NRK vurderer ny sesong av «Folkeopplysningen»

Andreas Wahl kan dukke opp igjen med sin vitenskapelige metode. Nå kan skolemedisinen bli satt under lupen.

Folkeopplysningen

Psykolog Jan-Ole Hesselberg og fysiker Andreas Wahl kan få ny skjermtid på NRK. Det blir først klart på nyåret.

Foto: NRK

NRK kan få en ny sesong av «Folkeopplysningen». Produksjonsselskapet Teddy TV er igang med et forprosjekt som skal leveres til NRK i slutten av måneden. Det er ikke tatt noen endelig avgjørelse om at serien får en sesong to, men alle parter er svært interessert i en ny programserie over samme lest.

Under et møte i kringkastingsrådet i dag antydet Petter Wallace, NRKs sjef for eksterne programmer, at en ny sesong muligens ville inneholde et granskende blikk på deler av skolemedisinen.

Men planene er langtfra klare. Kaare Hersoug er produsent i Teddy TV, og en av de ansvarlige for å bestemme hva neste sesong skal inneholde.

LES OGSÅ: Mange klager på «Folkeopplysningen»
LES OGSÅ: Alternativmessas eneste tabu

– Vi skal bruke samme vitenskapelige metode for å etterprøve nye ting, på den samme lekne og morsomme måten. Hvilke temaer vi konkret skal ta tak i er ikke klart ennå, men det ville være interessant å gå andre retninger i andre sesong, sier Hersoug til NRK.no.

– Det er mange tjenester vi kjøper, som det kunne vært interessant å se på, ofte relatert til helse, sier han.

– Folk fortjener flere sesonger

Og fysiker Andreas Wahl skal aller helst lede programmet igjen, om Hersoug får det som han vil. Wahl har vært i flere samtaler, men det er ennå ikke spikret om han blir engasjert igjen.

Wahl selv er klar for en ny sesong.

– Jeg håper det blir nye sesonger, for jeg synes dette er veldig viktig. Folk fortjener å få vite hva forskningen sier, presentert av noen som ikke tjener penger på det, sier han til NRK.no.

LES OGSÅ: Fjernet kritisert behandlingstilbud etter Folkeopplysningen
LES OGSÅ: Folkeopplysning med galt utgangspunkt

Heller ikke han har annet en antydninger om hva han eventuelt skal ta tak i.

– Mange har ment at den første sesongen burde handlet om legevesen og sykehus, og det kan være en mulighet å se på noen elementer i skolemedisinsk behandling, sier han.

– Er det noe spesielt du kunne tenke deg å granske?

– Nei, det er ingen behandlinger jeg har mer lyst til å ta for meg, men jeg er interessert i alle områder der hvor det er et stort gap mellom oppfatningen folk har, forklaringen behandlerne selv kommer med, og hva forskningen viser, sier han.

Og NRK er positive.

– På grunn av den enorme suksessen NRK hadde med sesong en er det helt naturlig at vi ønsker å vite hva en ny sesong kan bli, sier prosjektleder Unni Ødegård.

LES OGSÅ: Norsk Spiritualist Forening klager på «Folkeopplysningen»
LES OGSÅ: Homeopater ble advart mot Folkeopplysningen

Diskutert i Kringkastingsrådet

«Folkeopplysningen» ble i høst både hetset og hyllet for sin innfallsvinkel til alternativ medisin. Mange alternativterapeuter følte seg uthengt i programmene, men mange skeptikere engasjerte seg også i debattene.

Tilsammen kom det inn 354 reaksjoner til NRKs publikumsservice, men halvparten av dem var positive.

LES OGSÅ: Homeopati er kommet for å bli
LES OGSÅ: Møt Andreas Wahl og Jan-Ole Hesselberg fra Folkeopplysningen

Kringkastingsrådet mottok også ti skriftlige klager. I dag møttes rådet for å diskutere klagene, uten at rådets medlemmer kom til en konklusjon. De fleste var skjønt enige om at programmet representerte godt journalistisk håndverk, men at det var noen punkter som var verdt å diskutere.

Rådets medlemmer var stort sett enige om at det var godt journalistisk håndverk bak serien. Men mange pekte på to svakheter, som professor Vinjar Fønnebø innledet med.

Han mente programmene oppfylte mange kriterier, men at de feilet i valget av eksperter, og at de utelot enkelt informasjon de kunne hatt med i programmet.

Til tross for kritikken, ble det altså ikke tatt opp til votering om programmet var kritikkverdig eller ikke.

LES OGSÅ: Folkeopplysning som ironi
LES OGSÅ: «Helbreder» sykdommer du ikke har

Kulturstrøm

  • Gir ut Løkkebergs samlede

    Det har i lang tid vært vanskelig å få tilgang til filmene til regissør Vibeke Løkkeberg. Nå har Nasjonalbiblioteket restaurert og digitalisert hennes fem mest sentrale verk og utgir dem samlet. Utgivelsen blir tilgjengelig både på DVD og Blu-ray.

    Filmene det dreier seg om er Regn (1975), Åpenbaringen (1977), Løperjenten (1981), Hud (1986) og Måker (1991). Vibeke Løkkeberg har klippet en ny versjon av Hud spesielt til utgivelsen.

    Vibeke Løkkeberg
  • Lager tredje sesong av Exit

    NRK skal vise en tredje sesong av dramaserien, som skildrer skyggesidene i finanslivet. Sendestart blir våren 2023. – Vi følger mange av de samme karakterene, men skal bevege oss mer rundt i verden. Litt sånn «follow the money», sier serieskaper Øystein Karlsen.