Hopp til innhold

Høyre vurderer betalingsmur for NRK.no

Høyres stortingsgruppe varsler at NRKs nettilbud kan komme til å koste penger. NRKs kringkastingssjef mener det er vanskelig å forstå forslagene til Høyre.

NRK Marienlyst, Oslo

Høyre mener NRK bør ha en lavere lisens. Men lisensen vil ikke bli lavere enn den er i dag, det er veksten Høyre ønsker å bremse eller stanse.

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

Under en uke før statsbudsjettet legges fram, varsler Høyres stortingsgruppe at NRK må belage seg på lavere lisens i framtiden.

Til Dagens Næringsliv forteller Høyres mediepolitiske talsmann at det kan bli aktuelt å flytte lisensen over til andre medieplattformer, siden stadig flere ser TV via mobil, nettbrett og PC.

– Vi ser at folk slutter å kjøpe TV. Over tid vil lisensinntektene falle. Da må vi se om den skal være en post på statsbudsjettet eller løses mer som et brukerabonnement med pålogging, eller om vi skal differensiere og si at TV og radiotilbudet er gratis, mens nettilbudet koster penger, sier Høyres mediepolitiske talsmann Kårstein Eidem Løvaas i Høyre til Dagens Næringsliv.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen informerte om endringer i nyhetsdivisjonen 14. mai 2013.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er opptatt av at en eventuell ny finansieringsmodell sikrer NRKs redaksjonelle uavhengighet.

Foto: Magne Hansen / NRK

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har ikke særlig tro på å differensiere lisenspengene mellom nett og de tradisjonelle etermediene.

– Den modellen som han antyder har jeg ikke sett noe sted i verden. Jeg tviler på at den er gjennomførbar. Nå skal regjeringen levere en stortingsmelding der finansieringen blir behandlet. Vi får ta det derfra, sier Eriksen til NRK.no.

– Det er vanskelig å forstå forslagene. Nå får vi ta den politiske prosessen som er, så får vi konkludere om et år eller halvannet.

Under en uke før statsbudsjettet legges fram, åpner også Høyres stortingsgruppe for å finansiere NRK over en post på statsbudsjettet. Dette er Thor Gjermund Eriksen sterkt imot.

– En av de viktigste forutsetningene er at vi må sikre NRKs uavhengighet. Finansieringen må være utenfor statsbudsjettet, dette sikrer nettopp vår redaksjonelle uavhengighet. Det er også viktig med bred politisk forankring. Vi trenger langsiktighet og robusthet, slik lisensen har vært til nå. Og så må lisensen oppfattes som rettferdig for folk flest, sier kringkastingssjefen til NRK.no.

Ønsker debatt

– NRK-lisensen vokser jevnt og trutt, litt beskyttet fra all annen utvikling i økonomien. NRK kan ikke regne med en tilsvarende vekst i lisensen fremover, sier mediepolitisk talsperson Kårstein Eidem Løvaas i Høyre til Dagens Næringsliv.

Han utelukker ikke en lavere NRK-lisens i framtiden.

– Det synes jeg vi skal diskutere. Jeg ønsker en debatt rundt hvor mye penger vi bruker på NRK. Jeg tror vi kan få et fullverdig og godt NRK-produkt, men med å bruke mindre penger, sier han.

– En populær avgift

Sveits er det eneste landet i Europa der innbyggerne betaler mer for offentlig kringkasting enn i Norge. Etter Norge følger Storbritannia og Østerrike.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen påpeker at folk flest er fornøyd med det de får tilbake for lisenspengene.

– Oppslutningen om lisens økte fra i fjor til i år. 74 prosent mener de får god eller svært god valuta for lisenspengene. Det er en populær avgift, sier Eriksen.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) ønsker ikke å kommentere saken. Statsbudsjettet legges fram onsdag neste uke.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP