturstrøm